Hyppää pääsisältöön

Strömsö testaa tv-ohjelmien automaattista osiointia tekoälyn avulla

Nainen istuu korituolissa ja neuloo.
Ohjelman eri osiot on merkitty aikajanalla keltaisilla merkeillä, jotka tulevat näkyviin, kun videon käynnistää. Nainen istuu korituolissa ja neuloo. Kuva: Yle Strömsö,Yle Areena,Lee Esselström

Ylessä testataan automaattista ohjelmien segmentointia. Tarkoituksena on auttaa katsojaa löytämään häntä kiinnostavimmat osiot ohjelmista.

Testijakso on määräaikainen ja se koskee muutamia Yle Areenassa julkaistavia Strömsön sekä Urheiluruudun lähetyksiä.

Testaamisen avulla pyrimme selvittämään, kuinka hyvin tekoälyyn perustuva algoritmi oppii tunnistamaan tv-lähetyksien sisältämiä niin sanottuja avainkohtia, eli tuottamaan tietoa siitä, mistä mikäkin osio alkaa ohjelman sisällä.

Jos hanke onnistuu, voi katsoja tulevaisuudessa helpommin löytää ohjelmista hänelle mieluisat osiot ja nopeasti siirtyä ohjelman aikajanalla eri kohtiin, ja ehkä myös jakaa parhaat sisällöt ystävilleen.

Vastaamalla kyselyyn autat meitä tarjoamaan paremman palvelun

Nyt sinulla on mahdollisuus kokeilla automaatin tuottamia avainkohtia ja arvioida miten hyödyllisenä näet palvelun. Toiminto on toistaiseksi käytössä vain Areenan verkkoselaimessa, se ei siis toimi sovelluksissa tai äly-tv:ssä.

Osioituja jaksoja voit katsoa artikkelin lopussa olevien linkkien kautta. Vastaa sitten palautelomakkeen kysymyksiin, myös lomake löytyy artikkelin lopusta.

Yle mukana kansainvälisessä tutkimushankkeessa

Ohjelmasisällön automaattinen segmentointi on osa kansainvälistä MeMAD-tutkimushanketta, jossa Yle on mukana.

Hankkeen avulla pyritään kartoittamaan, millä tavoin automaattisesti tuotettua metatietoa voidaan hyödyntää audiovisuaalisen ohjelmatuotannon lukuisissa eri työprosesseissa. Lisätietoa MeMAD-tutkimushankkeesta ja sen projektikumppaneista löydät MeMAD:in verkkosivulta.

Testi on myös osa Ylen omaa kehittämisstrategiaa, jossa se pyrkii jatkuvasti kartoittamaan erilaisia tapoja hyödyntää uusimpia teknologioita tulevaisuuden mediapalveluiden suunnittelussa.

Katso siis Strömsön alla olevia jaksoja ja kokeile, josko aikajanalla olevat keltaiset merkit tuntuvat hyödyllisiltä. Kerro meille sitten näkemyksesi vastaamalla palautelomakkeen kysymyksiin.

Linkki palautelomakkeeseen, johon vastaamalla autat meitä kehittämään uutta palvelua.