Hyppää pääsisältöön

Tee puutarhasuunnitelma – selvällä tavoitekuvalla säästät sekä aikaa että rahaa

Valmiiksi piirretty puutarhasuunnitelma.
On helpompi saada yleiskuva puutarhahaaveistaan, jos tekee suunnitelman. Valmiiksi piirretty puutarhasuunnitelma. Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle puutarhasuunnittelu,tekninen piirtäminen,piirustukset (tekniset),Pohjapiirros,puutarhat,Strömsö

Puutarhan suunnittelu kannattaa aina, tekeepä sitten ihan uuden puutarhan tai muuttaa vain jonkin osan vanhasta.

Pitäisikö kasvimaan olla suurempi? Osuuko tuuli erityisesti johonkin paikkaan? Onko puutarhassa paikkoja, joita käyttäisit mielellään enemmän, mutta joissa et oleskele erityisen usein, koska niihin näkyy suoraan ympäristöstä?

Kirjaa muistiin toiveesi ja ajatuksesi tai lataa tästä Leenan tarkastuslista avuksesi. Näin saat selkeän kuvan siitä, millaisen puutarhan haluat ja millaisen tyylin ja tunnelman sinne toivot.

Muistilista avuksi puutarhansuunniteluun, kuten kiinteät rakennelmat, istutukset, toiveet.
Lenan tarkastuslistan avulla pääset hyvään alkuun puutarhasi sunnittelussa. Muistilista avuksi puutarhansuunniteluun, kuten kiinteät rakennelmat, istutukset, toiveet. Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle list,table,puutarhasuunnittelu,suunnittelu,Strömsö

Kerää kuvat mood boardiin. On hyvä saada selkeä visio siitä, mitä haluaa luoda – selkeä tavoitekuva säästää sekä aikaa että rahaa.

Hyvä suunnittelu tukee biologista moninaisuutta

Puutarhasuunnittelu on kestävää monestakin perspektiivistä. Se on taloudellista, koska suunnittelun ansiosta saa oikean kasvin suoraan oikeaan paikkaan.

Kasvien ostaminen spontaanisti voi olla sekä inspiroivaa että hauskaa, mutta harvoin kestävää pitkällä aikavälillä. On sääli, jos ostaa väärän kasvin ja joutuu vaihtamaan sen parin vuoden kuluttua. Siinä hukkaa arvokasta aikaa mutta myös rahaa.

Osittainen tilannesuunnitelma pöydällä kera puutarhasuunnitelman ja erilaisten kynien.
On yksinkertaisinta lähteä asemapiirroksesta, kun alkaa hahmotella puutarhaansa. Osittainen tilannesuunnitelma pöydällä kera puutarhasuunnitelman ja erilaisten kynien. Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle tekninen piirtäminen,Pohjapiirros,pohjapiirustukset,Site plan,suunnittelu,Strömsö

Suunnittelemalla puutarhan huolellisesti voi myös tukea sen biologista monimuotoisuutta. Eläimet ja hyönteiset ovat tärkeitä sekä pölyttäjinä että ei-toivottujen vieraiden karkottajina, koska monet ötökät syövät toisia ötököitä.

Ötököitä tarvitaan! Voimme omistaa tonttimme paperilla, mutta se on silti vain lainassa luonnolta.

Hyvin suunniteltu puutarha on sitä paitsi helppohoitoisempi. Oikeilla kasvivalinnoilla vähentää tautien ja tuholaisten hyökkäysten riskiä, mikä vuorostaan vähentää torjunta-aineiden ja myrkkyjen tarvetta.

Lähde asemapiirroksesta

Jos on käytettävissä asemapiirros, se on hyvä lähtökohta. Siihen on usein merkitty rakennukset. Tarvitsee vain täydentää siihen ne kasvit ja rakenteet, joita puutarhassa ehkä jo on.

Mittaa, missä puut, kivet ja terassit ynnä muut ovat ja lisää ne asemapiirrokseen. Tarkan mittatuloksen saa, kun käyttää mittanauhaa tai mittapyörää.

En kvinna som går runt med ett gult mäthjul i en snöklädd trädgård.
Pensaat, portaat, käytävät ja pyörätelineet – tarkastusmittaa kaikki, mitä alueella on. En kvinna som går runt med ett gult mäthjul i en snöklädd trädgård. Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle mittaus,talvi,Lena Gillberg,Strömsö,Surveyor's wheel

Asemapiirroksia on eri mittakaavoissa. Mittakaavaa 1:100 on helpointa käyttää, koska 1 cm piirroksessa vastaa metriä puutarhassa. Silloin ei tarvita muuntoviivaimia tai vastaavia, koska on helppo käyttää tavallista viivainta.

Jos piirroksen mittakaava on 1:200, niin yhtäkkiä 1 cm piirroksessa onkin 2 metriä puutarhassa, ja silloin saa olla tarkkana, kun alkaa piirtää.

Kopiointifirma voi helposti tulostaa asemapiirroksen siihen mittakaavaan, jonka haluat. Huomaa, että asemapiirroksen mittakaava voi muuttua, jos käytät kotitulostinta, siksi on varminta tehdä tarkastusmittaus.

Tee luonnos sekä kasveista että kiinteistä rakenteista

Kun on asemapiirros sekä olemassa olevat kasvit ja muut rakenteet mitattuna, on aika saada kaikki luonnokseen.

En kvinna som står med ryggen mot kameran och håller ett vitt papper mot ett fönster för att kunna teckna av ett mönster med hjälp av ljuset utifrån.
Ikkuna toimii mainiosti valopöytänä, kun kopio asemapiirroksen luonnokseensa. En kvinna som står med ryggen mot kameran och håller ett vitt papper mot ett fönster för att kunna teckna av ett mönster med hjälp av ljuset utifrån. Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle luonnos,piirustus,Lena Gillberg,Strömsö

Käytä mielellään vähän paksumpaa piirustuspaperia, koska sitä on helpompi kummata ilman, että paperi rypistyy. Jos käyttää tussia tai sivellintä voi välttää paperin liiallisen kastumisen ja värien leviämisen.

Haluat ehkä piirtää tietokoneella. On olemassa piirustusohjelmia, joita voi kokeilla, niin kalliita ja monimutkaisia kuin myös hyvin toimivia ilmaisversioita.

EN hand som håller en penna och ritar upp en skiss av en detaljplan.
Lena piirtää ensin kaikki kiinteät rakenteet. Sitten hän lisää yksityiskohdat ja lopuksi värit. EN hand som håller en penna och ritar upp en skiss av en detaljplan. Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle tekninen piirtäminen,Pohjapiirros,Site plan,luonnos,Strömsö

Kun on saanut puutarhan perusmuodon paperille, on tärkeää, että tunnistaa ongelma-alueet, joille on tehtävä jotain ennen kuin aloittaa.

Pitääkö tehdä jotain maanrakennustöitä? Onko ojitusongelmia? Mistä kylmä viima osuu puutarhaan ja mistä ohikulkijat näkevät tontille? Ovatko olemassa olevat korkeuserot hyvä vai huono asia?

Ota tässä vaiheessa mielellään huomioon tontin persoonallisuus, esimerkiksi korkeusero voi olla kaunis, se luo usein puutarhaan luonnollisen ja persoonallisen tunnelman.

Onko puutarhassa jokin tarina? Kasveja, rakennuksia tai paikkoja, joita voisi korostaa? Ehkä näköala, jota haluat hyödyntää. Yritä löytää ne elementit, jotka tekevät puutarhasta ainutlaatuisen.

Jos piha on kokonaan uusi, voit luoda siitä ainutlaatuisen omilla muistoillasi ja tarinoillasi. Ehkä voit istuttaa lehtimajan ja ryömiä sinne pitämään lettukestejä salaa. Tai voit tehdä grillipaikan, jossa on tilaa koko porukalle kokoontua vuodenajasta riippumatta.

Käsin piirretty puutarhasuunnitelma.
Kun perusmuoto/runko on valmis, aletaan lisäämään eri elementtejä. Pyöreän kiveyksen ja portaiden ympärille Lena on valinnut matalia aitataimia. Käsin piirretty puutarhasuunnitelma. Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle piirustukset (tekniset),tekninen piirtäminen,puutarhasuunnittelu,puutarhat,Strömsö

Onko puutarhassa näköala, jota haluaa korostaa tai kauniita kasveja tai esineitä, joita valaisemalla saa hienon efektin myös illalla? Haluaako pihaan pienen kuusen, joka voi toimia joulukuusena talvella?

Ehkä tontin laidalla on kaunis puu tai kivi, jota haluaa korostaa fiksuilla istutuksilla, esimerkiksi luomalla tähtäyslinjoja, portteja, käytäviä, kiveyksiä ja niin edelleen, jotka johtavat tähän kohtaan.

Kukkiva omenapuu punaisen talon edessä.
Kukkiva omenapuu punaisen talon edessä. Kuva: Strömsö/YLE omenapuut,Strömsö

Kasvillisuutta eri kerroksina ja tilanjakajina

Kun perusta on paikoillaan, voi täyttää sitä tarpeidensa ja toiveidensa mukaan: aurinkoterassi, istumapaikkoja, kesäkeittiö, leikkimökki, kasvimaa jne. Miten kasvit sopivat yhteen niiden kanssa? Onko puita, jotka varjostavat nyt tai tulevaisuudessa?

Kun alkaa piirtää kasveja, on viisasta aloittaa suurimmasta ja jatkaa sitten pienempiin kasveihin. Harmonisessa ja tasapainoisessa puutarhassa kasveja on monessa kerroksessa. Metsä on puutarhaa suunnitellessa hyvä esikuva.

Korkeat puut muodostavat katon, pensaista ja pienemmistä puista tulee seinät ja maanpeitekasveista lattia. Luo mielellään puutarhaan eri huoneita suunnittelemalla pensasaitoja, seinäkkeitä, säleikköjä, aitoja tai kasvillisuusryhmiä.

Kukkiva syreeni talon edessä.
Kukkiva syreeni talon edessä. Kuva: Carina Ahlskog/YLE Pihasyreeni,Strömsö

Käytäviä ja polkuja pitkin voi liikkua huoneesta toiseen. Huonejako houkuttelee uteliaisuuteen, haluaa mielellään jatkaa matkaa ja nähdä, mitä nurkan takana on.

Pienikin tontti voi vaikuttaa suuremmalta ja ehdottomasti kiinnostavammalta, jos koko puutarhaa ei näe yhdellä silmäyksellä.

Monet haluavat kehystää puutarhansa pensasaidalla tai aidalla. Vaihtoehtona sille voi olla istuttaa sen sijaan kasviryhmiä kehykseksi. Jos yksi kasvi kuolee, se on helpompi vaihtaa, kuin uudistaa osa pensasaidasta.

Tiilinen huvimaja puutarhassa.
Tiilinen huvimaja puutarhassa. Kuva: Carina Ahlskog/YLE huvimaja,Strömsö

Silmä etsii toistoa

Tuomalla puutarhaan toistoa, sitoo sen yhdeksi tasapainoiseksi kokonaisuudeksi. Kyse voi olla toistuvasta materiaalista, kuten meillä Strömsössä tiilestä. Tai voi käyttää kiviä, kiveyksiä, heinäseipäitä, jne.

Toistuva elementti puutarhassa voi myös olla väri tai muoto joko rakenteissa tai kasveissa.

Puutarhassa ei ole koskaan liikaa istumapaikkoja. Strömsöstä löytyy inspistä erilaisiin istumapaikkoihin, kuten Lenan perhospuutarha, Jimin kivipenkki ja Owen päivänvarjoistutus.

Istuta istumapaikkoja mielellään sekä aurinkoon että varjoon, kesän aikana molemmat tulevat yleensä tarpeeseen.

Vanha tiiliseinä, jonka edessä kasvaa voikukkia.
Vanha tiiliseinä, jonka edessä kasvaa voikukkia. Kuva: Minna Mäkelä/YLE Strömsö,puutarhat

Luo jotain, mikä vetää katseet puoleensa

Katseenvangitsija, esimerkiksi kaunis puu, suihkulähde tai kukkaruukku voi olla puutarhassa yksityiskohta, josta tulee ikään kuin koru.

Voi myös olla hauskaa, jos puutarhassa on jotain yllättävää, jotain jutunjuurta tai jotain, mikä saa mielikuvituksen lentoon. Strömsössä olemme esimerkiksi tehneet aidan suksista, käyttäneet betonimyllyä kukkaruukkuna ja vanhaa sängynpääty kasvitukena.

Vanha ovi porttina puutarhaan.
Vanha ovi porttina puutarhaan. Kuva: Carina Ahlskog/YLE puutarhat,suunnittelu,Strömsö

Valitse useampia taimia mutta vähemmän lajikkeita

Valitse mieluimmin vähemmän lajikkeita, mutta useampia niitä sen sijaan, että ostaisit monia eri lajikkeita ja muutaman kutakin. Näin suosikkikasvisi tulevat paremmin esille, ja saat selkeämmän ja rauhallisemman vaikutelman, jos siis tavoittelet sellaista.

Rönsytiarella istutus talon edessä.
Rönsytiarella istutus talon edessä. Kuva: Carina Ahlskog/YLE perennat,Strömsö,Rönsytiarella

Valitse kestäviä kasveja ja huolehdi, että maaperä on sopiva. Ota selvää, mihin kasvuvyöhykkeeseen kuulut.

Huomaa, että kasvuvyöhykkeet ovat maakohtaisia. Jos lukee kasveista, jotka kestävät vyöhykkeellä III Ruotsissa, se vastaa suunnilleen vyöhykettä IV Suomessa.

Jos puutarhassasi on suojaisia ja lämpimiä kohtia, voit kokeilla hiukan arempia kasveja. Jos tiedät, että puutarhasi on haastavassa paikassa, on turvallisinta valita erityisen kestäviä kasveja.

Selvitä, miten suuria kasveista tulee ja piirrä ne luonnokseen lopullisessa koossa. Jos istutat liian tiheään, voit joutua muutaman vuoden kuluttua siirtämään tai jakamaan kasveja.

Numeroi kaikki kasvit ja tee erillinen kasviluettelo, jonka otat mukaan, kun lähdet kasviostoksille.

Jos olet epävarma, voit aina kysyä apua puutarhaliikkeestä.

Puutarhan rakentaminen vie aikaa

Tasapainoisessa puutarhassa ovat sulassa sovussa kasvit monessa kerroksessa, monenlaiset kasvit – sekä elävät että kuolleet.

Puutarha, jossa on vain nurmikko tai sorakenttä, on aika lattea, eikä kovin kiinnostava ihmisille, eläimille tai hyönteisille.

Leppäkerttu pensasmustikan varvulla.
Leppäkerttu pensasmustikan varvulla. Kuva: Carina Ahlskog/YLE Seitsenpistepirkko,Strömsö

Jos käyttää erikorkuisia, -värisiä ja -muotoisia kasveja, käytäviä, kiveyksiä ja katseenvangitsijoita, kokonaisuudesta tulee toimiva, mielenkiintoinen ja viihtyisä.

Puutarhan rakentaminen saa mielellään viedä aikaa. Jos on juuri muuttanut, on hyvä asua hetki ja katsoa, miltä puutarha vaikuttaa ja miten sitä voi ja haluaa käyttää eri vuodenaikoina.

Jos antaa ajan kulua, on helpompi nähdä potentiaali ja saada puutarhasta irti enemmän ja tuoda esiin sen parhaat puolet.

Nokkosperhonen kukassa.
Nokkosperhonen kukassa. Kuva: Carina Ahlskog/YLE Strömsö,Nokkosperhonen