Hyppää pääsisältöön

Saako aurinkoon katsoa, entä parantaako porkkanan syöminen näköä? Kuusi väittämää näöstä ja vastaukset niihin

vauva
Ulkoilu on hyväksi silmille. Samalla lasten silmien suojaaminen auringolta on tärkeää. vauva Kuva: Shutterstock Vauva

Selvitimme yleisimpien silmiin liittyvien uskomusten totuuspohjan. Näkökykyä voi varjella muutamalla niksillä, mutta voiko koko ajan yleistyvää likinäköä ennaltaehkäistä?

Jo yli puolet alle 25-vuotiaista eurooppalaisista on likinäköisiä. Myös Suomessa heidän määränsä on kaksinkertaistunut viimeisen vuosikymmenen aikana, eikä syytä vielä täysin tiedetä. Silmiin kannattaa kuitenkin tarkentaa, sillä huono näkökyky voi vaikuttaa esimerkiksi opiskeluintoon ja aiheuttaa pääkipua.

Saako aurinkoon katsoa, entä parantaako porkkanan syöminen näkökykyä? Silmiin kohdistuu monia uskomuksia. Selvitimme, mitkä ovat totta ja mitkä tarua.

Kuusi väittämää näöstä:

1. Televisiota ei saa katsoa läheltä

Väittämä juontaa juurensa ensimmäisiin putkitelevisioihin, joista lähti jonkin verran röntgensäteitä. Nykyisissä laitteissa vaaraa ei enää ole, joten entisestä todesta on tullut jo puhdas legenda.

Jos lapsi katsoo hyvin läheltä televisiota, se saattaa kuitenkin olla merkki heikosta näöstä, tarkemmin sanottuna likitaitteisuudesta.

2. Puhelimen tuijottaminen heikentää näköä

Kasvavilla lapsilla pitkään jatkuvan, toistuvan puhelimen tai tabletin tuijottamisen epäillään olevan kytköksessä lisääntyvään likitaittoisuuteen. Esimerkiksi alle 5-vuotiaille WHO suosittelee ruutuaikaa vain alle tunnin päivässä.

Myös aikuisten on hyvä tarkkailla ruutuaikaa, sillä lähelle katsottaessa silmän mykiötä mukauttavat sädelihakset ovat jännitystilassa. Silmät palautuvat ruutuajan aiheuttamasta rasituksesta tavallisesti melko nopeasti. Aikuistenkin olisi kuitenkin hyvä pitää taukoja ja lepuuttaa silmiä kauas katsellen. Lisäksi silmät saattavat kuivua ruutua tuijottaessa, sillä räpyttely vähenee

Pitkällä ruutuajalla on kyllä muita haittavaikutuksia, kuten uniongelmat.

3. Aurinkoon katsominen sokeuttaa

Auringonvalo voi todellakin altistaa kasvannaisille kuten siipikalvolle, ja sen on todettu olevan yhteydessä kaihiin ja silmänpohjan rappeumaan. Jo lyhyehkö tuijotus suoraan aurinkoon voi vaurioittaa silmänpohjaa pysyvästi. Silmät voivat vahingoittua myös esimerkiksi veden tai lumen pinnasta heijastuvasta valosta. Lumen säteily voi aiheuttaa kivuliaan sarveiskalvovaurion, eli lumisokeuden.

Lasten silmien suojaaminen auringonvalolta on erityisen tärkeää, koska ultraviolettivalo pääsee heillä hel­posti silmän­pohjaan asti. Auringolta voi suojautua käyttämällä hyvälaatuisia aurinkolaseja, leveälieristä hattua tai lippalakkia. Lastenrattaiden kuomu toimittaa sekin hyvin tätä virkaa.

4. Ulkoilu on hyväksi silmille

Uskomatonta kyllä, mutta tutkimukset näyttää, että likinäköisyyttä voidaan estää riittävällä ulkoilulla. Suositus on pari tuntia päivässä. Jyväskylän yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan maaseudulla asuvat lapset ulkoilevat kaupunkilaislapsia enemmän, ja heillä esiintyy myös vähemmän likinäköisyyttä. Syistä, miksi ulkoilu hyödyttää silmiä, on vielä pelkkiä arveluja.

Lisäksi kevyen liikunnan on havaittu esimerkiksi laskevan silmänpainetta ja suojaavan ikärappeumalta.

5. Silmät voivat jäädä irvistellessä kieroon

Tämä on varmasti tullut testattua jo käytännössäkin: Silmät eivät voi jäädä kieroon, kun katselee pitkään nenänpäähänsä. Silmälihakset voivat kyllä väsyä ja kipeytyä ristiinkatsomisesta.

Silmäjumpasta voi kuitenkin olla apua silmien väsymiseen. Vaikka näkökykyä ei silmäjumpalla edistetä, voi asiantuntijan suosittelemillä silmäliikeharjoitteilla hoitaa erilaisia mukautumis- ja kohdistusongelmia.

6. Porkkana parantaa näköä

Tämä uskomus on meissä sitkeässä, mutta on siinä hitunen tottakin. Porkkanoissa on beetakaroteenia, joka on A-vitamiinin esiaste. A-vitamiinin puutos voi aiheuttaa esimerkiksi hämäräsokeutta. Varsinainen puutos on kuitenkin epätodennäköinen normaalilla ruokavaliolla, koska A-vitamiinin tarve on kohtalaisen pieni.

Tämä legenda on luultavasti saanut alkunsa Englannista ja toisesta maailmansodasta. Kun muusta ruuasta oli pulaa, porkkanaa oli paljon tarjolla. Saksalaisia hämättiin levittämällä tarinaa siitä, että parantuneen ilmapuolustuksen syynä olisivat porkkanat. Todellinen syy oli tietenkin brittien salainen tutkajärjestelmä.

Bonusväittämä: Masturboinnista tulee sokeaksi

Mummolla oli monta hyvää sanontaa, mutta tämä ei ole yksi niistä!

Uskomuksella on kuitenkin hyvin pitkät juuret, sillä masturboinnin vaaroista on puhuttu jo ainakin 1700-luvulta alkaen, ja oirekirjo on vuosisatojen aikana ollut varsin mittava.

Artikkelin tiedot pohjautuvat silmäkirurgi ja silmätautien erikoislääkäri Samy Mrenan haastatteluun.

Akuutti: Näkökyky paremmaksi

Toimittaja Risto Kuusisto selvittää, kuinka likinäköisyyttä voi hoitaa, ja voiko sitä ehkäistä. Suvi Lemmetyinen, 17, käyttää uudenlaisia piilolinssejä, joiden pitäisi ehkäistä likinäköisyyden kehittyminen. Tankotanssija Henriikka Roon vauhdissa silmälaseille ei ollut sijaa, ja hän päätyi silmien laserleikkaukseen. Kuusistolle tehtiin laserleikkaus Intiassa vuonna 2009. Riston silmät tutkitaan nyt uudelleen. Kannattiko leikkaus?