Hyppää pääsisältöön

Alin ja Sannan vahva ystävyys hämmästyttää ihmisiä

Muusikot Ali Saad ja Sanna Salmenkallio.
Muusikot Ali Saad ja Sanna Salmenkallio. Kuva: Anne Hämäläinen Sanna Salmenkallio,Luovia suhteita

Säveltäjä Sanna Salmenkallion ja irakilaislaulaja Ali Saadin ensikohtaaminen tapahtui ilman sanoja ja yhteistä kieltä, musiikin kautta - ja muutti molempien elämän. Syntyi poikkeuksellinen tiivis äiti-poika -suhde, ja duo, joka yhdistää arabilaulua ja länsimaista musiikkia.

Luovia suhteita jakso 5. Yle Teemalla tiistaina 23.2. klo 21.50

Duo Ali Saad & Sanna Salmenkallion musiikissa yhdistyy vanhan orientaalisen arabilaulun runsaus ja pohjoismainen minimalismi. Bagdadilaissyntyinen Ali Saad on virtuoosimainen nuori laulaja, opiskelija ja musiikin sekatyömies, joka oppi jo lapsena arabilaulua Lähi-Idän alueella tunnetuilta muusikkosukulaisiltaan.

Ali on esiintynyt duon lisaäksi myös näyttämöteoksissa, Lähi-idän pop-musiikkia esittävän Muqam Bandin solistina, sekä mm. Olavi Uusivirran yhtyeen kanssa.

Sanna Salmenkallion meriittilista on pitkä. Hän on mm. kolminkertainen Jussi palkittu elokuvasäveltäjä ja monialainen taiteentekijä, jonka oma pääinstrumentti on viulu. Salmenkallion sai juuri neljännen Jussi -ehdokkuutensa elokuvamusiikistaan Virpi Suutarin vuoden 2020 dokumenttielokuvaan Aalto.

Vuosi 2015

Suomeen saapui vuonna 2015 yli 32 000 turvapaikanhakijaa joukossa paljon taiteilijoita. Turvapaikan hakijoista noin 20 000 oli Irakista, kuten Ali Saad. Hän saapui Suomeen syksyllä 2015 takanaan sota Irakissa, vuosien oleskelu pakolaisleirillä Syyriassa ja matka Euroopan halki Suomeen.

"Vuonna 2015 veljeni kuoli Irakissa ja neljä enoa, kolme setää, heidän poikansa. Joka päivä kuulin jonkun ystävän kuolleen", Ali kertoo.

"Kyse oli elämästä ja kuolemasta. Mutta matka Eurooppaan oli jopa rankempi kuin taakse jäänyt sota."

En edes tiedä miten me sovittiin tapaamisaikoja, koska meillä ei ollut kertakaikkisesti mitään yhteistä kieltä

Monen mutkan kautta Suomeen saavuttuaan Saad päätyi Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön Toinen koti -dokumenttiteatteriesityksen koe-esiintymiseen. Sanna Salmenkallio oli esityksessä musiikillisena vastaavana.

Jussi Lehtosen ohjaamassa näytelmässä valtaosa esiintyjistä oli turvapaikanhakijoina Suomeen tulleita taiteilijoita. Vaikka Sannan ja Alin välillä ei ollut yhteistä kieltä, laulun ilmaisuvoima vakuutti ja Ali sai yhden päärooleista.

Syksyllä 2017 ensi-iltansa saaneesta näytelmästä tuli menestys. Salmenkallio ja Saad alkoivat pian ensikohtaamisensa jälkeen harjoitella yhdessä, Ali lauloi ja Sanna soitti.

"En vieläkään tiedä, miten me sovittiin harjoitusajat. Me vaan tavattiin. En edes tiedä miten me sovittiin tapaamisaikoja, koska meillä ei ollut kertakaikkisesti mitään yhteistä kieltä. Me vaan kommunikoitiin soittamalla ja mä sain pikkasen kiinni siitä arabijutusta ja varmaan Ali rupesi saamaan kiinni vähän länsimaisesta musasta, jota Ali oli muuten kuullut yllättävän vähän", Sanna muistelee duon ensiaskeleita.

Myös Ali Saad vakuuttui nopeasti Sanna musikaalisuudesta: "Sanna oppi ymmärtämään lauluni äänenpainoja ja äänirekisteriäni. Minäkin halusin musisoida hänen kanssaan, koska minulla oli tunne, että tämä ihminen ymmärtää minua. Jopa niin hyvin, että saatoimme esiintyä kylmiltämme", Ali kertoo.

Katso mitä sanottavaa sohvaperunoilla on Sannan ja Alin tarinasta.

Molempien elämä muuttui

Kohtaaminen mullisti molempien elämän monella tapaa. Heistä tuli ystäviä ja työtovereita. Sannasta tuli Alille myös syvällä suomalaisessa musiikkielämässä vaikuttava mentori, ja Sannalle avautui Alin kautta ikkuna arabikulttuuriin ja -musiikkiin.

He ovat esiintyneet duona vuodesta 2017 alkaen omissa konserteissaan ja myös mm. Kuopion kaupunginorkesterin solisteina. Työtoveruuden lisäksi heistä tuli myös kämppäkavereita kun Sannan aikuisten poikien kanssa samanikäisestä Alista tuli tavallaan ottopoika perheeseen.

"Ali on ihanimpia muusikoita joita tiedän. Alin laulu käy suoraan sieluun. Alin kanssa mun on helpoin kaikista muusikoista kommunikoida", Sanna kertoo.

Sanna Salmenkallio ja Ali Saad työskentelevät myös irakilaisen näyttelijän Bakr Hasanin kanssa. Kolmikon synnyttämä Kiertueteatteri Delivery Theatre tekee polkupyörillä liikkuen pienimuotoisia esityksiä ja esityksen voi tilata esimerkiksi kotiinsa, sitten koronan salliessa.

"Sanna osaa sytyttää muissa kunnianhimoa ja pyrkimyksiä. Hänen kanssaan saa asioita aikaan. Hän on muuttanut elämäni aivan tyystin", Ali kertoo.

Ali Saad haastattelussa
Ali Saad haastattelussa Ali Saad haastattelussa Kuva: Juha Suomalainen musiikki,Luovia suhteita

Taiteilijakommuuni Itä-Helsinkiin

Sannan poikien muutettua pois kotoa hän, Ali ja Bakr Hasan muuttivat yhdessä Itä-Helsinkiin ja perustivat yhdessä taiteilijakommuunin. Sannan asuttua koko aikuisen ikänsä Helsingin Kruununhaassa, ovat monet pitäneet valintaa yllättävänä.

"Minun ja Alin välillä on vahva ystävyys ja kyllähän tämä hämmästyttää ihmisiä. Saanhan minä kaikenlaista vihjailua tästä", Sanna kertoo.

"Meillä on ollut alusta asti jostain syystä vahva kontakti ja se tekee meistä tasa-arvoisia. Meillä on monta sellaista nimittäjää, jotka ovat epätasapainossa: sukupuoli, uskonto, ikä ja niin edelleen. Mutta sitten se yhteys musan kautta, niin me ollaan siellä täysin tasoissa", Sanna sanoo.

"Arabimiehelle on totinen paikka, kun häneltä kysyy, mikä hänen mielestään on elämän arvokkain asia. Vaikkapa arvokas timantti? Hän vastaa, ettei hänellä ole mitään timantteja eikä kultaa, mutta hänellä on äiti. Sanonkin, että Sanna on minulle kuin äiti, eikä äidin arvonimeä anneta kenelle tahansa. Se on sellaista ystävyyttä, äitiyttä ja tärkeää roolia elämässä, että se mullistaa ihmisen kokemuksen luottamuksesta", Ali kertoo.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa