Hyppää pääsisältöön

UMK-chatissa Suomen suurin kisakatsomo sekä kansainvälinen raati villiintyivät Blind Channelista – "Vaikuttavin UMK ikinä!"

Blind Channel poseeraa palkintopokaalin kanssa.
Blind Channel poseeraa palkintopokaalin kanssa. Kuva: Yle/MiikkaVarila/Milla Määttä UMK 2021

Jännittävä UMK-finaali huipentui Blind Channelin ylivoimaiseen voittoon 20. helmikuuta. Finaalin aikana UMK-chatissa keskustelu kävi kuumana koko illan, ja tässä artikkelissa nostetaan keskustelun parhaita paloja sekä kerrotaan, minkälaiset asiat kilpailubiiseistä tekivät vaikutuksen UMK:n kansainväliseen tuomaristoon.

Suomen suurin UMK-kisakatsomo oli suorastaan liekeissä, kun yli 40 tuhatta chattailijaa kokoontui yhteen jännittämään kilpailun lopputulosta ja Antti Tuiskun juontosuoritusta. Illan viestitulva oli valtava, ja nopeasta etenemistahdistaan huolimatta chat toi UMK-fanit yhteen ympäri maan, kuten chattailija hannele156 tiivisti:

– Onhan tää chat aika kakofoninen - mut kiva kumminkin nähä muitakin viisufiilistelijöitä linjoilla!

Koko finaaliseitsikkoa hehkutettiin chatissa tiuhaan tahtiin, mutta erityisesti Suomen vuoden 2021 euroviisuedustaja Blind Channel että Teflon Brothers x Pandora innostivat kotikatsomoa.

Näin yleisöäänest jakautuivat.
Blind Channel keräsi valtavan äänimäärän yleisöltä. Näin yleisöäänest jakautuivat. Kuva: Yle/Milla Määttä UMK 2021
Odotan innolla Blind Channelin esiintymistä. Biisi on loistava, ja jos vetävät sen livenäkin yhtä hyvin pitäisi olla selvä voittaja!― Marcus Öhman, UMK-chat
Mulla on soinut Teflon Brothersin ja Pandoran biisi päässä varmaan kuukauden ajan :D― Douzepoints, UMK-chat

Kiitosta sai myös Antti Tuiskun ja Erika Vikmanin syntinen aloitusnumero.

Se kuka keksi yhdistää Erikan ja Antin on NERO!! Toi oli parasta mitä suomimusalle on tapahtunu!✨― ureliae, UMK-chat

Suomen kansan lisäksi UMK:ssa painoarvoa oli myös kansainvälisen raadin pisteillä. Mukana oli tänä vuonna erittäin kovatasoinen ammattilaisraati, ja ensimmäistä kertaa mukana ollut Yhdysvallatkin sai heti jutun jujusta kiinni – maailman suurimmille artisteille työskennelleet raatilaiset yksinkertaisesti rakastivat UMK:ta.

UMK21-raadin antamat pisteet.
Myös kansainvälinen raati innostui Blind Channelista. UMK21-raadin antamat pisteet. Kuva: Yle/Mona Salminen/Milla Määttä UMK 2021

Ison-Britannian raadin puheenjohtaja on William Lee Adams, joka tunnetaan suositun euroviisusivusto ja Youtube-kanava Wiwibloggsin perustajana. Lisäksi raatiin kuuluvat Euroviisuihin kappaleita kirjoittanut lauluntekijä Ricardo Autobahn, kolmen UMK-biisinkin takana oleva lauluntekijä Michael James Down ja laulaja-lauluntekijä Katya Edwards.

Adams, joka oli jo neljättä kertaa UMK-raadissa, kehuu tapahtumaa erityisen onnistuneeksi ja kertoo tämän vuoden finaalin olleen kaikkein kovatasoisin.

– Tämä oli varmasti vaikuttavin UMK-finaali ikinä, Adams iloitsee.

Ison-Britannian raadilla oli kolme suosikkia. Oskr ja Aksel hurmasivat sydämessä asti tuntuvissa sanoituksissaan, mutta lopullisen voittajan valinta oli koko nelikolle selvä: 12 pistettä tuli yksimielisesti Blind Channelille.

Dark Side todella varasti show’n. Tuli sellainen olo, että olen ihan oikeassa rock-konsertissa kaikkien näiden lockdown-kuukausien jälkeen. Biisi tuntui aidolta ja todelta: bändin itse kirjoittama kappale bändin omaksi kappaleeksi, ei vain tv:n musiikkikilpailua varten. Suomalaiset taitavat synkän rockin tavalla, johon harva muu maa pystyy.― William Lee Adams
William Lee Adams katsoo hymyillen suoraan kameraan, taustalla tauluja ja koriste-esineitä.
Ison-Britannian pisteet kertoi William Lee Adams. William Lee Adams katsoo hymyillen suoraan kameraan, taustalla tauluja ja koriste-esineitä. Kuva: William Lee Adams Uuden Musiikin Kilpailu,Euroviisut,Yhdistynyt kuningaskunta,Wiwibloggs
Zibbz-duo seisoo auringolaskumaiseman edessä, naisella vaaleat hiukset ja miehellä tummat, hänellä myös parta ja vaaleat aurinkolasit.
Zibbz-duo kertoi Sveitsin pisteet. Zibbz-duo seisoo auringolaskumaiseman edessä, naisella vaaleat hiukset ja miehellä tummat, hänellä myös parta ja vaaleat aurinkolasit. Kuva: Zibbz Sveitsi,Uuden Musiikin Kilpailu,Euroviisut
Carlton Wilbornin lähikuva puutarhamaisemassa, taustalla puun oksia ja lehtiä.
Carlton Wilborn ilmoitti Yhdysvaltain pisteet. Carlton Wilbornin lähikuva puutarhamaisemassa, taustalla puun oksia ja lehtiä. Kuva: Carlton Wilborn Carlton Wilborn,Uuden Musiikin Kilpailu,Euroviisut,Yhdysvallat

Sveitsin raadin puheenjohtaja on maan euroviisudelegaation johtaja-tuottaja Daniel Meister. Raadissa ovat mukana myös Zibbz-duo, johon kuuluvat Sveitsiä vuonna 2018 viisuissa edustaneet siskokset Corinne ja Stee Gfelelr, sekä musiikkituottaja-A&R Pele Loriano.

Sveitsin raati kehui UMK-finaalibiisien ja -esitysten monipuolisuutta.

Suurimman vaikutuksen Alppimaahan teki kuitenkin Aksel kappaleellaan Hurt, joka meni suoraan Corinne Gfellerin ihon alle. Oskr nousi Sveitsin pisteissä toiseksi ja Blind Channel kolmanneksi. Yllätyksiäkin riitti:

Teflon Brothers x Pandora yllätti eniten! Yksinkertainen, outo ja hauska laulu, jonka esittäminen todella vaati pokkaa.― Stee Gfeller, Zibbz

Yhdysvallat oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana UMK-raadissa sen kunniaksi, että maa saa omat Euroviisunsa todennäköisesti loppuvuodesta 2021. Raadin puheenjohtajana toimii ohjaaja-näyttelijä-koreografi Carlton Wilborn, joka tunnetaan Madonnan ikonisena tanssikapteenina 90-luvulta. Mukana raadissa ovat myös esimerkiksi The Pussycat Dolls -yhtyeen perustanut koreografi-tuottaja Robin Antin, Ariana Grandelle hittejä kirjoittanut, Grammy-ehdokas Tayla Parx ja muun muassa Selena Gomezille, Ariana Grandelle, Duncan Laurencelle and BTS:lle biisejä kirjoittanut BrettLeLandMcLaughlin.

LeLand kertoi pitävänsä kunnia-asiana UMK-raadissa mukana olemista.

– Olen ollut valtava euroviisufani jo vuosia, ja nähdessäni nämä monipuoliset esitykset maailma tuntui hiukan valoisammalta. Viisuedustajasta riippumatta on selvää, että Suomi tulee olemaan hyvissä käsissä.

Yhdysvaltain raati antoi täydet pisteet Blind Channelille, Oskr ja Aksel seurasivat perässä kymmenellä ja kahdeksalla pisteellä. Tayla Parx kertoo yllättyneensä eniten Akselin biisistä.

En arvannut, että Hurtin melodia olisi edennyt niin kuin se teki. Rakastan sitä kun kappale nappaa minut mukaansa ja johdattaa johonkin.― Tayla Parx
Kasvokuva Lanberrysta, joka katsoo suoraan kameraan pää kallellaan, pitäen toista kättä lähellä naamaansa.
Puolan pisteet paljasti Lanberry. Kasvokuva Lanberrysta, joka katsoo suoraan kameraan pää kallellaan, pitäen toista kättä lähellä naamaansa. Kuva: Lanberry Puola,Euroviisut,Uuden Musiikin Kilpailu,Lanberry
Islantilaisen Hatari-yhtyeen laulaja Klemens Hannigan laulaa mikrofoniin.
Hatari-yhtyeen Klemens Hannigan kertoi Islannin pisteet. Islantilaisen Hatari-yhtyeen laulaja Klemens Hannigan laulaa mikrofoniin. Kuva: Margarita Currents Hatari,Euroviisut,Uuden Musiikin Kilpailu,Islanti

Puolan raatia johtaa laulaja-lauluntekijä Lanberry, joka on kirjoittanut kaksi voitokasta kappaletta kotimaalleen Lasten Euroviisuihin. Raatiin kuuluvat myös monissa television laulukilpailuissa äänikouluttajana toimiva laulaja Monika Malec, multi-instrumentalisti, säveltäjä-tuottaja Filip Siejka sekä tuottaja ja Linia Nocna -duon toinen puoli Mikołaj Trybulec.

Puolan raadin isoimmat pisteet saivat Blind Channel, Oskr ja Aksel. Monika Malec kehui Akselin äänen herkkyyttä, Iltassa puolestaan vaikutuksen teki hänen lämmin äänensä ja varma, tunteikas esiintymisensä. Erityisen vaikutuksen teki Oskr.

Hänen äänenvärinsä on kaunis. Oskr tulkitsee aidoin tuntein ja pitää yleisön varpaillaan. Todella hyvä kappale.― Monika Malec

Islannin raadin puheenjohtaja on saarivaltion euroviisudelegaation johtaja, näyttelijä ja mediapersoona Felix Bergsson. Mukana raadissa on myös vuoden 2019 Euroviisuissa villinneen Hatarin laulaja Klemens Hannigan, tv- ja radiopersoona ja kirjailija Margrét Blöndal sekä säveltäjä-muusikko Erla Stefánsdóttir.

Oskr sai täydet pisteet Islannilta Iltan seuratessa perässä kymmenellä ja Blind Channelin kahdeksalla pisteellä. Oskr teki vaikutuksen erityisesti itsevarmalla ja hurmaavalla esiintymisellään, jossa edsheeranmaisuudet eivät haitanneet, vaan tukivat esitystä.

Blind Channel puolestaan herätti Erla Stefánsdóttirin piilotetun nu-metal-nörtin horroksestaan. Myös Ilta osui Islannille maaliin.

Kelle mä soitan oli todella kaunis ja itsevarma esitys. Mahtava ääniala ja hieno raspi korkeissa nuoteissa. Mekko ja piano -yhdistelmä säikäyttivät minut, mutta lopulta ne eivät onnistuneet sotkemaan mitään.― Erla Stefánsdóttir

Espanjan raadin puheenjohtajana toimii maan viisukommentaattorinakin tunnettu Victor Escudero. Raatiin kuuluvat lisäksi pop-artisti, Espanjan vuoden 2009 viisuedustaja Soraya, tuottaja-ääniteknikko Raúl López Vázquez ja Espanjan viisukommentaattori, tv- ja radiopersoona Julia Valera.

Espanjalaisraati iloitsi paitsi mukana raadissa olemisesta, myös kilpabiisien kovasta tasosta. Nelikon pisteet jakautuivat hyvin samankaltaisesti kuin monilla muilla raadeilla: Blind Channel 12 pistettä, Oskr kymmenen pistettä ja Aksel kahdeksan pistettä.

Raúl López kehuu, kuinka Blind Channelin show’ssa kaikki on kohdillaan: itse biisi, esiintyminen sekä kaiken toteutus. Myös muu raati innostui bändin energiasta.

Balladit olivat hyvin hienosti laulettuja, mutta tämä on kilpailu, joten Go Metal! Näinä aikoina tarvitsemme korkeajännitteisen esityksen.― Soraya
Soraya katsoo suoraan kameraan suu hieman auki, yllä hänellä on avonainen mekko, jonka rintamus on musta ja helma turkoosi ja glitterinen.
Espanjan pisteet ilmoitti Soraya. Soraya katsoo suoraan kameraan suu hieman auki, yllä hänellä on avonainen mekko, jonka rintamus on musta ja helma turkoosi ja glitterinen. Kuva: Soraya Euroviisut,Uuden Musiikin Kilpailu,Espanja
Katja Zwartin kasvokuva, kiharahiuksinen ja sinisilmäinen nainen katsoo suoraan kameraan ilmeettömänä.
Katja Zwart kertoi Alankomaiden pisteet. Katja Zwartin kasvokuva, kiharahiuksinen ja sinisilmäinen nainen katsoo suoraan kameraan ilmeettömänä. Kuva: Katja Zwart Uuden Musiikin Kilpailu,Euroviisut,Alankomaat

Vuoden 2021 Euroviisut järjestävän Alankomaiden puheenjohtaja Erik Bolks on kansainvälisen euroviisufaniklubi OGAEn Alankomaiden hallituksen jäsen. Raadissa vaikuttavat myös kokenut euroviisutoimittaja Katja Zwart, euroviisu-superfani Jade van Baest sekä kansainvälisten musiikkitapahtumien asiantuntija Jeffrey van Hest.

Alankomaat poikkesivat pisteytyksessään yleisimmästä kaavasta antaessaan täydet 12 pistettä Iltalle, kymmenen pistettä Teflon Brothersin ja Pandoran vedolle ja kahdeksan pistettä Blind Channelille.

Raadin puheejnjohtaja Erik Bolks tarjoili kappaleista monipuolisen analyysin. Iltan satumainen esitys toimi ja erityisesti suomenkielisyytensä vuoksi, Teflarien kohdalla biisin iloinen tunnelma toimi, vaikka tanssia olisi voinut olla vieläkin enemmän. Lauran kilpailukappale saa Bolksilta pyyhkeitä.

Laulaja yritti tehdä herttaisesta poplaulusta paljaan ja raa’an. Lauralla on paljon hyviä biisejä katalogissaan, mutta tämä kantribiisi ei ollut yksi niistä.― Erik Bolks

Siinä missä Oskr oli Bolksille ja hänen mukaansa koko Euroopalle liian negatiivinen biisi, Dannyn viesti upposi hänelle kaikessa rehellisyydessään.

Dannyn runoudessa ei ole tarvetta valehteluun, kannattaa siis olla aito. En ole ihan varma, onko tämä katkera laulu vaiko sittenkin kieli poskessa tehty.― Erik Bolks

UMK-finaalin pisteiden laskukaava:
Pisteitä yhteensä: 1176 (100%)
Raatien yhteispisteet: 294 (25%)
Yleisön yhteispisteet: 882 (75%)

Katso koko finaali alta!

Lue UMK21-finaalin voittajan Blind Channelin haastattelu

Korjattu 25.2. klo 17:20: Alankomaiden kommentit olivat Erik Bolksin, ei Katja Zwartin.

 • UMK-chatissa Suomen suurin kisakatsomo sekä kansainvälinen raati villiintyivät Blind Channelista – "Vaikuttavin UMK ikinä!"

  Näin UMK-chat lauloi ja raati arvioi.

  Jännittävä UMK-finaali huipentui Blind Channelin ylivoimaiseen voittoon 20. helmikuuta. Finaalin aikana UMK-chatissa keskustelu kävi kuumana koko illan, ja tässä artikkelissa nostetaan keskustelun parhaita paloja sekä kerrotaan, minkälaiset asiat kilpailubiiseistä tekivät vaikutuksen UMK:n kansainväliseen tuomaristoon.

 • Kaikki UMK21-finaalista – Näin seuraat, äänestät ja chattailet mukana!

  UMK-finaali lähetetään lauantaita 20.2. klo 21.

  20. helmikuuta luvassa on Suomen viihdyttävin musiikkishow, kun Uuden Musiikin Kilpailun finaali valtaa ruudut ja radioaallot. Suomen euroviisuedustajan valinnan lisäksi finaalissa nähdään viime vuoden UMK:ssa valloittanut Erika Vikman yhdessä tähtijuontaja Antti Tuiskun kanssa sekä tauolta palaava Haloo Helsinki! Tässä artikkelissa on kaikki, mitä sinun pitää tulevasta UMK-finaalista tietää.

 • How to watch the UMK21 Final in English or Russian

  The finale is held on February 20.

  Finland’s representative for the Eurovision Song Contest 2021 will be chosen on Saturday, 20 February, in a live broadcast. The finale of the Contest for New Music UMK will be streamed live worldwide in four different languages on Yle Areena, Yle’s online streaming service. Here’s how you can watch it live.