Omenapuut ovat kevättalvella helppoa riistaa nälkäisille eläimille. Nuoret puut ovat erityisen alttiina.
Myyrät ja jänikset
Myyrät jyrsivät mielellään juuria, ja niitä voi olla mahdoton pyydystää lumipeitteen alta. Jos tallaa lumen jonkin matkan päästä rungosta, voi vaikeuttaa niiden pääsyä puun kimppuun.
Jätä mielellään pieni tallaamaton lumiympyrä lähimmäksi puun runkoa eristeeksi kylmää vastaan.

Jos lunta tulee paljon, ja siihen muodostuu myöhemmin kantava kuori, jänikset pääsevät käsiksi runkoon ja oksiin ylempänä puussa. Siksi on tärkeää huolehtia, että verkko ja runkosuoja ulottuvat tarpeeksi ylös. Jänis on pitkä, kun se seisoo takajaloillaan!
Jos käyttää runkosuojaa, joka on ihan kiinni rungossa, pitää tarkistaa, että se toimii niin kuin pitää, eli laajenee kasvavan rungon mukaan eikä kasva kiinni tai hierrä runkoa.
Ohjeet tukevaan omenapuunsuojaamme löydät täältä

Metsäkauriit ja hirvet
Jos vierailemassa käy suurempia eläimiä, kuten metsäkauriita tai hirviä, tehokkain tapa on aidata puutarha tai tietty alue. Verkko puun ympärillä estää niitä hieromasta sarvillaan nuoria puunrunkoja ja pilaamasta puunkuorta.

Hajut pelottavat eläimet pois
Voi myös kokeilla kotikonstia ja suihkuttaa kasvinosiin pippuria, chiliä tai muuta voimakkaan makuista ja hajuista, jotta puut ja pensaat saavat olla rauhassa.
Pelottelutarkoituksessa voi myös merkata reviirin ihmisen tai eläimen virtsalla tai hiuksilla. Huomaa, että eläimet tottuvat nopeasti eri menetelmiin, joten niitä kannattaa vaihdella.
Luonnonvaraiset eläimet ovat luonnon omia puutarhureita
Puut tarvitsevat leikkausta ja kestävät periaatteessa leikkaamista ympäri vuoden, tekipä sen sitten ihminen tai eläin.
Luonnossa kasvit ja puut ovat suojaamattomia, ja eläimet toimivat niiden puutarhureina ja hoitavat leikkaukset luonnon kiertokulussa.
Monissa tapauksissa puumme ja pensaamme ovat tärkeää talviravintoa luonnonvaraisille eläimille – ehkä meillä on varaa tarjota niille muutama verso tai yksittäinen oksa.
Yhden lajin karsiminen tai karkottaminen pois voi luoda enemmän epätasapainoa kuin uskoisi
Myyriä ei varsinaisesti toivo puutarhaan, mutta myyränkolot ja -käytävät ovat tärkeitä talvehtimispaikkoja ja asuinkoloja muille pikkueläimille, jotka eivät itse kaiva, kuten sammakoille ja kimalaisille.
Kaikilla eläimillä on paikkansa ja tehtävänsä, vaikka me ihmiset emme aina ole tietoisia siitä, mitä ne ovat. Ehkä voimme katsoa hiukan läpi sormien eläinten aiheuttamia vaurioita, tarjota talviravintoa ja olla sallivampia luonnon puutarhureitamme kohtaan.