Hyppää pääsisältöön

Suojele omenapuusi nälkäisiltä eläimiltä talvella

Trädgård med två små äppelträd
Trädgård med två små äppelträd Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm Strömsö,omenapuut,Leikkaus (Puutarha),talvi

Omenapuut ovat kevättalvella helppoa riistaa nälkäisille eläimille. Nuoret puut ovat erityisen alttiina.

Myyrät ja jänikset

Myyrät jyrsivät mielellään juuria, ja niitä voi olla mahdoton pyydystää lumipeitteen alta. Jos tallaa lumen jonkin matkan päästä rungosta, voi vaikeuttaa niiden pääsyä puun kimppuun.

Jätä mielellään pieni tallaamaton lumiympyrä lähimmäksi puun runkoa eristeeksi kylmää vastaan.

Kängor på tilltrampad snö en meter ifrån ett äppelträd
Lena tallaa suuren kehän lunta omenapuun ympäriltä, jotta myyrät ja jänikset eivät pääse niin helposti puun kimppuun. Kängor på tilltrampad snö en meter ifrån ett äppelträd Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm Lena Gillberg,puutarhurit,talvi,omenapuut

Jos lunta tulee paljon, ja siihen muodostuu myöhemmin kantava kuori, jänikset pääsevät käsiksi runkoon ja oksiin ylempänä puussa. Siksi on tärkeää huolehtia, että verkko ja runkosuoja ulottuvat tarpeeksi ylös. Jänis on pitkä, kun se seisoo takajaloillaan!

Jos käyttää runkosuojaa, joka on ihan kiinni rungossa, pitää tarkistaa, että se toimii niin kuin pitää, eli laajenee kasvavan rungon mukaan eikä kasva kiinni tai hierrä runkoa.

Ohjeet tukevaan omenapuunsuojaamme löydät täältä

Gnagarskydd av armeringsnät runt äppelträd.
Erilaiset verkot suojaavat omenapuun runkoa jäniksiltä ja metsäkauriilta. Gnagarskydd av armeringsnät runt äppelträd. Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm puutarhat,puutarhaviljely,omenapuut,Lena Gillberg

Metsäkauriit ja hirvet

Jos vierailemassa käy suurempia eläimiä, kuten metsäkauriita tai hirviä, tehokkain tapa on aidata puutarha tai tietty alue. Verkko puun ympärillä estää niitä hieromasta sarvillaan nuoria puunrunkoja ja pilaamasta puunkuorta.

Trädgårdsmästare Lena Gillberg sitter på huk i snön framför ett familjeäppelträd
Omenapuu kestää yleensä talvileikkauksen, leikkasipa oksia sitten eläin tai ihminen. Trädgårdsmästare Lena Gillberg sitter på huk i snön framför ett familjeäppelträd Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm Lena Gillberg,puutarhat,talvi,puutarhanhoito,puutarhurit,puutarhaviljely,Leikkaus (Puutarha)

Hajut pelottavat eläimet pois

Voi myös kokeilla kotikonstia ja suihkuttaa kasvinosiin pippuria, chiliä tai muuta voimakkaan makuista ja hajuista, jotta puut ja pensaat saavat olla rauhassa.

Pelottelutarkoituksessa voi myös merkata reviirin ihmisen tai eläimen virtsalla tai hiuksilla. Huomaa, että eläimet tottuvat nopeasti eri menetelmiin, joten niitä kannattaa vaihdella.

Luonnonvaraiset eläimet ovat luonnon omia puutarhureita

Puut tarvitsevat leikkausta ja kestävät periaatteessa leikkaamista ympäri vuoden, tekipä sen sitten ihminen tai eläin.

Luonnossa kasvit ja puut ovat suojaamattomia, ja eläimet toimivat niiden puutarhureina ja hoitavat leikkaukset luonnon kiertokulussa.

Monissa tapauksissa puumme ja pensaamme ovat tärkeää talviravintoa luonnonvaraisille eläimille – ehkä meillä on varaa tarjota niille muutama verso tai yksittäinen oksa.

Yhden lajin karsiminen tai karkottaminen pois voi luoda enemmän epätasapainoa kuin uskoisi

Myyriä ei varsinaisesti toivo puutarhaan, mutta myyränkolot ja -käytävät ovat tärkeitä talvehtimispaikkoja ja asuinkoloja muille pikkueläimille, jotka eivät itse kaiva, kuten sammakoille ja kimalaisille.

Kaikilla eläimillä on paikkansa ja tehtävänsä, vaikka me ihmiset emme aina ole tietoisia siitä, mitä ne ovat. Ehkä voimme katsoa hiukan läpi sormien eläinten aiheuttamia vaurioita, tarjota talviravintoa ja olla sallivampia luonnon puutarhureitamme kohtaan.