Hyppää pääsisältöön

Mitä lautasillamme on nyt – entä tulevaisuudessa? Viiden visan paketti

kuvituskuva kanasta ja kalasta
kuvituskuva kanasta ja kalasta Kuva: Mikko Lehtola/Yle kana,kalastus

Miltä näyttää ruoan tuotanto nyt? Entä mitä lautasillamme on tulevaisuudessa? Tähän pakettiin on koottu viisi lyhyttä teemallista visaa.

Tee yksi tai vaikka kaikki!

Visa 1: Liha

Missä maassa syödään eniten lihaa? Miten kasvispihvin saa vuotamaan "verta"? Testaa tietosi.

Kaksi mehevää hampurilaista ihmisen käsissä.
Kaksi mehevää hampurilaista ihmisen käsissä. Kuva: Oliver Sjöström / Unsplash hampurilaiset

Visa 2: Kala

Voiko eettinen kuluttaja syödä tonnikalaa? Kuuluiko lohi alunperin sushiin? Testaa tietosi kalasta.

Kalasushin eli nigiriä palaa nostetaan puikolla annokselta.
Kalasushin eli nigiriä palaa nostetaan puikolla annokselta. Kuva: Helga Christina / Unsplash sushi,Nigiri (Sushi)

Visa 3: Kana

Paljonko broileri painaa? Mikä on kutikula? Testaa tietosi kotkottajista!

Kokonainen paistettu broileri pöydällä.
Kokonainen paistettu broileri pöydällä. Kuva: Pixabay ruoka,broilerit,bakteerit,kypsennys

Visa 4: Hyönteiset

Kuinka paljon maailmassa on syötäviä hyönteisiä? Entä kuinka monet niitä syövät? Testaa tietosi hyönteisruuasta!

Lautasella pizza ja sitä syöviä hyöntesiä, ihmisen kädet lautasen vierellä.
Lautasella pizza ja sitä syöviä hyöntesiä, ihmisen kädet lautasen vierellä. Kuva: Petri Krook / Yle pizzat,hyönteiset,Voiko tätä syödä?

Visa 5: Vesi ja pellot

Voiko virtsaa juoda? Voiko ilmasta tehdä ruokaa? Testaa tietosi vedenkäytön ja viljelyn tulevaisuudesta.

Mies juo olutta
Mies juo olutta Kuva: Henrietta Hassinen / Yle olut,ykkösolut,alkoholi,alkoholijuomat,alkoholikulttuuri,ravintolat,ravintola-ala,alkoholilaki

Katso Voiko tätä syödä? -faktasarja Areenasta

Ruokaa rakastava huippukokki Henri Alén ja teknologiaan nimeen vannova tiedenörtti Lauri Reuter kiertävät maailmalla selvittämässä, mitä lautasellasi on tulevaisuudessa.

Jakso 1: Onko hampurilaisesi välissä kohta supernautaa, "verta" vuotava kasvispihvi tai labralihaa? Henkka ja Lauri testaavat Japanissa kotikeittiössä kasvatettua lihaa.

Jakso 2: Onko sushissasi kohta geenimuunneltua kalaa? Kanadassa kasvaa maailman ensimmäinen GM-eläin, jota saa syödä. Henkka ja Lauri testaavat myös kalaa kuivalta maalta sekä laboratoriosta.

Jakso 3: Henkka ja Lauri testaavat labrakananugetteja Piilaaksossa ja kokkaavat munaa ilman kanaa. Maailman ensimmäisellä vegaanisalilla Berliinissä liha tottelee tofua.

Jakso 4: Ötökät olisivat täydellistä proteiinia, mutta useimmilla on ongelmia sulattaa niitä. Henri ja Lauri auttavat meitä pääsemään eroon ennakkoluuloistamme.

Jakso 5: Lauri ja Henkka selvittävät, voimmeko tulevaisuudessa muuttaa meret juotavaksi, ilman ruoaksi ja pissan bisseksi.

Lauri Reuter ja Henri Alén kaatavat tislattua vettä juomalasiin.
Lauri Reuter ja Henri Alén tekevät sarjassa muun muassa merivedestä juomakelpoista ja virtsasta olutta. Lauri Reuter ja Henri Alén kaatavat tislattua vettä juomalasiin. Kuva: Petri Krook / Yle Henri Alén,Lauri Reuter,Voiko tätä syödä?