Hyppää pääsisältöön

Liiku leikiten! - välineet liikuntaleikkeihin kotoa!

Liiku leikiten: Sateenvarjoleikki
Liiku leikiten: Sateenvarjoleikki Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,liiku leikiten!

Mitä kaikkea voi toteuttaa sanomalehti-keppihevosella, taikamatolla sekä pyykkinarulla ja - pojilla lasten liikunnassa? Entä mikä kulkuväline sopii hyvin hierontaan?

Liiku leikiten! on kahdeksanosainen sarja, jossa ohjataan ja innostetaan lapsia käyttämään monipuolisesti arkisia tavaroita liikuntavälineinä.

Nykypäivänä eletään kulutusyhteiskunnassa, joten jokaisesta kodista löytyy helposti tavaroita liikuntakäyttöön. Arkiset tavarat ja kierrätysmateriaalit tuovat monipuolisuutta, mahdollisuuksia ja kekseliäisyyttä lasten liikuntaan. Parhaimmillaan ne eivät maksa juuri mitään, mutta motivoivat lasta lisäämään liikkumista ohjatusti ja omaehtoisesti. Liikuntavälineen voi myös tuunata ihan itse tai yhdessä vanhemman kanssa. Erilaiset välineet tuovat hauskuutta ja vaihtelua liikkumiseen, jolloin lapset innostuvat uteliaasti kokeilemaan jotakin uutta tutuistakin motorisista perustaidoista. Soveltamisen mahdollisuuksia on maailma pullollaan, ja samasta välineestä syntyy monia liikuntavinkkejä, kunhan uskaltaa antaa mielikuvitukselle siivet. Liiku leikiten -sarjassa halutaan korostaa, ettei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa liikkua, vaan lukuisia tapoja, jotka tekevät liikkumisesta monipuolista ja elämyksellistä. Jaksoissa annetaan myös vinkkejä, kuinka saman liikuntavälineen voi korvata toisella välineellä, tavaralla tai lelulla.

Varhaisvuosien fyysisten aktivisuuden suositusten mukaan tulisi alle 8-vuotiaiden lasten liikkua päivittäin vähintään kolme tuntia. Suositus koostuu kuormittavuudeltaan monipuolisesta liikkumisesta, kuten erittäin vauhdikkaasta fyysistä aktiivisuudesta sekä kevyestä liikunnasta ja reippaasta ulkoilusta. Jokaisella lapsella on oikeus ja tarve liikkua joka päivä. Tähän Liiku leikiten! pyrkii vastaamaan.

Liiku leikiten! -liikuntavinkkien tavoite on ensisijaisesti tuottaa liikunnan iloa ja innostusta. Ne kehittävät myös motorisia perustaitoja, ja samalla koordinaatiokyvyt, kuten ketteryys, nopeus ja tasapaino saavat harjoitusta. Välineiden käsittely edistää myös aistien yhteistoimintaa sekä silmien, käsien ja jalkojen yhteistyöskentelyä. Samanaikaisesti muunnellaan ja yhdistellään harjoituksia liiketekijöillä, joilla havainnoidaan suuntaa, tilaa, aikaa, tasoa ja voimankäyttöä. Ideana on ujuttaa sarjan liikuntavinkkejä lapsiperheiden arkeen, jolloin niitä tulisi tehtyä useita minuutteja päivittäin sekä motivoida lasta liikkumaan, purkamaan energiaa omaehtoisesti ja kuuntelemaan lyhyitä ohjeita. Ohjelmassa on tekemisen meininki, jolloin pääpainopiste on itse liikkumisessa ja monipuolisissa välineenkäsittelyharjoituksissa, joissa annetaan tilaa myös lasten kekseliäisyydelle, uteliaisuudelle ja mielikuvitukselle.

Liike leikiten! tv-sarjan on ideoinut monialainen yrittäjä, lasten liikunnan ohjaaja ja kirjailija Satu-Maria Ruotsalainen. Hän on toiminut lasten liikunnan parissa yli 20 vuoden ajan aina vauvoista kouluikäisiin saakka työskennellen varhaiskasvatuksen ja perheliikunnan kouluttajana sekä lasten liikunnan tuotteiden suunnittelijana ja kehittäjänä eri tahoilla. Sarjassa esiintyviä liikunta- ja leikkivinkkejä löytyy osittain myös hänen kirjoittamista lasten liikunnan teoksista ja blogista. Hän on vuosien saatossa toteuttanut arkisilla tavaroilla ja kierrätysmateriaaleilla liikuntaleikkejä lapsiperheiden liikuntakursseilla sekä varhaiskasvattajien työpajoissa.

Sarjan käsikirjoituksesta vastaa Satu-Maria Ruotsalainen yhdessä ohjaaja Ville Monosen kanssa. Jaksojen tähtinä toimivat ihastuttavat sisarusparit Ukko ja Hilla Blomqvist, Eetu ja Elmeri Hämäläinen sekä Saga ja Sofia Khan.

Muista liikkua leikiten!

Lisää ohjelmasta