Hyppää pääsisältöön

Yleisradion Vuoden levy 2020 -tunnustuksen saa Small Creatures – A Musical Bestiary – Millainen valintaprosessi perinteikkään huomionosoituksen takana on?

Petri Kumela poseeraa kukkapuskan kanssa.
Vuoden levy 2020 -palkittu Petri Kumela. Petri Kumela poseeraa kukkapuskan kanssa. Kuva: Yle/Laura Korhonen Uudet levyt,Kulttuuriykkönen

Yleisradion Vuoden levy -tunnustus on vaikuttanut suomalaiseen taidemusiikkikulttuuriin 50 vuoden ajan. Uudet levyt -ohjelman tekijät Kare Eskola ja Aki Yli-Salomäki valitsivat ehdokaslevyt ja Yleisradion musiikkitoimitus äänesti ehdokkaiden joukosta voittajalevyn.

Vuoden levyn tulee edistää suomalaista luovaa tai esittävää säveltaidetta. Vuoden levy ei siis ole ainoastaan hyvää musaa, vaan se avaa näkymää tulevaisuuden musiikkikulttuurille. Vaikka huomisen ennustaminen on vaikeaa, valistuneita näkemyksiä tulevasta on tärkeää esittää.

Vuoden levy 2020 Small Creatures – A Musical Bestiary on monella tavalla kokeileva ja tulevaisuuteen kurkotteleva äänite. Petri Kumelan levyllä kuullaan 35 sävellystä pienistä eläimistä ja hyönteisistä. Voit lukea Vuoden levy -voittajaperustelut täältä.

Vuoden levy -valinnan takana tarkkaa harkintaa ja satoja levyjä

Ennen kuin on Vuoden levy -voittajajulkistuksen aika, takana on satoja kuunneltuja levyjä, useita mielipiteenvaihtoja ja eri näkökulmien puntarointia.

Uudet levyt -radio-ohjelman tekijät Kare Eskola ja Aki Yli-Salomäki kuuntelevat kotimaisen ja ulkomaisen taidemusiikin uutuudet ja arvioivat Uudet levyt -ohjelmassaan noin 200 äänitettä vuosittain. Näin heille muodostuu kokonaiskäsitys ajankohtaisista julkaisuista ja he valitsevat Vuoden levy -ehdokaslistan. Yleisradion musiikkitoimitus perehtyy levyihin ja äänestää ehdokkaiden joukosta voittajan.

Yleisradion musiikkitoimitus on Suomen suurin musiikkiin keskittynyt toimitus, jossa työskentelee lähes 50 ammattilaista. Isossa joukossa on sijaa erilaisille mielipiteille ja Vuoden levy -näkemyksille.

Ehdokasalbumit olivat ansiokkaita, mutta vain yksi äänite sai tunnustuksen. Äänestyksen lopputuloksena Vuoden levyksi 2020 valikoitui Small Creatures – A Musical Bestiary. Levy sai kirkkaasti eniten ääniä, kaikkiaan kolmanneksen kaikista annetuista äänistä.

Kare Eskola poseeraa kameralle.
Kare Eskola Kare Eskola poseeraa kameralle. Kuva: Jukka Lintinen ja Hans Weckman / Yle Kare Eskola

Kare Eskola kertoo, että hänellä ja kollega Aki Yli-Salomäellä oli vapaat kädet Vuoden levy -ehdokaslistaa laadittaessa.

– Kun meitä on vain kaksi, se ei ole sellaista kompromisseihin perustuvaa työtä, joka omalla tavallaan latistaa ja aikaansaa kompromisseja. Vastuuta on se, että pitää olla tatsi siihen kaikkeen musaan. Pitää pystyä luottamaan siihen, että on huolella kuunnellut koko levytarjonnan.

Aki Yli-Salomäki poseeraa kameralle.
Aki Yli-Salomäki Aki Yli-Salomäki poseeraa kameralle. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Aki Yli-Salomäki

Vastuun kantamista on myös itsensä jäävääminen, jos tilanne sitä vaatii. Voittajalevyn 35:sta kappaleesta Aki Yli-Salomäki on säveltänyt yhden. Yli-Salomäki kertoo ehdokaslevyn valintatilanteesta:

– Silloin kun me oltiin tekemässä valintoja, minä tajusin jossain kohtaa, että ai niin, mullahan on levyllä biisi mukana. Kappale oli sellainen pieni liraus, jonka olin tehnyt joskus kymmenen vuotta sitten. Oli kuitenkin ihan ilmiselvää, että en voinut sen kyseisen levyn käsittelyssä tietenkään ottaa mitään kantaa.

Kare Eskolan mukaan kriitikoilla on omat hygieniaohjeensa. Ammattiin kuuluu itsensä jäävääminen, jos levyn tekijään on sidonnaisuuksia tai kaveruussuhteita.

– Musiikkipiirit ovat Suomessa pienet. Jokaisen arvioimani levyn muusikon kohtaan ennen pitkää työn merkeissä lavalla tai kapakassa konsertin jälkeen. Sitäkin kanssakäymistä ohjaavat hiljattain julkaistut kriitikoiden eettiset ohjeet, ja niissä yhtenä ohjeena oli, että riippumattomuutta on vaalittava kaikissa tilanteissa.

Tasa-arvo mietityttää ehdokaslistan laatijoita

Musiikkiala on hyvin miesvaltainen. Lähes kaikki Vuoden levy 2020 -ehdokaslevyt ovat miesten säveltämiä. Kare Eskola kertoo, että viime vuosien keskustelun myötä tasa-arvo on noussut osaksi sitä kokonaisuutta, joka muodostaa musiikin ja heijastuu kuulijakokemukseen. Silti Vuoden levy 2020 -ehdokaslistalle päätyi miesten tekemää musiikkia.

– Voin vakuuttaa, että olemme olleet tietoisia tasa-arvokysymyksistä. En tiedä, onko pahempaa tehdä miesvoittoinen valikoima tietoisena sen miesvoittoisuudesta vai olisiko pahempaa laatia ehdokaslista siten, että ei ole edes tietoinen siitä. Pääpiirteittäin ehdokasvalikoima silti heijastaa tarjontaa eli ongelma on syvemmällä kuin esivalintaraadissa. Mikä ei tarkoita, etteikö sitä voisi tälläkin tasolla pyrkiä korjaamaan, mutta nyt kävi näin.

Aki Yli-Salomäki kannustaa keskusteluun, jotta koko musiikkikulttuuri kehittyisi tasa-arvoisempaan suuntaan. Valintakriteereissä on useita muuttujia. Esimerkiksi nykymusiikin osalta myös tyylillistä moninaisuutta oli tärkeää tuoda esille, hän pohtii.

Vuoden levyn tulee edistää suomalaista luovaa tai esittävää säveltaidetta. Kare Eskolan mielestä muotoilu edellyttää musiikin arvottamista tulevaisuuden näkökulmasta, ja tunnustus onkin ollut usein oikeasti aikaansa edellä.

Vuoden levy -tunnustus on pitkän historiansa aikana oikeasti ollut hajulla siitä, mikä on ollut tärkeää taidemusiikin kehityksessä ja muutoksessa. Sikäli kyse on muuttuvasta, aikaansa seuraavasta instituutiosta.― Kare Eskola

Yleisradion Vuoden levy on itsessään ajassa elävä perinne. 50-vuotisen taipaleen myötä Vuoden levy uudistuu ja laajenee. Uusista tuulista tiedotetaan kuluvan vuoden aikana.

Vuoden levy 2020 julkistettiin Yle Radio 1:n Kulttuuriykkönen -ohjelmassa torstaina 18.2. Ohjelmassa oli vieraana voittajalevyn tekijä, Petri Kumela. Kuuntele audiotallenne ohjelmasta.

19.2. klo 14.55 korjattu tekstissä ollut Vuoden levy 2020 -levyjen säveltäjien sukupuolta koskeva asiavirhe. Alkuperäisessä tekstissä tuotiin esiin, että kaikki ehdokaslevyjen säveltäjät ovat miehiä. Voittajalevyn Small Creatures - A Musical Bestiary 35:sta säveltäjästä neljä ovat naisia: Jennah Vainio, Riikka Talvitie, Minna Leinonen ja Lotta Wennäkoski.