Hyppää pääsisältöön

Kertokaa suomenhevosesta!

Olli poseeraa hevosten kanssa
Näiden suomenhevosten yhteinen mielipide on, että toimittaja voisi joko tarjota porkkanoita tai palata takaisin Pasilaan. Olli poseeraa hevosten kanssa Kuva: Terttu Peltonen Yle Radio Suomi,Olli Haapakangas

Suomea ei olisi ilman hevosia. Karuihin oloihin sopeutui aikanaan korskea voimanpesä, sittemmin kansallisaarteeksikin kohotettu.

Suomenhevosen nöyrä luonne ja sopusuhtainen rakenne sopivat sikäli hyvin yksiin suomenihmisen kanssa, että viaton luontokappale nostettiin yhdeksi kansallisen heräämisemme symboleista.

Suomenhevosen oli oltava tietynlainen ja -värinen, puhdas ja isänmaallinen! Sotien kamaluudetkin se sai isäntiensä kanssa kokea, jos kohta arkikin oli työntäyteistä ja välillä sai syödä tallista seiniä.

Suomenhevoselle oli käydä köpelösti sotien jälkeen kun rakennemuutos teki siitä lähes tarpeettoman. 1960-luvulla kannasta oli hävinnyt jo 95% kun aktiivinen työ kannan säilyttämiseksi sai pääluvun laskun viimein pysähtymään.

Suomenhevonen
Tiistaina kuullaan myös Vennin tarina! Suomenhevonen Kuva: Kirsti Palva Yle Radio Suomi,suomenhevonen

Nykyisellään suomenhevosesta on moneen; tukkikuormia ja lavetteja vetänyt paksunahkaduunari ravaa nyt hippodromilla kieli aisan alla, köpöttelee sirosti ratsastuskentällä, toimii jopa hoiva-alalla terapiahevosena.

Nyt suomenhevosta taas arvostetaan, nousee patsaita, tehdään levyjä ja kirjoja ja runoja. Tehdään kuuntelijamuistoihin perustuva radio-ohjelmakin!

Ryhmäkuva suomenhevosten kanssa.
Juha Erola, Terttu Peltonen, Kirsti Palva sekä suomenhevoset Nopsa ja Nappula yhteiskuvassa. Ryhmäkuva suomenhevosten kanssa. Kuva: Terttu Peltonen Yle Radio Suomi

Millainen on sinun ja suomenhevosen yhteinen tarina? Kuinka olet hevosten kanssa pärjännyt ja oletteko oppineet ymmärtämään toisianne?

Miten suomenhevonen poikkeaa muista kohtaamistasi hevosroduista? Mikä oli suosikkihevosesi nimi ja millaisia seikkailuja koitte yhdessä?

Kirjoita näistä tai muista suomenhevosasioista ja olet mukana Kertokaa suomenhevosesta -illassa, joka ravataan tiistaina 16.3 klo 18 ja jonka ohjastaa hyvähampainen mutta oikukasluonteinen ori Olli Haapakangas.

Täytä lomake.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi