Hyppää pääsisältöön

Onko nykyisestä suomiräpistä tulossa jo liian globaalia? – Kahdeksanosainen Mist sä tuut? -sarja tutustuu eri kaupunkien rap-kulttuureihin

Suomessa on niin paljon omaleimaisia räppikaupunkeja, että toisen tuotantokauden saisi helposti kasaan, sanoo ohjelman juontaja Juuso “Köpi” Kallio.

Otsikkokuva: YleX Tiedottaa
Otsikkokuva: YleX Tiedottaa

Mikä on Suomen hiphop-pääkaupunki? Miten kotikylä kuuluu Porin, Rovaniemen tai Jyväskylän räpeissä? Miksi Petri Nygård jakaa mielipiteitä ja mistä sanonta “Turku jäätyy” sai alkunsa?

Juuso “Köpi” Kallion juontama Mist sä tuut? on läpileikkaus Suomen eri rap-skeneihin. Kahdeksanosaisessa ohjelmasarjassa matkataan Köpin mukana Lahteen, Jyväskylään, Turkuun, Tampereelle, Rovaniemelle, Poriin ja Helsinkiin.

Ison yleisön tuntemien Cheekin, Elastisen, JVG:n, Pyhimyksen, Palefacen ja Sini Sabotagen lisäksi ääneen pääsevät genren varhaisemmat suunnannäyttäjät Brädistä Joniveliin, Chydeonesta Tommishockiin ja Pijallista Kalle Kinokseen. Heidän rinnallaan haastatellaan uuden sukupolven tekijöitä, kuten Cledosta, Ibeä, Le Fvbelosia, F:ää ja Yeboyahia.

Joka kaupungista julkaistaan sarjan myötä myös paikallisten räppärien yhdessä kirjoittamat kappaleet.

Meri-Pori, siit on vuosii ku tän alotti
Suuremmat voimat mic-kiikkiin mut pakotti
― Tommishock: Holla

YleX Aamusta tuttu Köpi sanoo, että dokkarisarjan kuvaamisesta jäi nälkä. Toisen tuotantokauden saisi helposti kasaan.

– Ensimmäinen kausi tehtiin niin, että Suomen kartta täyttyisi mahdollisimman tasaisesti. Käytiin vähän joka ilmansuunnassa. Se sai ajattelemaan, että meidän pitää kyllä päästä vielä Joensuuhun, Kuopioon, Vaasaan ja muualle Pohjanmaalle.

YleX:n taajuuksilla räppärin taitojaan esitellyt Köpi löysi räpin kymmenvuotiaana Cypress Hillin ja Fintelligensin myötä. Punk oli vielä jonkin aikaa ykkösjuttu, mutta vuonna 2004 ystävä toi skeittirampeille jotain erikoista.

– Se sanoi, että nyt on semiouto kaveri, räppää ekasta versestä puolet siitä, miten se farttailee faijansa kanssa. Mun ensireaktio oli, että täähän räppää biitistä ohi, ei tässä ole mitään järkeä. Mutta kun illalla lähdettiin polkemaan mankka kädessä kämpille, Ruudolfin Doupeimmat Jumala seivaa soi varmaan 50. kertaa, Köpi kertoo.

Kappale opetti nuorelle, omia riimejään kirjoitelleelle Köpille, että räpätä voi muustakin kuin siitä, että “potkin sulta perseet irti”.

Äänihuulissani huolet soi
ku kotikyläni se kuolee pois
Vanhat naamat tulee kesäksi Sodankylään
mut syksyn tullen kaikki lentää taas etelään
― Stepa: Made in Sodankylä

Jos Mist sä tuut? jostain kertoo, niin siitä, että rap-ilmaisu taipuu moneen. Eri kaupungeilla on omat soundinsa, kulttuurinsa ja historiansa.

Tai ainakin on ollut. Kun internet-ajassa kaikki on tarjolla heti ja vaikutteita imetään nopeasti mistä tahansa, paikallisuuden merkitys on paikoin vähentynyt.

Kuulostaako William raumalaiselta tai NCO turkulaiselta, vai ovatko molempien vaikutteet pikemminkin Pohjois-Amerikassa?

Onko suomiräp menettämässä paikallisia makujaan?

Porissa varttunut Köpi tunnistaa uhan, mutta huomauttaa, että kyllähän hänen nuoruutensa kuuden XL:n valkoiset t-paidat ja Academicsin farkutkin jostain tulivat. Vaikutteita on aina otettu rapakon takaa.

– En halua olla setä enkä puritaani. On oululaisia, jotka ovat unohtaneet oulun murteen räpätessään ja ottavat suoria vaikutteita Jenkeistä. Mutta samaan aikaan Oulussa tai Rovaniemellä on edelleen tyyppejä, jotka tekevät juttujaan pohjoisen tyylille uskollisesti.

Ja kyllähän tekijät inspiroituvat yhä lähellä olevista ihmisistä. Kaupunkeihin muodostuu luovia kuplia, joissa samat tyypit hengaavat samoissa baareissa, kotibileissä ja studioissa.

– Nykyisin, kun jyväskyläläiset mc:t pistää biisejä pihalle, niin nuoret nälkäiset kuuntelijat kommentoivat, että “wassup, Jyväskylä on oma genre”, Köpi sanoo.

– Vaikka rap itsessään on globalisoitunut ja kaupallistunut, paikallisidentiteetti on tietyllä tapaa jopa terävöitynyt.

Me tuotii lande muotiin selkeesti
nii isolla et Jyväskylä luotii genreksi
― Pyrythekid: Epäkohtelias

Mist sä tuut? -sarja kokonaan Areenassa perjantaina 26.2. Sarja nähdään viikottain TV2:lla tiistaisin 2.3. alkaen. Kaupunkien omat Mist sä tuut? -kappaleet julkaistaan tv-lähetysten tahtiin.

Yhteystiedot: kanavapäällikkö Hanne Kautto, hanne.kautto@yle.fi.