Hyppää pääsisältöön

Jolla on korvat, se kuulkoon (ja jolla on kuulokkeet, se yrittäköön keskittyä) – teatterin katsomoista tunnettu kriitikko Suna Vuori astuu ensimmäistä kertaa audiodraaman pariin

Suna Vuori istuu kirjahyllyn edessä tietokoneensa ääressä.
Toimittaja-kriitikko Suna Vuori aloittaa matkansa audioiden ja kuuntelemisen pariin. Suna Vuori istuu kirjahyllyn edessä tietokoneensa ääressä. Kuva: Yle / Jyrki Valkama kriitikot,radioteatteri

Toimittaja Suna Vuori katsoi monet vuodet työkseen teatteria. Nyt hän lähtee retkelle audiodraamaan ja miettii, miksi se tuntuu niin vieraalta. Teksti on osa Suna Vuoren audioretkeltään kirjoittamaa artikkelisarjaa.

Kuuntelen radiota, ajattelen evoluutiota.

Vaikka ihmisen, linnun ja kalan sisäkorvat muistuttavat toisiaan, se mitä me arkikielessä kutsumme korvaksi – toisin sanoen korvalehdet – muotoutui vasta maalla eläville nisäkkäille.

Varhaisten hominidien kuulo kehittyi paljon ennen puhetta ja kieltä. Ennen puhettakin pystyihmisellä, kuten muillakin eläinlajeilla, oli oma tapansa äännellä. Laumoissa elävälle ihmiselle on vähin erin luonnonvalinnan seurauksena muotoutunut kuuloaisti, joka on herkin puheääneen taajuuksilla, 200–4.000 hertsissä.

Muiden puheen kuuleminen tuntuu varmaan tästäkin syystä rauhoittavalta. Siksi yksin asuvana ja koronaeristystä suorittavana pidän välillä radiota tai televisiota auki vain kuullakseni turvallisia ihmisääniä.

Sikiön kehityksessä korvan rakenne alkaa näkyä viidennellä raskausviikolla, ja vauva kuulee jo kohdussa. Kuuloaistimukset jättävät jälkensä muotoutuvaan hermostoon, ja äidin äänestä tulee lapselle erityisen läheinen ennen ensimmäistäkään katsetta tai kosketusta.

Biologian näkökulmasta on siis varsin ymmärrettävää, että ihmisen ääni on meille niin intiimi asia ja herättää usein vaistonvaraisia reaktioita.

Ääntään ei voi valita. Kulloisetkin tunnetilamme ja tilanteemme kuuluvat, vaikka eivät näkyisi. Joskus omakin ääni tuntuu vieraalta, usein sen toivoisi olevan toisenlainen. Ääntä voi toki koulia ja kehittää, mutta vaikka se olisi huippuunsa treenattu työväline, siinä on aina myös yksityinen ulottuvuutensa.

Vaikka osa äänen vaikutuksista on palautettavissa taajuuksiin ja värähtelyihin sekä aivojemme kykyyn käsitellä ääniaistimuksia, äänet ovat välittömässä kontaktissa paitsi korvan basilaarikalvoon myös mielikuviin, muistijälkiin ja tunteisiin, kaikkein henkilökohtaisimpaan meissä.

Äänet luovat tilan, jonka alitajunta silmänräpäyksessä tapetoi.

Ranskalainen filosofi Jean-Luc Nancy kirjoitti 2000-luvun alussa kuuntelemisen olevan ”yhtä aikaa sisä- ja ulkopuolella olemista, ulkoa ja sisältä auki olemista ja liikettä yhdestä toiseen”.

Nancyn mukaan äänelle on ominaista methexis (erotuksena mimesiksestä eli jäljittelystä, joka taas on ominaista visuaalisuudelle). Termi on tuttu Antiikin Kreikan teatterista, jossa sillä viitattiin yleisön osallistumiseen, rituaalin kokemiseen yhdessä.

Kuunteleminen on paitsi itseä myös toista kohden kääntymistä. Dialogikin lähtee – tai sen pitäisi lähteä – kuuntelemisesta: ei ainoastaan oman asian tai näkemyksen esittämisestä, vaan avautumisesta ja korvien avaamisesta, asettumisesta alttiiksi toisen vaikutukselle.

Katsoin lähemmäs 30 vuotta työkseni teatteria, mutta sen kuunteleminen tuntuu kovin vieraalta.

Mietin ääntä, kuuloa ja kuuntelemista saadakseni selville, miksi suhteeni audiodraamaan on niin etäinen. Katsoin lähemmäs 30 vuotta työkseni teatteria, mutta sen kuunteleminen tuntuu kovin vieraalta. Tiedän, etten ole tunteeni kanssa yksin.

Aina ei ole ollut näin. Lapsuudessani Radioteatterin kuunnelmat kuuluivat kodin äänimaisemaan varsinkin kesäisin mökillä. Kesällä 1979 osallistuin itsekin kuunnelmankirjoituskilpailuun, tulin palkituksi ja pääsin käymään toimitustalossa Kesäkadulla. Sain johtaja Jouni Mykkäseltä sveitsiläisen rannekellon EBU-(Euroopan yleisradioliitto) kaiverruksin.

Mieluummin kuin Mykkäsen olisin, anteeksi vain, tavannut Astrid Lindgrenin, joka oli kirjoittanut kilpailutarinaan alun maailman kuulevalle ja kirjoittavalle nuorisolle jatkettavaksi. Mutta en kanna kaunaa! Kello on tallessa.

1948 perustetulla Radioteatterilla oli enimmillään kymmeniä omia näyttelijöitä, ohjaajia ja käsikirjoittajia. Kuunnelmaa syntyi. Radio- ja TV-teattereiden työtä jatkaa nyt Yle Draama, joka tilaa ja tuottaa sisältöä niin radioon, televisioon, verkkoon kuin podcasteihinkin. Monimuotoistumisen ohessa taiteilijoista on tullut freelancereita ja kuulijoista pitkälti on demand -klikkaajia.

Niin muuttuvat tuotantorakenteet, näin toimii tämän maailman evoluutio.

En ole nähnyt missään niin paljon kuulokkeita kuin New Yorkin metrossa.

Lyhyen aikavälin kehitykseen kuuluu sekin, että nyt nuoruuttaan elävä sukupolvi menee kaikkialle napit tai isot kuulokkeet korvissa ja vaikuttaa kuuntelevan kaiken aikaa kaikenlaista, samalla kun tekee jotain muuta.

Oletan, että valtaosalla on kuulokkeissaan musiikkia. Äänikirjat, podcastit ja muut käsikirjoitetut sisällöt tulevat vasta paljon musiikin jälkeen, ja audiodraama ja äänitaide ovat tässä kokonaisuudessa, tällaisenakin aikana (kun teatterit ja konserttisalit on koronarajoitusten vuoksi suljettu) marginaalia.

Nyt on näin, huomenna voi olla ihan toisin.

Pelkillä kuulokkeilla on mahdollista viestiä myös ulospäin: rajata reviiriään ja ilmaista tarpeensa pysytellä rauhassa. En ole nähnyt missään niin paljon kuulokkeita kuin New Yorkin metrossa.

Kuunneltavat digitaaliset sisällöt, puheentunnistusmenetelmät, ääniohjattava elektroniikka ja muu teknologian mahdollistama audio on joka tapauksessa saanut suhteellisen lyhyessä ajassa valtavat mittasuhteet. Eikä loppua näy.

Maailma siis audioistuu, mutta minä ehkä en.

Arvostan kyllä kuuntelemisen taitoa ja toivon olevani edes kohtalaisen hyvä kuuntelija. Tunnen usein suurta mielihyvää kuunnellessani paitsi ihmisiä, joista välitän, myös perehtyneitä luentoja tai keskusteluita, joissa ylitetään etäisyyksiä tai tavoitellaan syvyyksiä ja korkeuksia. Niitä seuraan myös eri välineistä.

Audiodraama onkin notkea väline elävöittämään kerrontaa, kutittelemaan kuulijan mielikuvitusta, ilmaisemaan paitsi atmosfäärejä ja tunnetiloja myös erilaisia ajallisia tai maantieteellisiä siirtymiä, jotka näytellylle draamalle saattaisivat tuottaa vaikeuksia.

Onnistuneessa audiossa kuulija on hetkessä siellä missä tekijät hänen haluavatkin olevan – ja juuri se, äänen seuraaminen erilaisten kulmien taakse, huipuille ja notkoihin, uusiin maisemiin, menneeseen ja tulevaan, monenlaisiin arvaamattomiin tilanteisiin, on kenties parasta siinä. Lisäksi se on aivan oma universuminsa.

Kynnykseni käsikirjoitetun sisällön kuuntelemiseen (lukemisen tai katsomisen sijasta) on kuitenkin korkea, ja se tuskin johtuu pelkästään käsikirjoituksista.

Olen varmaankin aika tyypillinen keski-ikäinen radionkuuntelija.

Radioni on päällä etenkin aamuisin ja pitää seuraa usein myös viikonlopun hitaissa aamupäivissä. Se tarjoaa koronaeristyksessäkin tunteen siitä, että mahdollisesti päinvastaisista uutisista huolimatta elämä jatkuu.

Kanava on lähes aina sama, koska olen liian laiska vaihtaakseni sitä ja etsimään optimaalista, häiriötöntä taajuutta. Olen myös huono ottamaan selvää ohjelmatarjonnasta, tai oikeammin: en tee sitä, koskaan. Avaan vastaanottimen, kuuntelen pari sekuntia mitä on meneillään, ja jätän laitteen joko auki tai suljen sen. Reaktio on yleensä nopea ja tulee selkäytimestä.

Kuuntelen mielelläni musiikkia ja puheohjelmia, mutta äärimmäisen harvoin kuunnelmia ja varsin valikoiden podcasteja. Käytän Spotifyta, mutta en juurikaan äänikirjoja, sillä haluan itse hallita lukemistani: hidastaa, nopeuttaa, palata takaisin, tarkistaa, tehdä ehkä merkintöjä. Painettu kirja on mielestäni edelleen ylivoimainen käyttöliittymä.

Rakastan myös hiljaisuutta ja kärsin äänistä, joita en voi kontrolloida. Mutta olisiko audioetäisyydessäni sittenkin kyse… keskittymisestä?

Moni kuuntelee mielellään jotain samalla kun tekee jotain muuta. En kuulu heihin.

Jos keskityn, teen sen mieluiten ääneti. Jos se mitä kuulen on kiinnostavaa, keskityn siihen.

Audiosisältöjä voi periaatteessa kuunnella missä tahansa, mutta jos niihin haluaa paneutua, se vaatii erilaista paneutumista kuin nopean näköaistimme ensisijaisuudelle perustuva visuaalinen ilmaisu. Varmaankin osin tästä syystä äänikirjoista kuunnellaankin eniten kevyitä, viihteellisiä sisältöjä, joita voi ”kuluttaa” tarvitsematta nähdä paljon vaivaa.

Mielikuvat tekevät audiodraamasta samassa mielessä henkilökohtaista kuin mitä lukeminen on.

Audiodraama taas on taiteenlaji, joka todentuu osin omilla ehdoillaan, ja siitä huolimatta kuvien kautta; nämä kuvat vain syntyvät kuulijan mielessä. Juuri se tekee audiodraamasta samassa mielessä henkilökohtaista kuin lukeminen on. Jokaisen kuulijan (mieli)kuvat ovat hänen omiaan.

Olisiko audiodraaman kuuntelemiseen siis helpompi keskittyä, jos sulkisin silmäni? Ehkä, mutta silloin kasvaa myös riski nukahtaa…

Ääni on yhtä aikaa sisä- ja ulkopuolella olemista, totesi Nancy.

Siksi ääni voi olla meille maisemaa, mutta kahdestaan jonkun äänen tai äänien kanssa oleminen voi myös sulkea ulkopuolelleen koko muun maailman. Vastaavasti äänellä on kyky puhkaista yksityisyytemme rajat ja vangita huomiomme. Ääni, joka puhuu juuri minulle, pysäyttää yleensä nopeammin ja todennäköisemmin kuin luetut sanat tai nähdyt kuvat.

Krakeloituva arki ei hirveästi häiritse lukemistani, vähemmässä määrin myöskään katsomista, joten miksi se tuntuu häiritsevän kuuntelemista?

Elämästäni puuttuvat monet sellaiset tilanteet – kuten autolla ajaminen tai koiran ulkoiluttaminen – jolloin monet kertovat kuuntelevansa äänikirjoja ja podcasteja. Kävelyillä ehdin kuunnella hyvinkin tunnin tai pari musiikkia, enkä enää luopuisi airpodeistani – mutta äänikirjan, luetun journalismin tai muun puhetta sisältävän tallenteen keskittynyt kuunteleminen tuntuu edelleen haastavalta.

Hyväksyn haasteen.

Jolla on korvat, se kuulkoon. Jolla on kuulokkeet, se yrittäköön keskittyä.

Ajattelen fysiologi Ivan Pavlovia ja hänen koirakokeitaan. Kun kaivan langattomat kuulokkeet kotelostaan ja painan ne ensin oikeaan, sitten vasempaan korvaan, huomaan ehdollistuneeni kilahdukseen, jonka ne päästävät löytäessään yhteyden puhelimeeni. Ääni (sic!) tuottaa samantapaisen mikrotyydytyksen kuin älykellon hyrähdys ranteessa päivän aktiivisuustavoitteen täytyttyä.

Ajattelen kyborgeja. Yritän olla ajattelematta.

Varustan itseni tutkimusretkelle – en vyöttämällä miekkaa kupeelleni vaan terästämällä aistit, puhdistamalla korvanapit spriillä ja avaamalla portin Audio-Areenaan.

Katsellessani ympärilleni, kuunnellessani kuulokkeiden voimistamaa päänsisäistä kohinaa ja miettiessäni mitä klikkaisin, tiedostan vierauden tunteesta huolimatta helliväni romanttista hypoteesia, tai pikemminkin toivetta (jota, todettakoon se heti, Areena ei käyttöliittymänä varsinaisesti rohkaise).

Kuvittelen, että audiomaailmassa on vielä mahdollisuus ajatella, aikaa suunnitella hyvin ja toteuttaa huolellisesti ja tilaa sekä tekijöiden että kuulijoiden mielikuvitukselle – asioita, jotka muilla kulttuurin kentillä ovat alkaneet vähin erin näivettyä.

Oletan, että Ylen resurssit ja kontekstin riippumattomuus kaupallisista paineista vapauttaa niin ilmaisun kuin tulkinnatkin, että sisältöjä löytyy joka lähtöön ja kaikenlaisille kuulijoille. Odotukseni ovat toisin sanoen, todennäköisesti, kohtuuttoman korkealla, kun aloitan audioretkeni.

Matkasuunnitelmaan kuuluu kiinnostavalta kuulostavia sarjoja: Filosofien rakkaustarinoita, Karanteenimonologeja, Naisen kostoa, Hallitsijoita...

Teroitan kuuloani. Vaiennan mahdolliset häiriölähteet. Keskityn. Keskityn. Keskityn.

Suna Vuori,
Suna Vuori on toimittaja ja entinen teatterikriitikko

Teksti on osa Suna Vuoren kirjoittamaa artikkelisarjaa. Lue myös jo julkaistut merkintöjä audioretkeltä osa 2 ja osa 3.

Keskustele