Hyppää pääsisältöön

Guerreron vokaalipolyfonia hohtaa sekä lamentaatioissa että kansanmelodioissa

Espanjalainen El León de Oro -kuoro on kuoroguru Peter Phillipsin johdolla noussut vokaalipolyfonian valonhohtoiseen kärkeen. Hyperionin julkaisemalla uutuudella kuoro esittää ominta musiikkiaan, 1500-luvun espanjalaista polyfoniaa, mutta säveltäjänä ei ole Tomas Luis de Victoria, vaan hänen varjoonsa jäänyt Francisco Guerrero. Ohjelmisto ulottuu Magnificatista Lamentaatioiden kautta kansanlaulusovituksiin, joten tarjolla on kokonaisvaltainen musiikkiratkaisu kevättalven paasto- ja pääsiäisaikaan.

Guerrero / El Leon de Oro
Guerrero / El Leon de Oro Uudet levyt

Minun on usein vaikea aistia vokaalipolyfoniasta muuta kuin kirkasta juhlavuutta, mutta tällä levyllä onneksi välittyy se tyylien ja tunnelmien moninaisuus, josta aikalaiset kiittelivät Guerreroa. Lamentaatiot soivat viiltävää, ajatonta surua, kun taas Marialle omistetuissa lauluissa valoisa kiitollisuus ja inhimillinen hämmästely häilyvät ja sekoittuvat - Guerrero vaihtelee tunnelmia nopeammin ja rohkeammin kuin monet aikalaisensa. Espanjalaisen perinnemusiikin tunnelmat pääsevät pilkahtelemaan levyn lopulla Guerreron sovituksissa hengellisistä kansanlauluista.

El León de Oro laulaa tukevalla ja kirkkaalla äänenmuodostuksella, joka yhdessä äärimmäisen yhtenäisyyden kanssa luo kuulijalle samalla tavalla turvallisen olon kuin viileä, korkeuksiin kohoava katedraali. Tämän musiikin turviin voi koska tahansa tulla hengähtämään hetkeksi ja keräämään voimia.

Francisco Guerrero: Magnificat quarti toni; Lamentations; Canciones y villanescas espirituales ym. - El Léon de Oro/Peter Phillips. (CDA68347)

Kuuntele Uudet levyt 4.3.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua