Hyppää pääsisältöön

Löytyykö onni muuttamalla Lappiin? – Unelma Lapista seuraa suurta elämänmuutosta

Dokumenttisarjan päähenkilöitä ryhmäkuvassa: Rolle-koira, Petro, Minna, Naomi (vauva), Pernilla, Annamari, Grit ja Annamari.
Dokumenttisarjan päähenkilöitä ryhmäkuvassa: Rolle-koira, Petro, Minna, Naomi (vauva), Pernilla, Annamari, Grit ja Annamari. Kuva: Jani Kärppä / Kota Collective /Yle Unelma Lapista

Oletko sinä alkanut viime aikoina unelmoida elämästä kaukana kaikesta hälinästä ja lähellä luontoa? Unelma Lapista -dokumenttisarjassa seurataan ihmisiä, jotka muuttavat eri puolille Lappia unelmansa perässä. Vastaavatko heidän odotuksensa todellisuutta?

On aika ravistella pois etelän ahdistavat kahleet ja suunnata pohjoiseen ottamaan selvää, onko elämä parempaa toisella puolella napapiiriä.

Dokumenttisarjassa helsinkiläinen Minna raahaa urbaanin Pernilla-vaimonsa mukanaan Ivaloon ja pääsee vihdoin toteuttamaan vuosia muhinutta Lappi-unelmaansa. Saunamökkiin mahdutetaan myös Naomi-vauva, kissa ja Minnan isä Pekka.

Helsingin hektisyyteen ahdistunut Petro koirineen lähtee etsimään Saariselältä pysyvää kotia, työtä ja laatua elämään.

Annamari palaa Australiasta Rovaniemelle ollakseen lähellä muistisairasta äitiään. Hänen puolisonsa Grit jättää taakseen uransa rahoitusalalla ja ystävänsä Sydneyssa.

Kymmenosainen sarja kuvaa päähenkilöiden kamppailua löytää paikkansa, mihin kuuluu myös toisen unelman takia joustaminen. Lopussa kaikkien pitää tehdä päätös: jäädä vai lähteä.

Kaksi moottorikelkkailijaa vaaran laella talvisessa Lapissa
Kaksi moottorikelkkailijaa vaaran laella talvisessa Lapissa Kuva: Yle / Yle. Unelma Lapista

Vauvavuosi mahdollisti muuton Helsingistä Ivaloon

Unelma Lapista -sarjan Minna ja Pernilla
Unelma Lapista -sarjan Minna ja Pernilla Kuva: Yle / Yle. Unelma Lapista

32-vuotias Minna vihaa kerrostaloasumista ja hänen pitkäaikainen haaveensa on muuttaa Lappiin. “Se on joku semmonen sielunmaisema, mielenrauha mikä siellä tulee. Näin helsinkiläisenä ehkä hassu, mutta semmonen, että tänne mä kuulun.”

Perhe muuttaa suihkuttomaan saunamökkiin alle 1-vuotiaan Naomin kanssa.
Helsinkiä rakastavalla Pernilla-vaimolla on epäilyksensä. “Pahinta tietysti olisi, jos toinen meistä haluaa jäädä ja toinen palata.”

Annamari muuttaa Australiasta Rovaniemelle sairaan äitinsä takia

Unelma Lapista -sarjan Grit ja Annamari
Unelma Lapista -sarjan Grit ja Annamari Kuva: Yle / Yle. Unelma Lapista

34-vuotias Annamari on asunut viimeiset 2,5 vuotta Sydneyssa siellä tapaamansa avopuolisonsa Gritin kanssa. Pariskunta tekee päätöksen jättää työnsä ja muuttaa Rovaniemelle määräämättömäksi ajaksi. Annamarin äidin Parkinson-dementia on edennyt ja hän haluaa olla äitinsä arjessa läsnä. Annamari odottaa laatuaikaa äidin kanssa, mutta äidin sairaus etenee nopeammin kuin hän ajatteli. “Se on vaikeinta hyväksyä, että ei ole semmosta äitiä enää”.

Australialainen 38-vuotias Grit heittäytyy pois yritysmaailman oravanpyörästä tukeakseen puolisoaan Annamaria ja kohtaa Lapissa täysin erilaisen elämäntyylin ja kulttuurierot. Hän näkee Lappiin muuton mahdollisuutena oppia kädentaitoja ja aloittaa ummikkona suomenkielisen puutyökurssin. “Olen täysin mukavuusalueeni ulkopuolella. Itsensä haastamisella kuitenkin oppii eniten itsestään.”

Petro pakenee hektisestä Helsingistä Saariselälle

Unelma Lapista -sarjan Petro ja Rolle-koira
Unelma Lapista -sarjan Petro ja Rolle-koira Kuva: Yle / Yle. Unelma Lapista

Työssään loppuunpalamisen kokenut 32-vuotias Petro unelmoi pysyvästä työstä sekä lumilautailusta ja moottorikelkkailusta tunturissa. Juankoskelta kotoisin oleva mies ei tunne Saariselältä ennestään ketään, seuraksi lähtee Rolle-koira. Haasteena on luoda pysyvä elämä Lapissa, missä työtä ei välttämättä ole tarjolla sesonkiajan ulkopuolella. “Puitteet hyvään elämään, sellaiseen elämään joka on minun unelma, on täydelliset siellä.”

Dronekuva tiestä ja metsästä sekä horisontista Lapissa
Dronekuva tiestä ja metsästä sekä horisontista Lapissa Kuva: Yle / Yle. Unelma Lapista

Sarjan ohjaajat seurasivat vuoden päähenkilöitä ja muuttivat itsekin Lappiin asumaan: Pertti Neuvonen puolisoineen Ivaloon ja Laura Satimus perheineen Rovaniemelle.

Unelma Lapista Yle TV2 maanantaisin klo 21 alkaen 22. helmikuuta 2021. Kaikki jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa.