Hyppää pääsisältöön

Erotiikka kuuluu kaikille – Onko vammaisuus vaikuttanut erotiikan ilmaisuun elämässäsi?

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.
Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta. Kuva: Jukka Lintinen/Tuuli Laukkanen Yle Radio 1,havaintoja ihmisestä

Vammaisten ja mielenterveyskuntoutujien seksuaalisuus on vieläkin meidän yhteiskunnassamme tabu. Voimaa seksuaalisuudesta -hankeen avulla on edistetty seksuaalioikeuksien toteutumista asumisen palveluissa.

– Yhteiskunnassamme on edelleen valloillaan ajatus, että vammaisten ihmisten erotiikka tai rakkaus on niin sanottua pillimehurakkautta. On oikein kiva, että olette ystäviä, ja voitte juoda yhteistä pillimehua olohuoneessa. Voiko vammainen katsoa pornoa tai olla kinky, kysyy vammaisvaikuttaja Milla Ilonen. Hän on myös Aspa-säätiön Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeen päällikkö.

Aspa-säätiö vuokraa asuntoja ja tukee asukkaiden itsenäistä elämää palveluiden avulla. Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeessa on ollut mukana yli 200 asumispalveluita käyttävää vammaista ihmistä ja mielenterveyskuntoutujaa.

Mitä me pidämme täydellisenä? Voidaanko ajatella, että vammaisen ihmisen keho on täydellinen.

Populaarikulttuurin tuotteissa erotiikkaa ja seksiä harrastavat ovat usein valkoisia, heteroja, hoikkia, nuoria, kauniita ja korostetun vammattomia. Normatiivinen kuvasto kaventaa moninaista ihmiskuvaa.

– Mitä me pidämme täydellisenä? Voidaanko ajatella, että vammaisen ihmisen keho on täydellinen. Vammainen ihminen voi kokea oman kehonsa hyvin täydelliseksi, viehättäväksi ja kauniiksi, sanoo Ilonen.

Ilosen mukaan laadukas media vaalii moninaista ihmiskuvaa. Hän on ollut kuitenkin harmissaan siitä, että mediassa keskitytään usein normatiiviseen ihmiskuvaan.

– Se ei anna minkäänlaista samaistumispintaa, esikuvia tai roolimalleja nuorille, jotka kuuluvat johonkin erityisempään ryhmään, kertoo Ilonen.

Elämässäni pitkään monet muut asiat ovat olleet erotiikkaa tärkeämpiä, kuten työ ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen.

Ympäristön ja muiden ihmisten suhtautuminen vaikuttaa siihen, miten ihmiset voivat ilmaista itseään. Ilosen mukaan on tärkeää, että ihmiset löytävät oman tapansa tuoda esille seksuaalisuuttaan ja sukupuoli-identiteettiään.

Erotiikkaan sisältyy kiireettömyys, läsnäolo ja pysähtyminen. Ilonen kertoo olevansa parhaillaan kuin tutkimusmatkalla erotiikan maailmassa läheisen ihmisen kanssa.

– Elämässäni pitkään monet muut asiat ovat olleet erotiikkaa tärkeämpiä, kuten työ ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Hiljattain suhteeni erään tärkeän ihmisen kanssa on syventynyt ja tuntuu, että vielä opettelen erotiikkaa. Tunnustelen, mikä tuntuu itsestä ja toisesta hyvältä, Milla Ilonen pohdiskelee.

Erotiikka voi olla vaikka kynttilöiden tunnelmaa, kukkien tuoksua tai omasta ja toisen henkilön kehosta nauttimista.

Erotiikan ei tarvitse olla aina kumppanin kanssa koettua, vaan se voi olla myös nautintoa itselle. Vammaisvaikuttaja Milla Ilonen vaalii erotiikkaa yksin sekä kumppanin kanssa. Ilonen keskustelee myös ystävien kanssa erotiikasta ja sen herättämistä tunteista.

– Erotiikka voi olla vaikka kynttilöiden tunnelmaa, kukkien tuoksua tai omasta ja toisen henkilön kehosta nauttimista. Se voi olla arvostavaa ja hellivää kosketusta. Erityisesti järvivedessä kesäiltana uiminen voi olla eroottinen kokemus, sanoo vammaisvaikuttaja Milla Ilonen.

Kerro kokemuksistasi viimeistään 21.3. mennessä. Kokemuksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa.

Täytä lomake.

Käy lisäämässä ohjelma suosikiksesi Yle Areenassa!

 • Millaiset runot soivat? Toivo runoja musiikista tai musikaalisia runoja

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan runotoiveita

  Joskus tuntuu, että runo sulaa säveliksi. Mistä syntyy runojen musikaalisuus? Millainen runo sinun mielestäsi soi? Entä mikä runo kuvailee musiikkia tai soittamista parhaiten? Toivo musikaalisia runoja tai runoja, jotka kertovat musiikista. Runous soi ja laulaa Tämän runon haluaisin kuulla -lähetyksessä 29.5. Muodostuuko sanan ja sävelen liitto rytmistä vai sanojen helähtelystä?

 • Mitä haluat tietää valtionvelan hoidosta? Keskustele tässä aiheesta

  Valtiokonttori vastaa Suomen valtion velanotosta.

  Suomella on tällä hetkellä lähes 129 miljardia euroa valtionvelkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaista asukasta kohden velkaa on kertynyt jo yli 23 tuhatta euroa. Koronakriisin myötä velkataakka kasvaa edelleen. Velanotto perustuu eduskunnan suostumukseen, mutta Valtiokonttori vastaa valtion velanhallinnasta. Miten velkajärjestelyt käytännössä oikein hoidetaan?

 • Jumalanpalvelukset kesäkuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset kesäkuussa 2021

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 ortodoksisen liturgian kanssa vuorottelevat vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.

 • Sydämen ääni -musiikkimessu radiossa äitienpäivänä 9.5. klo 10

  Musiikkimessussa liitytään sukupolvien rukouskulkueeseen.

  Äidin sydämen lyönti on ensimmäinen ääni ja rytmi, jonka ihminen kuulee kohdussa. Rytmi on myös pyhiinvaeltajan askelilla. Sydämen ääni -musiikkimessu, joka lähetetään sunnuntaina 9.5. klo 10, kutsuu mukaan vaeltamaan levollisessa äänimaisemassa, rukouksen hoitavassa ilmapiirissä. - Avaa radio ja tahdita kulkusi äitien ja isien askeliin, kutsuvat Musiikkimessun tekijät.