Hyppää pääsisältöön

Nauti suklaista papupataa ja omenapaistosta ulkona – nämä reseptit on suunniteltu erityisesti retkikeittimellä valmistettaviksi

Hankalaa, monimutkaista, kylmää ja sottaavaa? Ruokatarvikkeiden JA keittiön raahaaminen ulos saattaa tuntua ylivoimaiselta, mutta lämpimän ja maistuvan ruoan valmistaminen ulkona ilman suurta vaivannäköä on mahdollista.

Ravintoneuvoja Silvia Englundilla on pitkä kokemus ruoan valmistamisesta retkikeittimellä yhdessä perheen kanssa. Tärkeintä hänelle on, että ruoka on hyvää ja helppotekoista.

– Lapset haluavat usein syödä melkein heti päästyämme ovesta ulos, eikä silloin kannata valita ruokaa, jonka tekeminen on hankalaa ja kestää pitkään.

Hän tapaa valmistella ruoan mahdollisimman pitkälle kotona ja pakata sen fiksusti.

– Silppuan sipulin ja raastan porkkanan kotikeittiössä. Kaiken mikä laitetaan kattilaan samanaikaisesti voi pakata samaan rasiaan. Kasvikset, öljyn ja mausteet voi hyvin sekoittaa keskenään.

Kantamuksia voi keventää käyttämällä ruokarastioita lautasina.

Toinen hyvä vinkki on, että retkelle ei tarvitse lähteä kauas.

Usein menemme vain takapihalle tai johonkin kodin lähistölle. Ulkona syöminen on riittävän iso elämys itsessään― Silvia Englund

Retkeily on aina kiinnostanut Silviaa, ja lapsena hän kävi partiossa. Nyt hän iloitsee voidessaan jakaa kiinnostuksensa koko perheen kanssa.

– Tämä on perheellemme mahtava harrastus. Voimme viettää aikaa yhdessä ja tehdä jotain hauskaa, josta kaikki pitävät.

Ravintoneuvojan työssään Silvia kehittää ruokaohjeita kursseja ja luentoja varten. Ulkona kokkailusta kiinnostuneena hän on kehittänyt myös useita ruokalajeja, jotka sopivat retkikeittimellä valmistettaviksi.

Kun uutisoitiin, että retkikeitin oli vuoden 2020 joululahja Ruotsissa, hän valikoi nopeasti muutamia suosikkireseptejään ja julkaisi Utemat enkelt -nimisen retkiruokien reseptikirjan.

Englund jakaa meille nyt reseptit suklaiseen papupataan ja omena-kaurapaistokseen, kahteen perheensä lempiruoista.

Suklainen papupata

Tämä pata on perheemme suosikki. Lapset rakastavat sitä ja valitsevat sen neljä kertaa viidestä retkiruokatoivomusta kysyessäni.

Annos suklaista papupataa ja leipä pöydällä ulkona
Silvian suklaisen papupadan salaisuus on chilin ja kaakaon yhdistelmä. Annos suklaista papupataa ja leipä pöydällä ulkona Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE ruokaohjeet,Retkikeitin,Strömsö

Ainekset, 4 annosta:

  • 1 keltasipuli
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 2 porkkanaa
  • 1 ½ tl juustokuminaa
  • ½ tl kuivattuja korianterinlehtiä tai jauhettua korianteria
  • 1 tl savustettua paprikajauhetta
  • ½–1 tl suolaa
  • 1–3 maustemitallista chilijauhetta
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 1 pkt mustapapuja
  • 1 pkt isoja valkoisia papuja
  • 2 rkl kaakaojauhetta

Ota lisäksi mukaan:

  • chilihiutaleita
  • pikku rasiallinen suolaa
  • ylimääräistä öljyä pienessä purkissa
  • halutessasi leipää tai viljalisäkettä

Valmistele ja pakkaa kotona:

Rasia 1:
Kuori ja silppua keltasipuli ja valkosipulinkynnet, raasta porkkanat hienoksi, laita rasiaan ja lisää mausteet ja rypsiöljy.

Rasia 2:
Valuta ja huuhtele mustapavut ja isot valkoiset pavut ja laita ne rasiaan.

Rasia 3:
Mittaa kaakaojauhe omaan rasiaansa.

Annos suklaista papupataa  pöydällä ulkona
Annos suklaista papupataa pöydällä ulkona Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE Retkikeitin,Strömsö,ruokaohjeet

Valmistus:

Kokoa retkikeitin ja sytytä se, säädä liekki keskivoimakkuudelle. Laita kattila keittimelle ja anna sen lämmetä. Lisää hieman öljyä kattilan pohjaan.

Kumoa rasian 1 sisältö kattilaan ja kuullota hetki. Lisää joukkoon pavut ja tomaattimurska, sekoita ja kuumenna kiehuvaksi.

Mausta kaakaojauheella ja halutessasi chilihiutaleilla sekä suolalla.

Padan voi nauttia sellaisenaan tai viljalisäkkeen tai leivän kanssa. Keitä viljalisäke kypsäksi kotona tai paikan päällä.

Kardemummainen omena-kaurapaistos

Maistuva päätös ulkona nautitulle aterialle tai ihana energiapommi vaellusretken taukoevääksi.

Kardemummalla maustettua omenakaurapaistosta lasisessa vuoassa henkilön kädessä.
Kardemummalla maustettua omenakaurapaistosta lasisessa vuoassa henkilön kädessä. Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE omena,Strömsö

Ainekset, 4 annosta:

  • 2–4 omenaa
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1 tl kardemummaa
  • ½ tl kanelia
  • ½ tl vaniljajauhetta
Kaksi ruoka-astiaa joissa kuutioitua omenaa ja kaurahiutaleita keittiön pöydällä
Kaksi ruoka-astiaa joissa kuutioitua omenaa ja kaurahiutaleita keittiön pöydällä Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE omena,ruokaohjeet,Strömsö

Lisäksi halutessasi:

  • Rahkaa, johon on sekoitettu ½ tl vaniljajauhetta, kauravaniljakastiketta tai maustamatonta jogurttia

Valmistele kotona:

Rasia 1:
Leikkaa omenat kuutioiksi, laita rasiaan ja lisää rypsiöljy.

Rasia 2:
Mittaa rasiaan kaurahiutaleet ja lisää mausteet.

Kuutioitua omenaa ja kaurahiutaleita lasipurkeissa keittiön pöydällä
Kuutioitua omenaa ja kaurahiutaleita lasipurkeissa keittiön pöydällä Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE Retkikeitin,Strömsö,ruokaohjeet

Valmistus:

Paista omenakuutioita muutama minuutti. Lisää joukkoon kaurahiutale-mausteseos ja paista, kunnes paistos on kauniin väristä.

Tarjoa sellaisenaan tai vaniljarahkan, kauravaniljakastikkeen tai maustamattoman jogurtin kanssa.

Kaksi hymyilevää naista talvimaisemassa
Elin Skagersten-Ström ja ravintoneuvoja Silvia Englund. Kaksi hymyilevää naista talvimaisemassa Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE Elin Skagersten-Ström,Strömsö,Trangia

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa