Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Etkö jaksa näpytellä pitkiä viestejä? Ota haltuun tekstin saneleminen puhelimella ja tietokoneella

Mikrofoni lähikuvassa.
Mikrofoni lähikuvassa. Kuva: Robinson Recalde / Unsplash Digitreenit,puheentunnistus,digitaidot

Onko viestien näpyttely puhelimen pienellä näppäimistöllä hankalaa? Vai haluatko sanella tekstisi tietokoneella kirjoittamisen sijaan? Löydä laitteestasi sanelutoiminto, joka muuttaa puheen tekstiksi melko näppärästi.

Sanelu toimii melkein kaikkialla siellä, minne muuten kirjoittaisit. Voit sanella puhetta tekstiksi esimerkiksi näissä paikoissa:

 • viestisovellukset: sähköpostit ja pikaviestit
 • muistiinpanosovellus
 • tekstinkäsittelyohjelma
 • hakukone

Laitekohtaiset ohjeet sanelun käyttöönotosta löydät jutun lopusta, ensin puhelimille ja sitten tietokoneelle.

Kuvakaappaus Whatsappista: Viestin sanelu käynnissä.
Muun muassa pikaviestimiiin voi sanella tekstiä näpyttelyn sijaan. Tässä Whatsapp. Kuvakaappaus Whatsappista: Viestin sanelu käynnissä. Digitreenit,puheentunnistus

Aivan kaikkea ei kuitenkaan voi sanella. Esimerkiksi puhelimen Gmail-sovelluksessa vastaanottajan meiliosoitetta ei saa puhumalla kirjoitettua.

Aivan kaikkea ei myöskään kannata sanella: Salaisiksi tarkoitetut tiedot, kuten salasanat tai korttinumerot on tietoturvan takia parempi näpytellä käsin.

Varaudu korjaamaan virheitä

Sanelun tunnistus paranee jatkuvasti. Suomi on kuitenkin “pieni” kieli, joten puheentunnistus ei ole vielä lähelläkään täydellistä. Vierasperäiset tai harvinaiset sanat ja nimet saattavat mennä vähän sinne päin.

Varaudu siis korjaamaan kirjoitusvirheet – varsinkin jos sanelet tärkeää sähköpostia tai muuta virallista viestiä.

Mitä rauhallisemmin, selkeämmin ja lähempänä laitteen mikrofonia maltat puhua, sitä vähemmän korjattavaa jää.

Kuvakaappaus puhelimen DuckDuckGo-hakukoneesta, haettuna sanelemalla mokkapalareseptiä.
Jopa hakukenttään voi sanella. Tässä Android-puhelin ja hakukoneena Googlen sijaan Duckduckgo. Kuvakaappaus puhelimen DuckDuckGo-hakukoneesta, haettuna sanelemalla mokkapalareseptiä. Digitreenit,puheentunnistus

Pisteet, pilkut ja muut komennot

On kätevää, jos sanelutoiminto ymmärtää komentoja. Silloin tekstiin tulee piste, kun sanot piste. Tai kappale vaihtuu, kun sanot uusi kappale. Komennot pitää tietenkin sanoa oikein: Jos käskynä on uusi rivi, laite ei tottele sanaa rivinvaihto.

Apple-laitteet ja Microsoft Wordin sanelu ymmärtävät jo suomeksi monia välimerkkejä ja muita komentosanoja, Googlen sanelutoiminnot eivät (tilanne loppuvuonna 2022).

Varaudu siis lisäämään välimerkkejä, isoja alkukirjaimia tai rivinvaihtoja sanelun jälkeen näppäilemällä.

Kuvakaappaus Google Docsista: Esimerkkiteksteissä sanelu ei osaa komentoja kunnolla englanniksi eikä suomeksi.
Google Docs ei osaa komentosanoja suomeksi, englanniksi periaatteessa kyllä. Tässä komento New Line tosin tuotti vaikeuksia (alempi teksti). Kuvakaappaus Google Docsista: Esimerkkiteksteissä sanelu ei osaa komentoja kunnolla englanniksi eikä suomeksi. Digitreenit,puheentunnistus

Sanelu löytyy laitteista ilman lataamista

Saneluun on olemassa monia erikseen ladattavia tai asennettavia sovelluksia. Tässä Digitreenissä käydään läpi vain laitteista valmiiksi löytyviä sanelukeinoja.

Tässä jutussa on puhe sanelusta. Ääniohjaus eli puhelimen ohjaaminen äänikomennoilla on eri asia. Löydät siitä oman Digitreenin.

Ohjeet: Puhelin ja tabletti

1. iOS eli iPhone ja iPad

Uusissa laitteissa sanelu saattaa olla jo automaattisesti valittuna.

Muissa tapauksissa aloita ottamalla sanelu käyttöön:

Asetukset > Yleiset > Näppäimistö > Ota sanelu käyttöön.

Sitten vain painat näppäimistöltä löytyvää mikrofonin kuvaa ja alat puhua.

Sanelun aikana näytöllä näkyy liikkuva äänipalkki. Kun lopetat sanelun, paina alalaidan näppäimistö-kuvaketta, tekstiä Valmis tai mitä tahansa kohtaa näytöllä.

Kuvakaappaus iPhonen sanelutoiminnosta.
Tauon aikana iPhonen äänipalkki ei värise. Lopeta sanelu painamalla pientä näppäimistön kuvaa tai mitä vain näytön kohtaa. Kuvakaappaus iPhonen sanelutoiminnosta. Digitreenit,iPhone,puheentunnistus,iOS

Apple-laitteissa sanelun ja ääniassistentti Sirin tietosuoja on niputettu yhteen. Sanelu toimii kuitenkin myös itsenäisesti. Sinun ei siis tarvitse käyttää Siriä käyttääksesi sanelua.

Lisätietoa saat Applen omista ohjeista. Komentosanoista löydät tosin parempaa tietoa Datero-keskuksen sivulta.

2. Android (Samsung, Huawei, Nokia jne.)

Varmista ensin tarvittaessa asetuksista, että laitteesi oletuskieli on suomi. Lisäksi tarvitset näppäimistön, jolta löytyy sanelutoiminto eli sanelumikrofonin kuvake.

Sellainen löytyy yleensä laitteessasi valmiina olevasta näppäimistöstä. Esimerkiksi Samsungin puhelimissa on oletuksena päällä Samsung-näppäimistö. Huawei-puhelimissa taas on esiasennettuna Microsoftin Swiftkey-näppäimistö tai Huawein oma Celia-näppäimistö.

Googlella on myös oma näppäimistö nimeltään Gboard. Voit ladata ja asentaa näppäimistöjä Play Kaupasta.

Sanele painamalla näppäimistöllä näkyvää mikrofonin kuvaa. Aloita puhuminen vasta, kun sovellus kehottaa – muuten ensimmäiset sanat voivat mennä ohi. Kun olet valmis, napauta mikrofonin kuvaa uudelleen.

Googlen omat suomenkieliset ohjeet sanelusta ovat riisutut ja osittain vanhentuneet. Ja kuten sanottua, Googlen puheentunnistus ei vielä ymmärrä suomenkielisiä komentosanoja (piste, uusi rivi jne.).

Kuvakaappaus Android-puhelimesta: Asetuksista valittuna oletusnäppäimistäksi Gboard.
Tässä Samsung-puhelimessa on kaksi vaihtoehtoista näppäimistöä. Sanelu onnistuu kummallakin. Kuvakaappaus Android-puhelimesta: Asetuksista valittuna oletusnäppäimistäksi Gboard. Digitreenit,iPhone,puheentunnistus,iOS

Etkö näe Android-laitteen näppäimistöllä mikrofonin kuvaa?

Mikrofonin kuva saattaa olla piilossa näppäimistön asetuskuvakkeen takana (esimerkiksi ratas tai kolme pistettä).

Varmista myös, että näppäimistössäsi on päällä nämä toiminnot: näppäimistön työkalupakki ja puhesyöte (nämä termit ovat Samsung-puhelimesta, ne saattavat vaihdella merkin ja mallin mukaan).

Pikaviesteissä ole tarkkana mikrofonin valinnassa

Mobiililaitteissa sanelu käynnistyy näppäimistöllä näkyvästä mikrofonin kuvasta.

Monissa puhelimen viestisovelluksissa, kuten Whatsappissa, Messengerissä tai Signalissa on myös viestikentän vieressä mikrofonin kuva. Tämä mikrofoni käynnistää ääniviestin nauhoituksen, ei sanelua.

Kuvakaappaus Whatsappista, nuolet näyttävät sovelluksen ja näppäimistön mikrofonia.
Ylempi mikrofoni käynnistää ääniviestin nauhoituksen. Sanelu käynnistyy alemmasta mikrofonista. Kuva Whatsappista ja Samsung-näppäimistöstä. Kuvakaappaus Whatsappista, nuolet näyttävät sovelluksen ja näppäimistön mikrofonia. Digitreenit,puheentunnistus

Ohjeet: Tietokone

1. Windows

Sanelutoiminto on periaatteessa sisäänrakennettuna Windows-tietokoneen kaikkiin sovelluksiin. Se aukeaa pikakomennolla Win + H, mutta Windows 10:n sovelluksissa suomen kieltä ei vielä tueta.

Kätevin sanelu on tietenkin tekstinkäsittelyssä eli Wordissa. Se toimii myös Windows 10:ssä.

Näin sanelet Wordissa:

 • Uusi tiedosto tai Avaa tiedosto >
 • Yläpalkissa mikrofonin kuva ja teksti Sanele >
 • Valitse sieltä kieli (suomi on alemmassa valikossa kohdassa Esikatseluversion kielet) >
 • Klikkaa mikrofonia >
 • (anna ohjelmalle lupa käyttää mikrofonia) >
 • Puhu >
 • Paina mikrofonia, kun olet lopettanut.

Lisätietoa saat Microsoftin omista ohjeista. Niiden neuvot suomenkielisistä komennoista eivät kuitenkaan ole ajan tasalla. Monet komennot toimivat yllättäen suomeksi, esimerkiksi kysymysmerkki, uusi rivi ja ät-merkki (@). Kaikki luvatut komennot eivät puolestaan toimi (tilanne loppuvuonna 2022).

Kuvakaappaus Microsoft Word -ohjelmasta: Sanelupainike sekä esimerkkiteksti, jossa näkyy välimerkkien tunnistaminen.
Microsoft Word tunnistaa mukavasti suomenkielisiä komentoja. Punainen pallo kertoo, että sanelu on päällä. Kuvakaappaus Microsoft Word -ohjelmasta: Sanelupainike sekä esimerkkiteksti, jossa näkyy välimerkkien tunnistaminen. Digitreenit,iPhone,puheentunnistus,iOS

2. Google Docs

Googlen työkalujen sanelu eli puhekirjoitus toimii vain Chrome-selaimella. Lisäksi sinun pitää olla kirjautuneena Google-tilillesi.

Näin sanelet Google Docs-tekstinkäsittelyohjelmassa:

1) Avaa tiedosto / Uusi tiedosto >
2) Näppäile pikakomento ctrl + shift + s
TAI
Valitse yläpalkista Työkalut >
Valitse Puhekirjoitus >
3) Anna lupa mikrofonin käyttöön >
4) Mikrofoni muuttuu värikkääksi. Ala puhua >
5) Kun olet lopettanut, klikkaa mikrofonia.

Samat ohjeet toimivat Google Slides -esitysohjelmassa.

Googlen puhekirjoitus ei tunnista kaikkia suomenkielisiä välimerkkeihin tai muotoiluun liittyviä komentoja. Varaudu siis hienosäätämään sanelusi tulosta tai antamaan osan komennoista englanniksi. Googlen omista ohjeista löydät tarkemmat ohjeet puheohjauksen käyttöön sekä kaikki komentosanat.

Kuvakaappaus Google Docs -tiedoston työkalurivin toiminnosta Työkalut.
Google Docsissa sanelun nimi on puhekirjoitus. Se löytyy yläpalkin valikon kohdasta Työkalut. Kuvakaappaus Google Docs -tiedoston työkalurivin toiminnosta Työkalut. Digitreenit,puheentunnistus,Google Docs

Sitten vain sanelemaan!

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Muokkaukset:
31.3.21: Lisätty uudemman Android-puhelimen ohjeet ja kuva.
5.10.22: Teksti ja kuvat ajan tasalle.

Keskustele