Hyppää pääsisältöön

Anja Pohjola – vahvojen roolien nainen

Annikki (Anja Pohjola) elokuvassa On neidolla punapaula
Annikki (Anja Pohjola) elokuvassa On neidolla punapaula Annikki (Anja Pohjola) elokuvassa On neidolla punapaula Kuva: Yle Areenakuva Anja Pohjola

Monista rakastetuista rooleistaan tunnettu Anja Pohjola työskenteli ennen eläkkeelle siirtymistään kolmisenkymmentä vuotta Televisioteatterin näyttelijänä. Noihin vuosiin mahtuu monia unohtumattomia rooleja. Olemme koonneet Elävän arkiston ja Areenan tarjonnasta valikoiman elokuvia ja tv-näytelmiä, joissa Anja Pohjola on joko pääroolissa tai muuten keskeisessä osassa.

Rautatie

Yksi muistettavimmista Anja Pohjolan rooleista on Liisan roolin Juhani Ahon klassikkoromaaniin perustuvassa tv-elokuvassa Rautatie. Kari Franckin vuonna 1973 ohjaama elokuva kertoo Matista ja Liisasta, jotka lähtevät ihmettelemään ja tekemään matkaa uuden ajan ihmeellä, rautatiellä. Matin roolissa nähdään Leo Jokela. Anja Pohjola palkittiin roolistaan Jussi-patsaalla.

On neidolla punapaula

On neidolla punapaula on Anu Kaipaisen romaaniin perustuva elokuva syrjäisessä Lapin kylässä matkamuistokauppaa ja ravintolaa pitävästä Annikista, joka kokee lyhyen rakkauden kauppaansa sattumalta tulleen nuoren saksalaisen ravintolamuusikon kanssa. Elokuvan on ohjannut Eija-Elina Bergholm vuonna 1976. On neidolla punapaula voitti yleisöäänestyksessä Televisioteatterin parhaan näytelmän palkinnon.

Lapsuuteni

Lapsuuteni on Toivo Pekkasen omaelämäkerralliseen romaaniin perustuva elokuva Toivo-pojan kasvusta taaperoikäisestä aikuisuuden kynnykselle 1900-luvun alkuvuosina. Rauni Mollbergin ohjaamassa neliosaisessa sarjassa Pohjola esittää Toivon Iida-äitiä. Lapsuuteni on valmistunut vuonna 1967.

Minna

Lauri Leskisen kirjoittama ja Mauno Hyvösen ohjaama kaksiosainen tv-elokuva Minna vuodelta 1977 kertoo kirjailija Minna Canthista ja hänen työstään kulttuurin ja tasa-arvon puolesta sekä uusien aatteiden levittäjänä. Anja Pohjola tekee pääroolin Minna Canthina.

Laulukokeet

Raili Ruston ohjaama ja Rauha S. Virtasen kirjoittama Laulukokeet vuodelta 1975 on kansakoulun laulukokeiden ympärille kiertyvä draama ennakkoluuloista ja suvaitsevaisuudesta. Anja Pohjola näyttelee elokuvassa laulunopettajaa.

Martinin rikos

Maria Jotunin novelliin perustuva Martinin rikos on kertomus perheestä, jossa jokainen sukupolvi on tehnyt vääriä valintoja. Julkisivu ja porvarilliset kulissit on pidettävä pystyssä hinnalla millä hyvänsä. Vuonna 1980 valmistuneen elokuvan on ohjannut Timo Begholm. Anja Pohjola näyttelee Fredrikaa, tohtori Martinin vaimoa.

Hiekkakuningas

Anja Pohjola on mukana myös Jukka Sipilän ohjaamassa ja Henri Kapulaisen kirjoittamassa tv-elokuvassa Hiekkakuningas vuodelta 1972. Se on kertomus pienviljelijästä, joka yrittää päästä leivänsyrjään kiinni sora-auton kuljettajana.

Täällä Pohjantähden alla ja Akseli ja Elina

Väinö Linnan romaanitrilogiaan perustuvissa elokuvissa Täällä Pohjantähden alla ja Akseli ja Elina Anja Pohjola näytteli Koskelan suvun "kantaäidin" Alma Koskelan roolin. Elokuvat ohjasi Edvin Laine.

Kommentit