Hyppää pääsisältöön

Abi Viivi Kangas on oivaltanut, että turha yo-stressi ei kannata – "Jännitys helpottaa aina, kun koetta alkaa tehdä"

Kuvituskuva Fynd-artikkeliin
Kuva on otettu Lontoosta, jossa Viivi Kankaalla on sukulaisia. "Viimeisen kerran kävin Lontoossa helmikuussa 2020, juuri ennen kuin korona alkoi. Tavoitteena olisi matkustaa kaupunkiin uudelleen heti, kun se on turvallista", Viivi kertoo. Kuvituskuva Fynd-artikkeliin Kuva: Viivi Kangas Abitreenit

Viivi Kangas suhtautuu kevään yo-kirjoituksiin rennommin kuin viime syksyllä. Hän on oivaltanut, että jokainen koe on oma suorituksensa eikä koko kirjoituksista kannata lannistua, jos yksi koe menisikin vähän huonommin.

Helsinkiläinen Viivi Kangas,18, osallistuu pian elämänsä toisiin ja toistaiseksi viimeisiin yo-kirjoituksiin.

Kirjoitettavanaan hänellä on tällä kertaa neljä ainetta – äidinkieli, historia, pitkä matematiikka ja pitkä saksa. Ensimmäisenä vuorossa on äidinkielen lukutaidon koe. Viivi edustaa äidinkielen lukutaidon kokelaita myös Abitreenien yo-koelähetyksessä.

"Vähän jo alkaa jännittää"

Kevään yo-kokeet alkavat tiistaina 16.3. Viivi kuvailee ajatuksiaan pian alkavasta koerupeamasta jännittyneiksi, mutta toisaalta myös rauhallisiksi.

– Nyt alkaa jo vähän jännittää. Olo on kuitenkin ihan ok, eli mitään suurta paniikkia ei kirjoituksista ole. Jännitys tuntuu lähinnä pienenä tunteena mahanpohjassa, Viivi kuvailee.

Yo-kirjoituksissa Viiviä jännittävät nimenomaan kokeet – mitä niissä kysytään ja millaista osaamista tällä kertaa testataan? Edellisellä kerralla kokeita silmäillessä kroppaan tuli kylmä hiki ja tuntui, että kädet vain tärisivät.

Viivi on kuitenkin huomannut, että jännitys ei ole kokeen aikana mikään pysyvä olotila – se helpottaa aina, kun koetta alkaa tehdä ja aikaa kuluu.

– Pieni jännitys kuuluu asiaan.

Aina yhtä yllättävää

Viivi on huomannut, että lukulomalla aika kuluu yllättävän nopeasti – siitäkin huolimatta, että päivät ovat usein samanlaisia ja opiskeluntäyteisiä. Mielekkäintä Viiville on ollut lukea historiaa, koska sen opiskelusta hän on aidosti kiinnostunut.

– Tuntuu, että yo-kokeet tulevat aina yllätyksenä, vaikka ovathan ne pyörineet mielessä jollain lailla koko lukuloman ajan.

Lukulomansa Viivi on käyttänyt pääasiassa vanhojen asioiden kertaamiseen, ei niinkään uusien asioiden opettelemiseen.

– Olen mennyt fiiliksen mukaan. Toisina päivinä olen lukenut enemmän kuin toisina. Huomasin syksyllä, että minulle ei sittenkään sovi tarkan lukusuunnitelman noudattaminen. Koin sen jälkikäteen todella stressaavaksi, ja nyt halusin toimia toisin.

Viime syksyn kirjoitukset olivat arvokas kokemus, koska Viivi oivalsi niistä myös muita tärkeitä asioita.

– Viime kerralla minulla oli todella tarkka näkemys siitä, millaisia arvosanoja pitäisi saada. Tavoitteeni ovat nytkin korkealla, mutta suhtaudun kirjoituksiin rennommin. Korkeiden arvosanojen sijaan keskityn enemmän siihen, kuinka paljon tässä maailmantilanteessa jaksan lukea ja kerrata, Viivi kertoo.

Keskityn enemmän siihen, kuinka paljon jaksan tässä maailmantilanteessa lukea ja kerrata.

Nyt Viivi ajattelee, että yo-kirjoitukset eivät ole vain yksi iso suoritus, josta pitäisi saada tietty arvosana. Tilalle on tullut ajatus, että jokainen koe on oma suorituksensa. Omien tavoitteiden ei tarvitse olla yhtä korkeat jokaisessa aineessa.

– Se, että jokin koe ei menisikään niin hyvin, ei tarkoita sitä, että yo-kirjoitukset olisivat pilalla. Oman motivaation ei kannata antaa laskea vain sen takia, että jokin koe menisi huonosti. Kokeet voi myös uusia, jos siltä tuntuu.

Ikävä kavereita

Viimeinen ilta ennen koetta on Viivin mielestä tärkeä koko yo-koepäivän kannalta.

– Olen päättänyt, että silloin yritän rentoutua ja en kertaile enää mitään. Joskus tekisi kyllä mieli, mutta teen kaikkeni etten lipsuisi päätöksestäni, Viivi nauraa.

Viimeisen illan to do -listalle kuuluvat Viivin mielestä moni muulloinkin vapaailtoina hyviksi todettu asia – esimerkiksi syöminen ja Netflixin katsominen. Tärkeintä on, että kokeet saa edes hetkeksi mahdollisimman kauaksi omista ajatuksista.

Opiskelu on ollut monin tavoin erilaista vallitsevana poikkeusaikana. Siitä Viivi on kuitenkin selvinnyt omien sanojensa mukaan hyvin. Tukea on saanut hyvin etänäkin.

Viivi on pitänyt omaehtoista karanteeria ennen koerupeamaa, ja käynyt vain ruokakaupassa maski päällä.

Yhtä asiaa kuitenkin on ikävä – kavereita.

– Normaalioloissa kävisimme opiskelemassa kirjastossa ja kahvilla puhumassa muustakin kuin yo-kirjoituksista. Heti, kun kirjoitukset loppuvat, aiomme pitää Pirates of the Caribbean -leffamaratonin.

Myös lukeminen – mutta ei oppikirjojen, vaan muiden kirjojen – siintää Viivin suunnitelmissa heti, kun yo-kirjoitukset loppuvat. Silloin rakkaalle harrastukselle on vihdoin aikaa.

– Aion ottaa siitä ajasta kaiken ilon irti.

15.3.2021 klo 11:30: Päivitetty kuvatekstiä.

Artikkelit