Ruoka on läsnä arjessamme päivittäin. Valintoja tehdään koko ajan: mitä syön tänään lounaaksi, ostaako kotimaista vai ulkomaista, miten lisätä kasvisten määrää ruokavaliossa. Ruoka vaikuttaa hyvinvointiin, siinä on kysymys terveydestä, mutta myös nautinnosta. Se, miltä ruoka maistuu, on merkityksellistä.
Perjantaina 5.3. Yle Puheessa puhutaan ruoasta, jota ei vielä ole ja ruoasta, jota syömme nyt.
Ota osaa Yle Puheen ruokaperjantaihin lähettämällä viesti tai soittamalla numeroon 040 163 8586.
Puheen Aamussa vieraana on tutkija, bioteknologi Lauri Reuter. Hän uskoo, että tiede ratkaisee kaikki ruuantuotannon ongelmat. Mutta mitä me syömme tulevaisuudessa ja millaisia eettisiä kysymyksiä tulevaisuuden ruokaan liittyy? Studiossa Anna Cadia, Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.
Aktissa kysytään, mitä enää saa syödä. Aktin studiovieraana huippukokki Henri Alén.
Pelkkää vegeä, hyönteisiä, geenimuunneltua kalaa ja virtsasta tehtyä olutta – vai myös lihaa laboratoriosta? Miltä näyttää lautasemme tulevaisuudessa, kun ruokaa pitäisi tuottaa 70% enemmän vuoteen 2050 mennessä? Täytyykö joistakin ruoista luopua kokonaan? Pitäisikö jo nyt tehdä radikaaleja muutoksia syömistottumuksiimme? Oletko sellaisia tehnyt esimerkiksi eettisistä syistä? Mitä ei saisi enää syödä? Kumpi sinulle merkkaa enemmän, maku vai eettisyys? Kansalaiskeskustelua vetävät Jenny Lehtinen ja Jussi Putkonen.
Puheen iltapäiväkerho nostaa perunan pöydälle. Saisiko tämä meille kaikille niin tuttu ja rakas raaka-aine lopulta ansaitsemansa kunnian? Voisiko perunasta tulla kansallinen ruoka-aarre? Peruna jalustalle ja esiin kellareista! Hanna Kataja-Rahkon ja Justus Laitisen vieraana maailmalla hurmaavan Frex-perunan isä Tapio Knuuttila.