Hyppää pääsisältöön

Kurkista Data Scientistin arkeen Ylellä!

Silmälasipäinen nainen seisoo lumisessa maisemassa.
Irenelle työ Ylellä on aidosti merkityksellistä. Silmälasipäinen nainen seisoo lumisessa maisemassa. Kuva: Terhi Nikkilä / Yle Yle,yle.dev

Miksi hakeuduit töihin Ylelle?

Suomen työpaikoista halusin eniten Ylelle, sillä täällä työ tuntuu aidosti merkitykselliseltä. Ylellä palvellaan yritysten omistajien sijaan kaikkia Suomen kansalaisia, välitetään puolueetonta tietoa ja edistetään demokratian toteutumista. On virkistävää ajatella, että oman työpanoksen hedelmät eivät valu sijoittajien taskuun, vaan hyödyttävät aidosti kaikenlaisia suomalaisia. Omassa työssäni sisältömetadatatiimissä tämä näkyy siten, että teemme Ylen sisällöistä helpommin käytettäviä ja paremmin löydettäviä sekä hakukoneissa että Ylen sivuilla.

Minkälaista on työskennellä data scientistina Ylellä?

Media-ala tarjoaa data scientistille paljon mahdollisuuksia, sillä dataa on monessa muodossa: on ääntä, kuvaa, videota ja tekstiä. Lisäksi Ylellä dataa on valtavasti, mikä on tietenkin data scientistin unelma. Ennen kuin hain Ylelle töihin, en ollut tajunnut kuinka monipuolisesti Ylen palveluissa on mahdollisuuksia koneoppimisratkaisuille. Esimerkkinä voidaan mainita vaikka artikkeleiden asiasanoittamisen helpottaminen koneoppimisen avulla: Sen sijaan, että toimittajan täytyisi keksiä jokaiseen artikkeliin kuvaavat asiasanat itse, hänelle ehdotetaan koneellisesti sopivia vaihtoehtoja. Lisäksi sisältömetadatan avulla voidaan esimerkiksi personoida Areenassa sarjojen esikatselukuvia ja ymmärtää, mitkä uutisaiheet ovat kiinnostavia. Data scientistinä en tee pelkästään kerta-analyyseja, vaan myös koodaan sovelluksia, vien niitä tuotantoon ja monitoroin niiden toimintaa. Ylellä on onneksi panostettu infraan, ja työskentely AWS-ympäristössä on tehty tiimeille helpoksi.

Joskus data scientist saattaa päätyä tekemään pitkälti bäkkäridevaajan hommia, mutta Ylellä olen päässyt jo lyhyessä ajassa hyödyntämään ja kasvattamaan osaamistani myös koneoppimisessa sekä tilastollisessa analyysissä. Siistiä ja toisinaan myös kuumottavaa on ollut se, että ongelmanratkaisussa pääsee omasta junioriteetista huolimatta ottamaan isosti jalansijaa. On hienoa, että Ylellä kaikkia tekijöitä kuunnellaan ja heidän ajatuksensa otetaan vakavasti.

Voiko isossa organisaatiossa tehdä töitä ketterästi?

Ohjelmistokehittäjien ja data-asiantuntijoiden kotipesä yle.dev on kuin konsulttitalo Ylen sisällä. Yksikkömme on nuoresta iästään johtuen mielenkiintoisessa kehitysvaiheessa. Kulttuurin muovaamiseen pääsevät osallistumaan kaikki halukkaat ja yhteisöllisyyden rakentamiseen on varattu aidosti aikaa ja budjettia. Olin yllättynyt siitä, että ketterä yhteistyö voi toimia niin suuren organisaation sisällä. Käytännössä meininki on tuntunut samalta kuin moninkertaisesti pienemmässä työpaikassa. Työni parhaita puolia ovat monipuoliset ja kiinnostavat työtehtävät, yle.devin ilmapiiri ja mahdollisuus kehittyä moneen eri suuntaan.

Ylessä yhdistyvät mielestäni tuote- ja konsulttitalon parhaat puolet: täällä saa IT-alan edut, aidosti merkityksellisen työn, ja palkkakin on parempi kuin mitä konsulttitalossa sain. Samalla mielenkiintoisia haasteita ja oppimisen mahdollisuuksia löytyy talon sisältä runsaasti.

Terhi Nikkilä
IT-osaamisen ja rekrytoinnin kehittäjä, Yle

Lue myös - yle.fi:stä poimittua