Hyppää pääsisältöön

Guerreron vokaalipolyfonia hohtaa sekä lamentaatioissa että kansanmelodioissa

Espanjalainen El León de Oro -kuoro on kuoroguru Peter Phillipsin johdolla noussut vokaalipolyfonian valonhohtoiseen kärkeen. Hyperionin julkaisemalla uutuudella kuoro esittää ominta musiikkiaan, 1500-luvun espanjalaista polyfoniaa, mutta säveltäjänä ei ole Tomas Luis de Victoria, vaan hänen varjoonsa jäänyt Francisco Guerrero. Ohjelmisto ulottuu Magnificatista Lamentaatioiden kautta kansanlaulusovituksiin, joten tarjolla on kokonaisvaltainen musiikkiratkaisu kevättalven paasto- ja pääsiäisaikaan.

Guerrero / El Leon de Oro
Guerrero / El Leon de Oro Uudet levyt

Minun on usein vaikea aistia vokaalipolyfoniasta muuta kuin kirkasta juhlavuutta, mutta tällä levyllä onneksi välittyy se tyylien ja tunnelmien moninaisuus, josta aikalaiset kiittelivät Guerreroa. Lamentaatiot soivat viiltävää, ajatonta surua, kun taas Marialle omistetuissa lauluissa valoisa kiitollisuus ja inhimillinen hämmästely häilyvät ja sekoittuvat - Guerrero vaihtelee tunnelmia nopeammin ja rohkeammin kuin monet aikalaisensa. Espanjalaisen perinnemusiikin tunnelmat pääsevät pilkahtelemaan levyn lopulla Guerreron sovituksissa hengellisistä kansanlauluista.

El León de Oro laulaa tukevalla ja kirkkaalla äänenmuodostuksella, joka yhdessä äärimmäisen yhtenäisyyden kanssa luo kuulijalle samalla tavalla turvallisen olon kuin viileä, korkeuksiin kohoava katedraali. Tämän musiikin turviin voi koska tahansa tulla hengähtämään hetkeksi ja keräämään voimia.

Francisco Guerrero: Magnificat quarti toni; Lamentations; Canciones y villanescas espirituales ym. - El Léon de Oro/Peter Phillips. (CDA68347)

Kuuntele Uudet levyt 4.3.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Uskomattoman taidokasta Bachia - ja siinä se?

  Levyarvostelu

  Augustin Hadelich on nykyviulisteista se, jonka Youtube-videot äimistyttävät minua eniten. Hänen soittotekninen ylivertaisuutensa soveltuu moneen musiikinlajiin, ja karisman kruunaavat nuoruuden tulipalo-onnettomuudessa kärsineet kasvot, joissa on kuin ripaus salaperäistä naamiota. Warner Classicsin uutuuslevyllä Hadelich tarttuu viulurepertuaarin kulmakiveen, Bachin sooloviulupartitoihin ja -sonaatteihin, ja levyn melkein jokainen raita äimistyttää minua klikkivideoiden lailla. Mutta riittääkö se?

 • Ondinen Baltia-löydöt jatkuvat

  Levyarvostelu

  Naxos-jätin suojiin siirtynyt levy-yhtiö Ondine on viime vuosina alkanut painottaa Baltiaa. Peteris Vasksin ja Latvian radiokuoron tapaisten takuunimien lisäksi esiin on päässyt myös tuntematon musiikki, joka usein on paljastunut riemastuttavan hyväksi. Vuonna 1984 kuollut liettualainen säveltäjä Eduardas Balsys on Ondinen löytöretken viimeisin kohde, ja tälläkin kertaa kurssi on osunut enimmäkseen oikeaan.

 • Alttosaksofonilla Mozartista moderniin

  Levyarvostelu

  Joonatan Rautiola valmistui Pariisin konservatoriosta saksofonitaiteen syntysijoilta vuonna 2010 ja on sen jälkeen tehnyt komeaa uraa kantaesityksillä ja solistikeikoilla. Nyt on tullut potrettilevyn aika - pianistina pitkäaikainen duokumppani Marko Hilpo ja ohjelmistona laaja kattaus saksofonitaidetta.

 • Mälkki tuo empatiaa Herttua Siniparran linnaan

  Levyarvostelu

  Béla Bartókin ooppera Herttua Siniparran linna on syystäkin noussut symbolismin klassikoksi. Kun Siniparta vähitellen paljastaa linnansa kammioiden kauhut uudelle vaimolleen ja Bartók vahvistaa mielikuvia hyytävän ekspressiivisellä musiikilla, kuka tahansa ymmärtää seuraavansa pelottavaa matkaa alitajuntaan. BIS-yhtiö on julkaissut oopperasta konserttitallenteen, jolla kapellimestari Susanna Mälkki opastaa HKO:n, Mika Kareksen ja Szilvia Vörösin yllättävän empaattiseen linnareissuun.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua