Hyppää pääsisältöön

Kaija Koo kokosi SuomiLOVEn suoraan lähetykseen artisteja koko uransa varrelta

Ellinoora, Kaija Koo ja Etta laulavat säihkeiden keskellä SuomiLOVE-lavalla.
Kaija Koo kutsui iltaansa mukaan artisteja koko elämänkaarensa varrelta Ellinoora, Kaija Koo ja Etta laulavat säihkeiden keskellä SuomiLOVE-lavalla. Kuva: Atte Mäläskä Ellinoora,Kaija Koo,Etta

Lauantaina 5.3. Kaija Koo avasi näyttävästi SuomiLOVEn seitsemännen kauden. Suorassa lähetyksessä nähtiin artisteja laidasta laitaan, joita Kaija oli kutsunut mukaan koko pitkän uransa varrelta. Illan jaksossa väkevät ja vaikuttavat tarinat ohjasivat kappalevalintoja, sekä innoittivat kokoamaan ennennäkemättömiä kokoonpanoja näiden upeiden laulujen esittämiseksi.

Koko SuomiLOVEn historian ensimmäisessä jaksossa esitetty Kaija Koon Supernaiset on myös kautta aikain eniten toivottu kappale. Kaija päätti tuoda kappaleen lähetykseen täysin uudistetulla versiolla, jossa mukana on esiintymässä Ellinoora ja Etta. Kaija kuvailee kumpaakin nuorta naista tämän päivän supernaisiksi. Koko huikean esityksen pääset katsomaan Yle Areenasta, klikkaamalla tästä.

”Ellinoora on ihan tosi lahjakas nuori nainen. Mulla on vahva tunne, että kun hän on niin hyvällä asialla, menestys on taattu”, Kaija hehkuttaa.

Etta vuorostaan on Kaijalle uudempi tuttavuus, mutta myös ehdottoman lahjakas nuori artisti.

”Hän teki naisnäkökulmasta oman räppiosuuden biisiin”, Kaija kertoo.

Supernaiset on vuosien saatossa saanut ikään kuin valtakunnallisen ystävänpäiväkappaleen tittelin. Kaijan mukaan se ei ole ainoastaan naisten omima kappale, vaan myös muut sukupuolet ovat ottaneet sen omakseen niin keikoilla, kuin lenkkipoluillakin.

”Kerran yksi mies kertoi mulle, että Supernaiset saa hänet jaksamaan juoksulenkin loppuun”, Kaija naurahtaa.

Kolme nuorta naista istuu iloisesti nauraen sohvalla.
Kaija Koon Supernaiset on tämän kolmikon lempikappale. Kolme nuorta naista istuu iloisesti nauraen sohvalla. Kuva: Niki Soukkio SuomiLOVE

Ellinoora esiintyi kahteen otteeseen illan aikana, kun Supernaiset -esityksen jälkeen hän lauloi koskettavan Sinä 4-ever -kappaleensa sitä toivoneelle pariskunnalle.

Ellinoora esiintyy SuomiLOVEssa vaaleanpunaisessa mekossa.
Ellinoora esitti kappaleensa Sinä 4-ever. Ellinoora esiintyy SuomiLOVEssa vaaleanpunaisessa mekossa. Kuva: Atte Mäläskä Ellinoora,SuomiLOVE
Pariskunta pitää toisiaan kädestä kiinni istuessaan SuomiLOVE-sohvalla.
Kaitsun ja Sannan tärkeä hetki. Pariskunta pitää toisiaan kädestä kiinni istuessaan SuomiLOVE-sohvalla. Kuva: Niki Soukkio SuomiLOVE

Mukana nuoren polven ja jo edesmenneiden taiteilijoiden tuotantoa

Toinen illassa kuultu kappale Kahden hullun matka valikoitui mukaan, sillä tarina kappaletta toivoneen pariskunnan taustalla oli Kaijasta niin huikea. Tarinassa pariskunta oli rakastunut toisiinsa sattumalta, kun Mika soitti puhelinmyyjänä myyntipuhelun Outille. Kauniin esityksen pääset katsomaan suoraan Yle Areenasta.

”Aivan uskomaton tarina. Osoitus siitä, ettei koskaan voi tietää mitä tapahtuu”, Kaija lisää.

Kappaleen alkuperäinen esittäjä, jo edesmennyt Kirka Babitzin on aina puhutellut Kaijaa uniikilla soundillaan ja asenteellaan. Lisäksi kappaleen säveltänyt, myöskin edesmennyt Esa Kaartamo on jäänyt Kaijan mieleen, sillä he ehtivät tavata juuri ennen hänen poismenoaan.

”Kunnia tuntea tämä koko kaari. Saa tehdä niin nuorten kuin vanhojenkin tyyppien kanssa töitä ja sai tuntea myös jo edesmenneet”, Kaija pohtii.

Kaija Koo laulaa SuomiLOVE-lavalla.
Kaija Koo esittää Kirkan kappaletta Kahden hullun matka. Kaija Koo laulaa SuomiLOVE-lavalla. Kuva: Atte Mäläskä Kaija Koo,SuomiLOVE
Pariskunta istuu sohvalla kuuntelemassa SuomiLOVE-esitystä
Mikan ja Outin rakkaustarina alkoi puhelinmyyjän soitosta. Pariskunta istuu sohvalla kuuntelemassa SuomiLOVE-esitystä Kuva: Niki Soukkio SuomiLOVE

Myös Apulanta saatiin mukaan vahvan tarinan kautta. Sitä toivoneelle pariskunnalle Teit meistä kauniin -kappale, kiteytti heidän yhdessä kulkemansa matkan vaiheita. Esityksen voit katsoa tästä.

”Apulanta on aivan ainutlaatuinen bändi Suomessa. Voimakkaita tekstejä ja sanomaa. Suomi tarvitsee tätä bändiä”, Kaija avaa ajatuksiaan Apulannasta.

Yhtyeen jäsenet ovat Kaijalle tuttuja niin festarilavoilta, kuin työympyröistä. Apulannan Toni Wirtasen kanssa Kaija on tehnyt paljonkin yhteistyötä. Toni on säveltänyt ja sanoittanut Kaijalle esimerkiksi hänen suositun Vapaa –kappaleensa.

”Se biisi oli just se mitä tarvitsin silloin. Ikään kuin irroittautuminen vanhasta uuteen”, Kaija lisää.

Eihän mulla oo rajoja siinä, ketä kaikkia mä voin pyytää mukaan!

Illan suorassa lähetyksessä nähtiin ikimuistoinen yllätyskimara, kun Popedan Kuuma kesä –kappaleen aikana Pate Mustajärven ja Costello Hautamäen treenikämpän ovet avautuivatkin yllättäen suoraan lähetykseen LOVEavalle. Esityksen kruunasi Michael Monroe, joka hyppäsi mukaan viimeistelemään kappaleen saksofonisololla.

”Tässä oli ikään kuin puurokkarin sisässä toinen puurokkari”, Kaija vitsailee viitaten ikään kuin maatuskanukkeen.

Popedan Pate Mustajärvi ja Costello Hautamäki ovat Kaijalle tuttuja vuosien takaa ja kaksikko on ollut aiemminkin mukana Kaijan keikoilla. Kunnioitus kaksikkoa kohtaan on suunnaton.

”Näin pitkään alalla olleilla artisteilla se kunnioitus on sanatonta”, Kaija lisää.

Myös Hanoi Rocksistakin tunnetun Michael Monroen mukaantulo tuntui luonnolliselta, sillä Kaija ja Michael ovat esiintyneet ennenkin yhdessä, muun muassa Kaijan isolla areenakeikalla. Koko spektaakkelin pääset katsomaan Yle Areenasta ja klikkaamalla tästä.

”Eihän mulla oo rajoja siinä, ketä kaikkia mä voin pyytää mukaan!”, Kaija nauraa.

Michael Monroe soittaa Pate Mustajärven ja Costello Hautamäen kanssa SuomiLOVE-lavalla
Popeda ja Michael Monroe laittoivat LOVE-lavalla haisemaan. Michael Monroe soittaa Pate Mustajärven ja Costello Hautamäen kanssa SuomiLOVE-lavalla Kuva: Atte Mäläskä Costello Hautamäki,Pate Mustajärvi,Michael Monroe,Popeda,SuomiLOVE
Kaksi nuorta naista yllättyvät SuomiLOVE-sohvalla
Siskosten lempibändin Popedan esitys ilahdutti. Kaksi nuorta naista yllättyvät SuomiLOVE-sohvalla Kuva: Niki Soukkio SuomiLOVE

Kuuma kesä –spektaakkelin jälkeen studiossa nähtiin etäyllätys, jossa Reino Nordin ilmestyi etäyhteydellä suoraan LOVElavalta lohjalaiseen olohuoneeseen esittämään huikean Nyt -kappaleensa. Kaija on iloinen siitä, että Reino lähti mukaan ohjelmaan. Reinon dynaamisen esityksen voit kurkata suoraan täältä.

”Mä ja Reino tullaan hirveen hyvin juttuun”, Kaija kertoo.

Kaksikko on tehnyt yhteistyötä aiemminkin, kun he tekivät yhdessä Paa mut cooleriin –nimisen kappaleen vuonna 2018. Heillä oli videon kuvauksissakin niin hauskaa, että Kaija muistelee sitä edelleen.

”Se on kova jätkä ja upee taiteilija, kivaa tuntea se”, Kaija lisää Reinosta puhuttaessa.

Reino Nordin esiintyy SuomiLOVE-lavalla.
Reino Nordin esitti SuomiLOVEssa Nyt -kappaleensa. Reino Nordin esiintyy SuomiLOVE-lavalla. Kuva: Niki Soukkio Reino Nordin,SuomiLOVE
Älkää peitelkö itsessänne asioita. Usein niitä aitoja piirteitä juuri rakastetaan

Liven voimakkaimpina esityksinä nähtiin Kaija Koon ja Jipun yhteinen esitys Jipun upeasta kappaleesta Eva (nukutaan kielletyllä iholla). Virtuaalikuoro ja kahden voimakkaan naislaulajan saumaton yhteistyö teki esityksestä ikimuistoisen.

”Tää biisi on unohdettu helmi. Olen tykännyt tästä aina ja sen voi käsittää niin monella tapaa”, Kaija pohtii.

Kappalevalinnassa korostui se, miten tärkeää musiikki ihmisille onkaan. Kaija saa paljon kuulijoiltaan kirjeitä ja viestejä, joissa avataan kipeitäkin asioita elämästä.

”Se on uskomatonta, kun ihmiset kertovat kuinka mun kappale on nostanut jonkun pystyyn surusta, tuonut iloa, ystävyyttä ja kaikkea hyvää”, Kaija kertoo.

Esitykseen valikoituneessa Jipun kappaleessa korostuu Kaijan mukaan se, kuinka ihmisten tulisi ennen kaikkea oppia rakastamaan itseään. Lisäksi hän on aina kunnioittanut Jippua lauluntekijänä ja taiteilijana.

Kaija korostaa, ettei kappaleessa puhuta itsekkyydestä, vaan siitä ettei ihmisten tulisi jatkuvasti nuijia ja sorsia itseään. Hän lisää myös, ettei kukaan ole toistaan ihmeellisempi vaan kaikkien on annettava olla täällä sellaisenaan kuin ovat, kunhan he ovat hyviä toisilleen. Tunteikkaan esityksen pääset katsomaan tästä.

”Älkää peitelkö itsessänne asioita. Usein niitä aitoja piirteitä juuri rakastetaan”, Kaija muistuttaa.

Jippu ja Kaija Koo laulavat SuomiLove-lavalla
Jippu ja Kaija Koo lauloivat yhdessä virtuaalikuoron kanssa. Jippu ja Kaija Koo laulavat SuomiLove-lavalla Kuva: Niki Soukkio Kaija Koo,SuomiLOVE,Jippu

Samuli Edelmannin kappale ja siihen liittyvä upea tarina päätyivät myös mukaan ohjelmaan. Kaija kuvaa koko kansan rakastamaa Samulia taitavaksi ja aidoksi taiteilijaksi.

”Aina ei tarvitse diskopalloa ja hileitä. Samuli ei koreile millään, hän on vain upea ihminen, joka tulkitsee kappaleita hienosti”, Kaija sanailee.

Ohjelmaan mukaan toivotun Päästä ne pois -kappaleen takana oli voimakas tarina vakavasta onnettomuudesta selviytymisestä ja kaikesta sen mukanaan tuoman tuskan irti päästämisestä. Esitys on katsottavissa Yle Areenasta.

”Se tyyli millä Samuli tämän tekee, on todella arvokas”, Kaija lisää.

Ensimmäisen liven kruunasi viimeisenä voimakas esitys, jossa Kaija Koo nousee lavalle yhdessä Club For Fiven kanssa. Esityksessä kuultiin Kaija Koon kappale Minun tuulessa soi, joka oli sitä toivoneen Valtterin ja hänen perheensä kaunis muisto edesmenneestä äidistään.

”Tämä kappale antaa toivoa. Surra pitää, mutta kyllä rakkaan ihmisen kuolemasta myös selviää”, Kaija lausuu lohduttavasti.

Club For Five päätyi esitykseen mukaan, sillä Kaija oli itse ollut seuraamassa heidän konserttiaan viime vuonna. Hänelle tuli näyttävästä konsertista voimakas tunne, että heidän tulisi tulevaisuudessa esiintyä yhdessä.

”Ja nyt tuli fiilis, että he sopisivat tähän biisiin mukaan”, Kaija kertoo.

Valtterin perheen tarina korostaa koko SuomiLOVEn merkityksellisyyttä ja sitä, kuinka tärkeältä artistista tuntuu kuulijoiden rakkaus hänen kappaleitaan kohtaan. Koskettavan esityksen päätteeksi myös Kaija Koo herkistyi kyyneliin kiittäessään kunniasta saada esittää kappale perheelle. Huikean lauluesityksen voit katsoa Yle Areenasta.

”Mun kappaleiden tahdissa on synnytetty ja niitä on soitettu myös hautajaisissa. Siinä on todella esillä koko elämänkaari”.

Koko Kaija Koon hienon ja tunteikkaan illan pääset katsomaan Yle Areenasta!

Kaija Koo laulaa Club For Fiven kanssa SuomiLOVEssa.
Kaija Koo ja Club For Five esittivät koskettavan kappaleen. Kaija Koo laulaa Club For Fiven kanssa SuomiLOVEssa. Kuva: Niki Soukkio SuomiLOVE,Kaija Koo,Club For Five
Isä ja aikuiset poika ja tytär istuvat sohvalla kuuntelemassa SuomiLOVE-esitystä.
Esityksessä vaalittiin perheen edesmenneen äidin muistoa. Isä ja aikuiset poika ja tytär istuvat sohvalla kuuntelemassa SuomiLOVE-esitystä. Kuva: Niki Soukkio SuomiLOVE