Hyppää pääsisältöön

Korona oli tappaa, mutta saattoi lopulta pelastaa Ursulan hengen

Ursula Vasama koronaosastolla, istuu sairaala vuoteella
Ursula Vasama koronaosastolla Ursula Vasama koronaosastolla, istuu sairaala vuoteella Kuva: Lauri Danska nainen

Keski-ikäinen varhaiskasvatuksen opettaja Ursula Vasama taisteli kaksi viikkoa elämästään koronateholla. Varsinainen järkytys paljastui vasta puoli vuotta myöhemmin, kun koronan jälkitarkastuksessa keuhkoista löydettiin syöpä.

Huhtikuussa 2020 Ursulan äidillä todettiin laajalle levinnyt syöpä ja hän jäi siskonsa kanssa hoitamaan äitiä vuorotellen. Työpaikoilta saatiin joustoa, eikä äidin tarvinnut olla yksin. Myöhemmin selvisi, että äiti oli saanut sairaalajakson aikana koronatartunnan.

Ursulalla vilunväreet ja lihassäryt alkoivat vappuaattona. Vointi heikkeni nopeasti, mutta hän ehti kuitenkin jättämään äidilleen viimeiset jäähyväiset. Viiden sairastelupäivän jälkeen puoliso vei Ursulan päivystykseen, jonka jälkeisiin ambulanssikyyteihin ja sairaalavaihdoksiin muistikuvat loppuvat. Ursula ei voinut aavistaa, että tulisi viettämään 50-vuotispäivänsä hengityskoneessa.

Onko minut kaapattu valesairaalaan?

Lääkitys aiheutti todentuntuisia unia ja hallusinaatiota. Ursula koki tulleensa kaapatuksi valesairaalaan, jonka katossa torakat juoksivat. Kahden viikon teho-osastohoidon jälkeen hänet siirrettettiin Kirurgisen sairaalan vuodeosastolle.

Etupihalla syreenit loistivat jo elinvoimaisina, mutta sisällä keinovalo häivytti ajan- ja paikantajun. Koronaosaston huone nro 7:ssä oli kymmenisen sinisin sairaalasermein eroteltua petipaikkaa. Verhojen takana yskittiin taukoamatta ja puhelimet soivat kaikkina vuorokaudenaikoina, kun omaiset tavoittelivat monia eri kansallisuuksia edustavia läheisiään.

– Muistan, kun minulta oli otettu hengitysputki pois suusta. Yritin yhdelle hoitajalle sanoa, että saanko repun ja puhelimen. Olisin halunnut katsoa rakkaiden ihmisten kuvia. Mutta nuori hoitaja tokaisi, että keräät nyt vaan voimia, et sinä tarvitse puhelinta.

– Pahinta oli itsemääräämisoikeuden menetys ja saastaisuuden tuntu. Pienetkin asiat tuntuvat suurilta, kun makaat päiväkausia yksin, eivätkä omaiset voi käydä katsomassa. Toinen kokemus oli, kun mut herätettiin teholta ja mulla oli vielä hengitysputki suussa. Sen kanssa ei pysty puhumaan, eikä tuottamaan mitään äänteitä. Eräs hoitaja otti A4-arkin, jossa oli kirjaimet ja sanoi: "Näytä mulle, mitä sä haluat”.

– Käsi vispasi ja pelkästään sen nostaminen oli todella vaikeaa.

“Ei se mitään, näytä uudestaan” , hoitaja kannusti ja loi olemuksellaan rauhaa tilanteeseen.

– On hirvittävän tärkeää turvata ihmisen mahdollisuus kommunikointiin.

Tunsin olevani mummon ja vauvan risteytys

Sairaalapäiviä kertyi yhteensä 28 ja tehohoitojakson jälkeen kehonhallinta oli kadonnut. Piti opetella uudestaan kävelemään.

– Kun pääsin kotiin, kaikki lihakset olivat kadonneet. Liikuin kuin hiihtäen. Piti saada voimaa. Ensin korona meinasi mut tappaa, mutta kun tulin tajuihini, niin olin mummon ja vauvan risteytys. Mulla oli rollaattori ja vaipat. Olin koko kesän sairaslomalla heinäkuun loppuun asti.

Syyskuussa Ursula osallistui tehohoidon jälkikontrolliin. Keuhkokuvista löytyi jotain poikkeavaa ja hänet ohjattiin tarkempiin tutkimuksiin.

– Siinä vaiheessa en osannut vielä huolestua. Tuntui itsestään selvältä, että keuhkot eivät ole vielä palautuneet. Mutta diagnoosi olikin pahanlaatuinen, ei-tupakoivan ihmisen keuhkosyöpä. Elämän perustukset murenivat jo toiseen kertaan.

Ursula Vasama katsoo suoraan lukijaan
Ursula Vasama kotonaan helmikuussa 2021 Ursula Vasama katsoo suoraan lukijaan Kuva: Lauri Danska nainen

Kotiin ilmestyi diskopallo ja savukone

– Aloin miettimään, että joutuvatko omaiset järjestämään hautajaiset äitini lisäksi myös minulle. Poikani tosin totesi, että onneksi emme tienneet syövästä vielä keväällä. Silloin ei olisi ollut enää mitään toivoa.

Joulukuussa 2020 tehty syöpäleikkaus sujui onneksi hyvin ja toipumisennuste on tällä hetkellä positiivinen. Erityisopettajana työskentelevä puoliso on hankkinut kerrostaloasunnon saunaan diskopallon, sekä savu- ja saippuakuplakoneet. Jääkaapista löytyy tuorepuristettua mehua ja maljakosta leikkokukkia. Arjessa on tilaa ystäville ja huumorille.

– Sairastuminen korostaa sitä, että saa elää mahdollisimman hyvää elämää, eikä sitkuttele ja jätä asioita tekemättä. Perhe ja ystävät ovat tärkeimpiä. Koronan ansiosta mun syöpäni löydettiin ja olen hengissä. Kasvainta ei havaittu vielä keväällä. Olen kysynyt lääkäreiltä, että selittääkö syöpä vakavan sairastumisen. Mutta siihen ei ole kukaan voinut antaa vastausta.

Ennen menehtymistään Ursulan äiti halusi antaa lapsilleen korulahjat. Ursula valitsi kotimaiselta hopeasepältä korun, jossa lukee “Hengitä”.

– Pian sen jälkeen sairastuin koronaan ja keuhkosyöpään. Merkitys vain lisääntyi, että pitää muistaa hengitellä.

Teksti: Lauri Danska

Rankka vuosi dokumenttisarja Areenassa. Ensimmäinen osa Pelon aika Yle TV1 torstaina 11.3.2021 klo 19.

Kommentit