Hyppää pääsisältöön

Sauhu-Santtu – kotitonttu seikkailee 1990-luvun lastensarjassa

Omakotitonttu Sauhu-Santtu (Tom Lindholm)
Sauhu-Santtu (Tom Lindholm) Omakotitonttu Sauhu-Santtu (Tom Lindholm) Kuva: Yle/Arja Lento Sauhu-Santtu,Tom Lindholm

Nurkissamme vilisee monenlaisia tonttuja. On saunatonttuja, riihitonttuja, navettatonttuja ja kotitonttuja. Ja sitten on nykyajan omakotitonttu Sauhu-Santtu.

Alunperin Pikku Kakkosessa vuonna 1998 esiintynyt Sauhu-Santtu seikkailee 15-osaisessa sarjassa, jonka on kirjoittanut Pauli Heikkilä ja tuottanut Jarmo Oksa. Musiikin on säveltänyt Safka Pekkonen. Pääosaa esittää Tom Lindholm.

Sauhu-Santun tekemisiä kommentoi ja selostaa takavuosien legendaarinen radioääni Martti Silvennoinen.

Tonttukersantti Santeri Sivuniva tupsahtaa eräänä yönä Kotolaisten talon puuhellaan. Hän tulee korvaamaan kotitonttu Anteron (Jukka Sipilä), jonka on aika jäädä eläkkeelle. Antero, tai Anttu, ei aluksi oikein tahdo hyväksyä outoa tulijaa eikä syrjäyttämistään. Lopulta Anttu hyväksyy kohtalonsa, pääseehän hän sentään viettämään eläkepäiviään Teneriffan aurinkoon.

Kotitonttu Anttu (Jukka Sipilä)
Kotitonttu Anttu (Jukka Sipilä) Kotitonttu Anttu (Jukka Sipilä) Kuva: Yle/Arja Lento Sauhu-Santtu,Jukka Sipilä

Santtu, joka saa Anterolta perinnöksi lempinimen Sauhu alkaa asettua taloksi. Valitettavasti hän ei ole aivan täysin sisäistänyt kaikkia tonttujen käsikirjan pykäliä, joten pieniä käynnistysvaikeuksia on. Pitäisi oppia tuntemaan talon väki, näiden tavat ja koirakin.

Santtu tarkkailee päivisin talon menoa uuninluukusta. Välillä häntä käy auttamassa lentäjätonttu Eto-Epeli (Hannu Valtonen), jonka tehtävänä on toimia yhteys- ja huoltomiehenä. Santtu vaan tuppaa välillä pikemminkin sotkevan asioita kuin pitävän huolta talon asukkaista.

Sauhu-Santtu (Tom Lindholm) ja Nukku-Liisa (Helena Kallio)
Sauhu-Santtu (Tom Lindholm) ja Nukku-Liisa (Helena Kallio) Sauhu-Santtu (Tom Lindholm) ja Nukku-Liisa (Helena Kallio) Kuva: Yle/Antero Tenhunen Sauhu-Santtu,Tom Lindholm,Helena Kallio
Sauhu-Santtu (Tom Lindholm) ja Meiju Hammaskeiju (Mari Turunen)
Sauhu-Santtu (Tom Lindholm) ja Meiju Hammaskeiju (Mari Turunen) Sauhu-Santtu (Tom Lindholm) ja Meiju Hammaskeiju (Mari Turunen) Kuva: Yle/Antero Tenhunen Sauhu-Santtu,Tom Lindholm,Mari Turunen

Lisämakua Sauhu-Santun toilailuihin antavat myös talon muut pikkuolennot, aloitteleva unentuoja Nukku-Liisa (Helena Kallio), Meiju Hammaskeiju (Mari Turunen) ja vaatekomeron vahti Puku-Jussi (Ola Tuominen). Ilmestyypä paikalle myös oikea joulutonttu, tarkastaja Iivari (Riku Suokas). Tässä porukassa vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää.

Lisää ohjelmasta