Hyppää pääsisältöön

Elämänmuutos toi Annamarin Australiasta lähelle muistisairasta äitiään: “Vie aikaa päästä sen yli, että rakas ihminen ei kasvotusten tiedä, kuka olen.”

Unelma Lapista -sarjan Annamari katsoo äitinsä kanssa heistä otettua yhteiskuvaa puhelimelta.
Unelma Lapista -sarjan Annamari katsoo äitinsä kanssa heistä otettua yhteiskuvaa puhelimelta. Kuva: Yle Unelma Lapista,Annamari Romsi

Vanhenevien vanhempien ja sairauden kohtaaminen toi rauhaa, mutta myös yllätyksiä. Vaikka Annamarin Vuokko-äidin Parkinsonin taudin ja Parkinson-dementian eteneminen olikin tiedossa, joihinkin asioihin hän ei osannut varautua.

“Äiti oli muuttunut liikunnallisesta naisesta kumaraksi vanhukseksi, vaikka ikää oli vasta 66 vuotta. Määrätietoinen ja sukkela nainen puhui nyt hiljaisella äänellä ja tuntui olevan vähän hukassa koko ajan.“

Unelma Lapista -sarjan Annamari halaa isäänsä junan vieressä asemalla, Annamarin äiti seisoo vieressä ja katsoo alaviistoon.
Kun Annamari kohtasi vanhempansa vuoden tauon jälkeen, jälleennäkeminen oli lämmin. Unelma Lapista -sarjan Annamari halaa isäänsä junan vieressä asemalla, Annamarin äiti seisoo vieressä ja katsoo alaviistoon. Kuva: Yle Unelma Lapista,Annamari Romsi

Nämä muutokset Annamari Romsi huomasi äidissään, kun hän tapasi äitinsä kasvotusten ensimmäistä kertaa vuoden tauon jälkeen.

Annamari muutti Australian Sydneystä lapsuudenkaupunkiinsa Rovaniemelle 13 vuoden jälkeen. Hän halusi olla lähellä äitiään, jonka sairaudet olivat edenneet.

Parkinsonin oireiden, kuten liikkeiden hidastumisen ja lihasjäykkyyden lisäksi äidillä oli Parkinson-dementian takia muistiongelmia, tarkkaavaisuushäiriöitä sekä keskittymis- ja aloitekyvyttömyyttä.

Kun kaukana asuva ikääntynyt vanhempi sairastuu, on yleistä, että vanhemmat muuttavat kaupunkiin, jossa heidän lapsensa asuu.

– Vanhemmat saattavat muuttaa lastensa asuinpaikkakunnalle vielä kun ovat terveitä tai mennä hoivakotiin siellä, sanoo Gerontologian tutkimuskeskuksen johtaja Kirsi Lumme-Sundt.

Joskus tällaista vaihtoehtoa ei ole, kun lapsi esimerkiksi asuu toisella puolella maapalloa.

“Muutto lähelle sairasta vanhempaa toi yllätyksiä, mutta myös tietynlaista rauhaa”, kertoo 34-vuotias Annamari.

Haaveena viettää laatuaikaa

Annamari muutti Rovaniemelle australialaisen avopuolisonsa kanssa. He vuokrasivat talon aikomuksenaan jäädä ainakin vuodeksi. Annamari halusi ennen kaikkea olla vanhempiensa arjessa läsnä ja auttaa isäänsä, joka toimi vaimonsa omaishoitajana. Annamari odotti muutolta erityisesti laatuaikaa perheen kanssa.

“Toivoin, että siellä olisi paljon vielä hyviä hetkiä ja yhdessäoloa.”

Vuokko-äidin sairaus oli todettu kuusi vuotta sitten, ja se oli edennyt pikkuhiljaa. Tämän takia sairauden tuomat muutokset eivät tulleet yllätyksenä.

“Äidin kohtaaminen kirkasti entisestään sen, miksi muutimme Rovaniemelle.“

Videokuvatkaa läheisimpiänne

Laatuajan viettäminen äidin kanssa yllätti Annamarin – hän ei tiennytkään, mitä se oikeastaan oli.

Sairauden takia ei enää ollut mahdollista tehdä asioita, joista ennen liikunnallinen ja sosiaalinen äiti piti.

“Se varmaan liittyi siihen, että kuinka hyvin tunnemme omat vanhempamme ystävinä. Vanhempani ovat opettajia ja he ovat korostaneet, että olemme vanhempiasi, emme kavereitasi. En olekaan heistä mitään kavereita kaivannutkaan, mutta se näyttäytyi nyt niin, että piti oikein miettiä, mistä äiti nauttisi.”

Unelma Lapista -sarjan Annamari ja hänen äitinsä istuvat ravikatsomossa.
Annamari ja Vuokko-äiti Porocup-osakilpailussa. Unelma Lapista -sarjan Annamari ja hänen äitinsä istuvat ravikatsomossa. Kuva: Yle Unelma Lapista

Yhdessä olemiseen liittyi kuitenkin paljon hyviä hetkiä ja naurua. Välillä äidistä tuli esiin pilkahduksia siitä, minkälainen hän oli ollut.

“Olin ollut hiihtolenkillä ja kerroin äidille, kuinka hiihtäminen alkoi ärsyttää kuten joskus lapsena, kun halusi heittää sukset metsään. Äiti vastasi täysin äitimäisesti, että ‘joo anna tulla vaan ulos, joskus se niin helpottaa, että annat tulla ulos tommoset.’ ”

Annamari yllättyi siitä, kuinka vaikeaa välillä oli muistaa, millainen äiti ennen oli. Annamari muistuttaa, että omia rakkaita kannattaa videokuvata, jotta tallessa olisi myös heidän eleensä ja puhetapansa.

Koronapandemia lopetti kaiken avun

Puolen vuoden Rovaniemellä asumisen jälkeen Vuokon muistisairaus oli edennyt niin, että Annamari kuvaili äidin olevan kuin kolmevuotias lapsi, joka ei oppinut taitoja, vaan menetti niitä.

Unelma Lapista -sarjan Annamari, hänen puolisonsa ja isänsä katsovat, kuinka koiranpentu nuuhkii Annamarin äidin kasvoja.
Tove-koiranpentu ja Vuokko pitivät heti ensi kohtaamisella toisistaan. Kuvassa myös Annamarin isä Markku (vas.) ja puoliso Grit. Unelma Lapista -sarjan Annamari, hänen puolisonsa ja isänsä katsovat, kuinka koiranpentu nuuhkii Annamarin äidin kasvoja. Kuva: Yle Unelma Lapista

Koska äidin hoitaminen oli ympärivuorokautista työtä Annamarin isälle, perhe päätti, että oli aika kokeilla jaksohoitoa.

Vuokko vietti viisi yötä ryhmäkoti Metsätähdessä, jotta isä saisi levätä.

“Mua pelotti, että se olisi äidille ihan kamalaa ja myös mulle kamalaa nähdä äiti hoitopaikassa. Mutta se olikin tosi hieno kokemus, koska tuntui, että hoitajat olivat niin välittäviä. Äiti jäi sinne rauhallisin mielin.”

Vähän jaksohoidon jälkeen koronapandemia lopetti kaikki omaishoidon palvelut kuin seinään. Ennen koronaa tärkeä taukojen tarjoaja omaishoitajille oli esimerkiksi muistisairaiden päivätoiminta. Annamari ja hänen siskonsa eivät voineet olla vanhempiensa apuna tartuntavaaran takia. Jossain vaiheessa he kuitenkin päättivät ottaa riskin auttaakseen isäänsä.

“Jos on muistisairaan kanssa 24/7 ihan itsekseen niin uupuu hyvin nopeasti.”

Suru ei ole enää niin repivää

Unelma Lapista -sarjan Annamari ja hänen äitinsä istuvat rinnakkain ulkosalla. Annamari on kumartuneena äitinsä puoleen.
Annamari oppi äidin vierellä kärsivällisyyttä ja läsnäoloa. Unelma Lapista -sarjan Annamari ja hänen äitinsä istuvat rinnakkain ulkosalla. Annamari on kumartuneena äitinsä puoleen. Kuva: Miquel Such / Yle. Unelma Lapista,Annamari Romsi

Äidin kanssa oleminen ja muistihäiriöihin suhtautuminen muuttuivat ajan kanssa. Annamari on opetellut olemaan turhautumatta. Myös läsnäoloa on pitänyt opetella.

“Jossain vaiheessa pääsin sen yli, etten enää sanonut äidille, mitä sinä nyt höpötät ja tässähän minä olen. Jos äiti sanoo, että olisipa kiva soittaa Annamarille, saatan leikkiä vastaavani siinä vieressä puhelimeen. Sitten nauretaan äidin kanssa yhdessä, koska kyllähän äiti siinä hetkessä hoksaa, että se oli hassua.”

Äidin sairauden hyväksyminen vei aikaa.

“Alussa mulle tuli helpommin itku. Erityisesti silloin, kun hän ei kasvotusten tiennyt, kuka olen. Edelleen tulee suru äidin tilanteesta, mutta se on sellaista sisällä olevaa tunnetta, joka ei ole niin repivää enää.

Omat rajat piti opetella itse

Lähes vuoden Rovaniemellä asumisen jälkeen Annamari pohtii, että eniten häntä yllätti oman jaksamisensa rajat.

“Päivätöiden ohella halusin olla enemmän vanhemmille läsnä, mutta eihän kukaan koko ajan jaksa.”

Lähellä vanhempia asuminen aiheutti myös sen, että hän ei tahtonut saada huolia tauolle.

“Sairauden näkee niin läheltä koko ajan. On pitänyt ihan opetella, että välillä pitää laittaa illaksi se huoli laatikkoon ja sulkea se jonnekin pois. Että sitten saa nauttia hyvällä omallatunnolla hyvistä hetkistä.“

Annamari sanoo, että ajastaan lapsuudenperheen lähellä hän on oppinut sen, että yhdessä vietettyä aikaa ei voi korvata millään.

“Ehkä toivon, että olisin tehnyt tämän jo aikaisemmin. Musta olisi ollut silloin enemmän apua tai seuraa sille äidille, joka muistaa ja olisi ollut siinä hetkessä enemmän läsnä.”

Rauhan saavuttaminen

Annamari on onnellinen siitä, että päätti muuttaa Rovaniemelle.

“Rauhaahan ei varmaan voi saavuttaa, jos on jotain asioita, mitä ei oikein uskalla kohdata. Täällä on ollut pakko kohdata vanhempien vanheneminen. On ollut niin tunteikasta, että on itketty niitä itkuja ja naurettu nauruja. Kyllähän se tuo sitä rauhaa. “

Teksti: Laura Satimus

Katso Annamarin ja äidin tarina Unelma Lapista -dokumenttisarjasta.