Hyppää pääsisältöön

Strömsön puutarha saa kutsuvan portin kovasta materiaalista

Puutarha on lumen alla, ja lämmintä kevätaurinkoa odotellessa rakennamme rautaportin puutarhamuurin komeaksi päätökseksi.

Portti on viimeinen osa rakennusprojektia, jolla estetään nelijalkaisia ystäviämme herkuttelemasta viherkaalilla.

Toivomme, että portti, vaikka onkin rakennettu kovasta materiaalista, tuntuu kutsuvalta Strömsössä vierailevista.

Mies ja nainen hiihtävät puutarhassa
Jim ja Lee tyytyväisinä työn lopputulokseen Mies ja nainen hiihtävät puutarhassa Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni,Lee Esselström,muurit,sukset,puutarhat

Pyöristetyt kulmat pehmentävät vaikutelmaa

Koska portti on kaksi metriä leveä ja portinpuoliskoista tuli aika painavat, halusin käyttää reilun paksua ja tukevaa materiaalia sen runkoon.

Portti on tehty mustista rautaputkista, mikä tarkoittaa, että ne tulevat aikanaan ruostumaan. Putkia ei ole nimittäin käsitelty mitenkään.

Mustia rautaputkia käytetään LVI-alalla ja niitä voi ostaa liikkeistä, jotka myyvät sentyyppistä materiaalia.

Portin osat.
Putkenmutkia, rautaputkia ja vanhoja saranoita. Portin osat. Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni,portti,metallityöt,putki

Putkenmutkia saa myös LVI-liikkeistä. Putkia on itse vaikea taivuttaa ilman, että ne litistyvät. Nämä mutkat toimivat erinomaisesti antamaan portille pyöristetyt kulmat.

Myynnissä on mutkia, joiden tuumakoko ja kulman jyrkkyys vaihtelee. Porttimme mutkat ovat 90-asteisia, ja niissä on sisäkierteet. Tilasin putket määrämittaisina ja niihin valmiiksi kierteet.

Jim rakentaa portin.
Jim puhdistaa osat kulmahiomakoneella ennen hitsausta Jim rakentaa portin. Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni,portti,kulmahiomakone,metallityöt

Kirjaimet ja verkko keventävät porttia

Putket ja kulmat saa hyvin hitsattua toisiinsa ilman kierteitäkin, mutta kierteet auttavat sekä asennuksessa että työssä suoran portin aikaansaamiseksi.

Koska kaikissa päissä on kierteet, putket täytyy kiertää paikoilleen tietyllä tavalla. Aloita kiertämällä yksi paikoilleen niin pitkälle kuin mahdollista. Kierrä sitten toinen pää pyörittämällä putkea takaisin päin.

Tätä työvaihetta on aika vaikea kuvailla, mutta se on hyvin selkeä, kun on kaikki putkenosat edessään.

Verkon viritin paikoilleen 8 mm:n raudoitusraudalla. Hitsasin myös raudoitusraudan yläosaan saadakseni paikan kirjaimille.

Kirjaimia metallista.
Jim aloitti kaiken viidellätoista kirjaimella Kirjaimia metallista. Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni,portti,suuraakkoset,kirjaimet

Kirjaimet lisäsin ihan huvikseni. Ajattelimme, että ”Viljele puutarhaasi” voisi olla sopiva sanoma puutarhaporttiin.

Mikäli aiot tehdä samanlaisen, suosittelen, että valitset aika lyhyen tekstin – kirjaimia ei ole ihan helppo tehdä.

Taivutin 15 kirjaintamme 6 mm:n raudoitusraudasta.

Portti pitää olla helppo avata ja sulkea

Sulkumekanismin tein 30 mm leveästä ja 3 mm paksusta lattaraudasta. Toisen portin lukitusmekanismin tein rautaputkesta ja 8 mm:n raudoitusraudasta.

Portin lukko.
Portin salpa Portin lukko. Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni,portti,lukot,suuraakkoset

Sitoakseni yhteen muurinpilarit ja saadakseni portinpuoliskoille tukevan kehyksen, hitsasin rungon kokoon vahvoista rautapalkeista.

Palkkeihin oli toisaalta helppo kiinnittää saranat, mutta myös tehdä reikä yksinkertaista lukitusmekanismia varten. Toinen portinpuolisko täytyy voida pitää suljettuna, jotta portti toimii.

Portin sarana on kierrätetty. Katkaisin sen osat ne ja hitsasin ne kiinni porttiin ja runkoon.

Vanha sarana.
Sarana on hitsattu kiinni porttiin ja runkoon. Vanha sarana. Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni,portti,sarana,metallityöt