Hyppää pääsisältöön

Helsingissä asumisesta tuntui puuttuvan jotain – Eveliina muutti Lappiin, mutta lopullinen muutos tapahtui jo ennen lähtöä

Nainen seisoo lumisessa metsässä nojaten lumilapioon.
Nainen seisoo lumisessa metsässä nojaten lumilapioon. Kuva: Kota Collective Ltd. Jani Kärppä Unelma Lapista,Eveliina Tistelgren

Yrittäjä, hyvinvointivalmentaja, ex-urheilija ja somea noin seitsemän vuotta työkseen tehneellä Eveliina Tistelgrenillä oli tapana vierailla Lapissa usein. Oli matkan tarkoituksena sitten loma tai työnteko, hän tunsi aina saman fiiliksen:

– Vitsi täällä on hyvä olla, sanoo Eveliina.

Vuonna 2019 Eveliinan urheilu-ura huipentui fitnessin MM-kultaan. Kun reilu vuosi sitten ura fitnessin parissa loppui, Eveliina pysähtyi miettimään, mitä sitten tekisi.

Halusin päästä päivittäin helpommin luontoon. Halusin elää yksinkertaisempaa elämää ja nauttia arjen perusasioista.

Eveliina kävi syksyllä 2020 lomailemassa Sirkan kylässä, jossa sijaitsee myös Levin laskettelukeskus. Parin kuukauden päästä joulukuussa Eveliina muutti Sirkan kylään omaan paritalon puolikkaaseen uuden koiransa Hallan kanssa.

Nuori nainen istuu hirsihuvilassa kulmasohvalla ja silittää vieressään lepäävää koiraa.
Nuori nainen istuu hirsihuvilassa kulmasohvalla ja silittää vieressään lepäävää koiraa. Kuva: Kota Collective Ltd. Jani Kärppä Unelma Lapista,Eveliina Tistelgren

Paritalossa arkea rytmittävät kodin askareet

Kuukauden vuokramökissä vietettyään Eveliina muutti omaan paritaloon uuden koiranpentunsa Hallan kanssa. Muutos toi mukanaan stressiä ja säätämistä, mutta parin kuukauden jälkeen tasapaino uuteen arkeen alkoi löytyä.

Arki on just sellasta, mitä mä toivoin ja mistä nautin. Kiireettömyys ja rauha on helpommin läsnä. Kun meen ovesta ulos, metsää on kaikkialla minne mä katson. Myös ihmisissä on erilainen fiilis ja energia kuin Helsingin keskustassa.

Sirkan kylä ja Levitunturi olivat Eveliinalle entuudestaan tuttuja paikkoja, joten oletukset arjesta olivat melko realistiset.

Hän tiesi, että arki ei tulisi olemaan samanlaista kuin lomilla. Siihen ei kuuluisi nukkuminen iglussa tai päivien kuluttaminen rinteessä.

Eveliinan työt ovat tapahtuneet pääasiassa verkossa jo useamman vuoden, joten arki pysyi melko samanlaisena.

Paritaloasuminen Lapissa poikkeaa kuitenkin monella tapaa Helsingin kerrostaloelämästä. Piha pitää kolata itse ja klapit tilata takan lämmittämistä varten, kun taloyhtiö ei ole auttamassa.

Aktiivisuudesta tulee Eveliinalle kuitenkin virkeämpi olo. Kodin askareet tuovat päiviin rytmiä ja ulkona tulee oltua enemmän. Muuton myötä myös tunne kotona olemisesta on muuttunut.

– Helsingissä siihen kotona olemiseen liittyi levottomuutta ja tunne, että aina puuttuu jotain. Täällä tuntuu, että tästä ei puutu mitään.

Nainen lisää puita takkaan
Nainen lisää puita takkaan Kuva: Kota Collective Ltd. Jani Kärppä Unelma Lapista,Eveliina Tistelgren

Vierailijat tulevat Lappiin lomailemaan

Muutto on vaikuttanut myös välimatkoihin. Ennen Eveliinan perhe asui tunnin ajomatkan päässä ja nykyään välimatka on kymmenen tuntia. Lapissa ei ole kuitenkaan ollut yksinäistä.

– Positiivinen puoli on se, että muutin paikkaan, jossa on helpot yhteydet ja ihmiset myös mielellään tulevat tänne. Kolmen kuukauden aikana ei ole ollut yhtään viikkoa, ettei joku kaveri tai perheenjäsen olisi ollut Sirkassa käymässä.

Vierailijat saapuvat lomatunnelmissa ja haluavat tehdä neljässä päivässä kaiken mahdollisen. Ensin loputon seura vaikutti ihanalta ajatukselta, mutta nyt Eveliina on oppinut vetämään rajoja vierailijoiden kanssa vietetyn ajan sekä oman arjen välille.

– Ihmiset tulevat etelästä tänne lomailemaan, mutta mulla on täällä uusi arki, jota mun pitää pyörittää.

Eveliina kokee kuitenkin olevansa kiitollinen, että niin moni läheinen on päässyt käymään. Jos hän olisi muuttanut muualle kuin Levin läheisyyteen, Eveliina ei usko, että vierailijoita olisi läheskään yhtä usein.

Nainen istuu lattialla, läppäri isolla tyynyllä edessään.
Nainen istuu lattialla, läppäri isolla tyynyllä edessään. Kuva: Kota Collective Ltd. Jani Kärppä Unelma Lapista,Eveliina Tistelgren

Pakoon Helsingin hektisyyttä

Ylen uudessa Unelma Lapista-dokumenttisarjassa seurataan ihmisiä, jotka muuttavat eri puolille Lappia unelmansa perässä. Eveliina katsoi sarjan ensimmäisen jakson ja vertaili omaa kokemustaan sarjan päähenkilöihin.

– Sarjassa on paljon erilaisia elämäntilanteita, mutta myös samoja ajatuksia siitä, mitä muutolla haluaa hakea.

Yksi sarjan päähenkilöistä on Helsingin hektisyydestä ahdistunut Petro. Tämä lähtee koiransa Rollen kanssa etsimään Saariselältä pysyvää kotia, työtä ja laatua elämään.

Eveliina on Petron lailla kokenut burnoutin vuonna 2014. Suorituskeskeisyys oli yksi niistä asioista, joista Eveliina halusi eroon. Niin Eveliinalle kuin myös Petrolle luonto, rauha ja elämän perusasiat ovat tärkeitä.

– Kun mä katoin sitä kohtausta, missä Petro menee metroon, mä tunsin sen kiireen fiiliksen ja hälinän. En oo tykänny koskaan metrolla liikkumisesta. Siinä on niin monen ihmisen energia ja hälinä.

Nainen mustan hirsitalon edessä lapioimassa lunta.
Nainen mustan hirsitalon edessä lapioimassa lunta. Kuva: Kota Collective Ltd. Jani Kärppä Unelma Lapista,Eveliina Tistelgren

Luksuksestakin voi tulla arkea

Dokumenttisarjassa helsinkiläinen Minna raahaa urbaanin vaimonsa Pernillan mukanaan Ivaloon ja pääsee vihdoin toteuttamaan Lappi-unelmaansa. Saunamökkiin mahdutetaan myös Naomi-vauva, kissa ja appiukko.

– Minna on kova luomaan mielikuvia. Se oli just sitä, mitä mä itsekin näin ennen kuin muutin: ulkona on pimeetä, tähtitaivas ja tykkylumipuut ympärillä, kynttilät palaa, sä juot glögiä, siinä on takkatuli ja ai että.

Mielikuvat veivät myös Eveliinan unelman toteuttamista eteenpäin. Eveliina ajattelee, että mielikuvista voi kuitenkin tehdä totta.

– Se on tärkeä miettiä millaista arkea haluaa viettää. Asioista, jotka ovat yleensä yksittäisluksusta, voikin tulla sun elämää, jos haluat.

Nainen kävelee tykkylumisten puiden keskellä.
Nainen kävelee tykkylumisten puiden keskellä. Kuva: Kota Collective Ltd. Jani Kärppä Unelma Lapista,Eveliina Tistelgren

Irti päästämiseen kuuluu myös haikeus

Unelma Lapista -dokumenttisarjassa Minna ja hänen puolisonsa Pernilla muuttavat Lappiin Naomi-vauvan kanssa.

Eveliina on haaveillut perheestä vaikka se ei ole tällä hetkellä ajankohtainen. Mutta mitä jos lapsi syntyisi Lapissa? Näkisikö hän isovanhempia, ystäviä ja muita läheisiä?

– Mä haluan kuitenkin asua siellä, missä mun oma elämä pääosin on. En usko, että muuttaisin ikinä esimerkiksi Lahteen siksi, että lapsi olisi lähempänä isovanhempiaan.

Eveliinalla muuttoon liittyi varmuudesta huolimatta myös haikeutta.

Unelma Lapista -dokumenttisarjassa pariskunta jättää taakseen Sydneyn, työn ja ystävät. Hyvästit vaativat irtipäästämistä. Annamari palaa australialaisen puolisonsa Gritin kanssa Rovaniemelle ollakseen lähellä muistisairasta äitiään.

Pariskunnalla oli tunteellinen olo ja haikeus lähdöstä. Itsekin tirautin itkut autossa, kun lähdin, vaikka se oli täysin oikea päätös. Mutta muutos, irtipäästäminen ja täysin uuden aloittaminen on aina jännittävää ja siihen kuuluu myös haikeus.

Mikä on pahinta mitä voisi tapahtua?

Eveliina uskoo, että suurin syy siihen, miksi elämässä ei tee muutoksia, on pelko: mitä jos tämä onkin huono ratkaisu?

Eveliinaa ei ole juuri pelottanut missään kohtaa, vaikka siitä kyseltiin jatkuvasti. Toistuvista muutoksista esimerkiksi urheilu- ja työuralla on tullut Eveliinalle normi, joten hän on tottunut tekemään asioita riskeistä huolimatta.

– Yleensä mä mietin, että jos tulisi epäilys, niin mikä olisi pahin asia, mitä vois käydä. Tässä pahin asia, mitä voisi käydä olis se, että mä päätyisin muuttamaan takaisin Helsinkiin. Sitten mä varmaan vaan muuttaisin takaisin Helsinkiin, ei siinä sen kummempaa.

Nainen seisoo lumisessa metsässä nojaten lumilapioon.
Nainen seisoo lumisessa metsässä nojaten lumilapioon. Kuva: Kota Collective Ltd. Jani Kärppä Unelma Lapista,Eveliina Tistelgren

Eveliinan päätöksentekoa helpotti myös se, että hän sai tehdä valinnan yksin. Helsingissä ei ollut sitovia asioita kuten työtä, lapsia tai parisuhdetta.

- Yks seuraaja laittoi mulle viestiä, että hän muutti perheensä kanssa maalle. Heillä oli neljä tai viisi lasta ja siinä piti vaihtaa koulut ja kaikki. Siinä oli tietenkin hirvee homma verrattuna tähän mun muutokseen, mutta se oli heidän mielestään parasta, mitä he perheenä halusi kuitenkin tehdä.

Unelma Lapista

Muuton myötä myös Eveliinan arvoissa on tapahtunut muutos. Luonto ja rauha ovat nousseet yli suorittamisen. Tavoitteiden asettamisesta ja niiden saavuttamisesta Eveliina ei koskaan halua täysin luopua, mutta ne ovat siirtyneet prioriteettilistalla alemmas.

Eveliinan ajatusmaailma ja arvot muuttuivat jo ennen virallista muuttoa.

Muutos joka tapahtui mussa, johti siihen, että mä muutin tänne.
Nainen hymyilee tyytyväisen näköisenä lumisten puiden välissä.
Nainen hymyilee tyytyväisen näköisenä lumisten puiden välissä. Kuva: Kota Collective Ltd. Jani Kärppä Unelma Lapista,Eveliina Tistelgren

Eveliina uskoo, että moni suoritusympäristössä elävä haaveilee siitä, että muuttamalla Lappiin kiire loppuu ja löytää rauhan. Lopullinen muutos tapahtuu kuitenkin Eveliinan mukaan itsessä.

- Lappiinkin voi mennä suorittamaan ja tekemään kaikenlaista.

Ympäristön muutos voi kuitenkin auttaa.

- Nyt tää Lappi ja muutos mätsää paremmin uuteen minään kuin Helsinki.

Mikä sitten on Eveliina Tistelgrenin unelma Lapista?

- Se on se, että mä saan elää enemmän yhteydessä luontoon. Siitä mä ammennan voimaa, inspiraatiota ja rauhaa.

Teksti: Oili Syvänen

Unelma Lapista -dokumenttisarja katsottavissa nyt Yle Areenassa.