Hyppää pääsisältöön

“Huumeidenkäyttäjätkin ovat ihmisiä ja joidenkin lapsia” – Huumekeskustelu kuumensi tunteita, tarjosi empatiaa ja toi esiin karuja kohtaloita Docventuresin chatissa

Pirjetta Salomäki istumassa Docventuresin leffaluolassa
Pirjetta Salomäki (kuvassa), Pekka Hakkarainen ja Toipuva addikti kertoivat Docventuresin erikoislähetyksessä omat näkökulmansa huumeidenkäyttöön ja sen rangaistavuuteen. Pirjetta Salomäki istumassa Docventuresin leffaluolassa Kuva: Sami Levo Docventures

Kun puhutaan huumeiden käytöstä, oikeasti puhutaan ihmisten elämistä. Tämä kävi Docventuresin pop up -talk show'ssa selväksi: chatissa ihmiset jakoivat kipeitä kokemuksiaan ja kävivät tiukkaa debattia huumepolitiikasta. Paikan päällä klitsussa teemaa syvensivät rautaisella kokemuksella THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen, Diakonissalaitoksen Hoiva-päihdepalveluiden johtaja Pirjetta Salomäki ja Toipuva addikti. Katso koko Talk Show tästä!

Tällä kertaa Docventures Talk Show kävi tooodella syvällä – ja lopulta nousi yhteisvoimin ylös kohti parempaa huomista! Lue KOKO CHAT ja siellä käydyt keskustelut tästä.

Yksi illan kolmesta vieraasta osallistui suoraan lähetykseen tunnistamattomana, kuvaruudun välityksellä, koska hän halusi suojella henkilöllisyyttään.

Paljon nähnyt ja kokenut Toipuva addikti kertoi, millaista suomalaisessa huumemaailmassa todella on.

Riku esitti toipujalle suoran kysymyksen: onko Suomessa järjestäytynyttä rikollisuutta? Vastaus oli yllättävä:

"Poliisi puhuu usein järjestäytyneestä rikollisuudesta, mutta kyllä se on todella epäjärjestäytynyttä rikollisuutta suurimmaksi osaksi. Kun huumetta myydään, sitä itse myös käytetään."

Tunna jatkoi kysymällä, kuinka raakaa bisnes on.

"Oon ollut aseen piipun molemmilla puolilla, oon joutunut todistamaan raakaa väkivaltaa niin, että oon itse ollut kohteena ja ollut se, joka sitä väkivaltaa on jakanut eteenpäin", Toipuva addikti kertoi.

"Ei tunnu siinä tilanteessa miltään, mutta jälkikäteen ajateltuna… Ei se hyvältä tunnu."

Katso kohta alta:

Lisää Toipuvan addiktin ajatuksia on Talk Show'n lisäksi nettiklitsun artikkelissamme “Kun olin 21-vuotias, 21 kaveriani oli kuollut yliannostukseen”.

Chat meni henkilökohtaiseksi

Jälleen kerran Docventuresin chatissa jaettiin paljon: kipeitä ja kauniita kokemuksia, yksinäisyyttä ja yhteisöllisyyttä.

_Mintsu_ kertoi:
"Yli vuoden olen ollut päihdekuntoutuksessa. Ei ole ollut helppo tie. Voimia kaikille päihdeongelmaisille."

johon jamppa95 vastasi:
"Joo se ei ole helppoa , mutta hieno asia ja tsemppiä jatkoon. Kyllä sä pystyt siihen kun pidät pään kovana ja muista jos tulee retkahdus niin muista ettei se maailmaa kaada ja yritä vääntää se positiiviseksi että mieti esim että sinulla on mennyt paljon paremmin kuin ennen.. t entinen käyttäjä"

Chattaajien kysymyksiin ja viesteihin tiukalla lempeydellä vastasivat Irti huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka ja huumeidenkäyttäjän läheinen ja kokemusasiantuntija Marja Moisander.

Haidihaidihou puhui kokemuksistaan:
"Itse vain eksyin väärään aikaan väärään porukkaan (ystävät ns.) silloin elämä muka loppui tai siltä tuntui kun oli 18v. Kokeilujen kautta. Monta keraa itse eroon ja aina joku tuttu tullut sitten tarjoamaan ne ekat.. Mieli on heikko."

Ja Marja Moisander tsemppasi häntä: "Ei käytölle löydy syyllistä, eikä sen etsiminen mitään auttaisikaan."

Chat päätyi huikean hienolla tavalla kuvaamaan sitä hyytävän laajaa kirjoa, jonka tavallisesti suljemme yhden sanan sisään. Huumeidenkäyttö, se on tätä kaikkea:

Reijareipas
"Elin lapsuutta huumeidenkäyttäjä lähipiirissäni. Keittiössä piikitettiin heroiinia arki-iltaisin. Kukaan ei auttanut minua, edes poliisi. Eikä nykyäänkään juuri puhuta lapsista huumeiden varjossa."

anonyymi996338
"Seuraan lapseni tuhoutumista. En voi auttaa, kun hän ei itse tunnusta käyttöä. Tätä on jatkunut jo kymmenen vuotta ja hän elää kadulla vailla työtä, ammattia. Olen niin surullinen, kun en voi tehdä mitään. Hän on sulkenut kaikki läheiset ympäriltään. Onko minulla mitään mahdollisuutta saada hänet hoitoon ilman hänen omaa suostumustaan?"

Pablo120 taas kertoi illan dokkarin herättämistä tunteista:
"Elokuvan viimeinen lause ”toivoin hänen kuolevan” oli pysäyttävä, koska muistan ajatelleen hyvästä ystävästäni samaa, kun oli ajautunut tarpeeksi syvälle riipuvuuteen."

Johon Mirka Vainikka Irti Huumeista ry vastasi:
"Tämä on aika tyypillistä läheisille. Samalla ajatus herättää syyllisyyttä. Kun huumekuolema ja suru valtaa elämää, kannattaa hakeutua vertaistuen piiriin."

anonyymi1269816
"Näitä dokkareita katsoessa helposti unohtuu, että kuka vain voi olla päihderiippuvainen. Se ei välttämättä näy ulospäin eikä sitä voi päätellä myöskään sosioekonomisesta asemasta. Itse olin sosiaalialalla töissä ja sairastin samaan aikaan akuuttia päihdeongelmaa, kunnes rakentamani kulissit kaatuivat. Onneksi sain itsekin apua, ja nyt voin jakaa kaikkea saamaani hyvää taas vahvempana eteenpäin."

Tiger2010
"Kiitos kaikille jotka ovat apua antaneet näinä vuosina. Ilman moninaisia tukipilareita en olisi tässä pisteessä. Kiitos kuuluu Suomen monialaiselle terveydenhuollolle. Lisäksi iso kiitos kaikille kannustajille/tsemppareille. Korvaushoidossa ollut 16v, joista ilman ohiskäyttöä jo 15v takana. Elämä on ihanaa kun sen oikein oivaltaa."

Yhteiskunnalliset kustannukset miljardiluokassa?

Tölön Demu epäili, että aihe on kuitenkin jo loppuun kaluttu: "Voi vittu mitä paskaa. Nää asiat tietää kaikki."

Mirka Vainikka Irti Huumeista ry vastasi muistutuksen todellisuudesta:
"Näin kuvittelisi, kun näiden asioiden kanssa on tekemisissä päivittäin. Samoin kun on seurannut vuosia huumetilanteen kehitystä, ajattelee, että muutkin tietää. Valitettavasti moni ajattelee, ettei tämä koske minua. Kuitenkin huumekysymys koskettaa meistä jokaista vähintään veronmaksajana."

THL:n Pekka Hakkarainen lateli klitsun drinksutiskiin lukuja:
"Yhteiskunnallisesti vuonna 2016 arvioitiin, että suorat kustannukset ovat 300-400 miljoonaa vuosittain. Tämä oli melkein viisi vuotta sitten. Ne ovat nousseet varmasti siitä reippaasti. Jos otetaan välilliset kustannukset työn ja tuottavuuden menetykset, varmaan aletaan olla miljardiluokassa."

Kolmas illan vieraista, Hoiva-päihdepalveluiden johtaja Pirjetta Salomäki jatkoi tiukan tärkeällä huomiolla:
"Hoitaminen on taloudellisesti paljon kannattavampaa kuin hoitamatta jättäminen. Puhutaan me haittoja vähentävästä päihdetyöstä tai vaikka vaihtoehtoisesti valvotuista käyttöhuoneista, joita Suomessa ei vielä ole."

Katso Pekan ja Pirjetan haastattelua alta:

Chatissa jatkettiin aiheesta:

LF
"Suomen kansa ei ole vielä sinut alkoholinkaan kanssa, joten huumeista kipuilu on täysin ymmärrettävää, mutta kummassakin tapauksessa hieman noloa sivistyneenä itseään pitävältä kansalta."

SipsiMörkö
"Lisää resursseja nuorisoa ohjaavaan ja ennaltaehkäisevään työhön. Särkyneitä mieliä on vaikeampi korjata kuin pitää siitä hyvää huolta jo varhaisessa vaiheessa ja olla oikeasti mukana ja läsnä lapsen henkisen kasvun prosessissa!"

Miksemme kohtaa ihmisiä ihmisinä?

Miudenen
"Fiilis on jotakuinkin ahdistava ja huomaan kääntäväni katsetta pois leffasta, kun tekee pahaa katsoa. Silti tää leffa on nähtävä, et näitä asioita kelaa."

Illan dokumentti Lost Boys näytti karua kuvaa siitä, kuinka syvällä riippuvuudessa ihminen kadottaa käsityksen omasta ja muiden ihmisarvosta.

Bassottaja
"Nykyisessä huumepolitiikasta ei uskalleta kohdata ongelmaa ja ihmistä ongelman takana. Asiat eivät poistu kieltämällä ja paheksumalla vaan kohtaamalla silmästä silmään."

Hoitoon hakeutuminen muutti Toipuvan addiktin elämän, mutta auttoi myös ymmärtämään laajempaa kuvaa. Aiemmin hän ei nähnyt alkoholi- ja huumeriippuvaisuuksilla yhteyttä.

"Hoidossa huomasin, että kaikilla addikteilla on samat juurisyyt. Yksi usein toistuva oli lapsuuden tai nuoruuden vastoinkäymiset. Se oli tosi monella se yhdistävä tekijä, eikä se katso millään lailla sosioekonomista taustaa. Itsekin olen ihan hyvästä keskituloisesta perheestä."

Pirjetta Salomäki totesikin keskustelun alkulöylyillä, että ihmiset ovat usein väärinymmärrettyjä

"Päihderiippuvaiset ihmiset ovat monesti meidän palveluissa väärinymmärrettyjä, kaltoinkohdeltuja, ohitettuja. He eivät saa samoja palveluita, esimerkiksi hakiessaan terveysongelmiinsa apua vaikkapa päivystyksestä tai terveyskeskuksesta", hän sanoi.

"Ketkä siinä tilanteessa on kerta toisensa jälkeen, en ihmettele, että (...) he eivät luota ammattilaisiin ja siihen apuun, jota me tarjotaan heille."

Chatissa muistutettiin, että huumeidenkäyttäjät ovat ihmisiä ihan niin kuin me kaikki.

FlN
"Meidän on tärkeä muistaa, että huumeiden käyttäjät ovat ihmisiä myös. Heidän päihteiden käytölle on monia syitä, mutta kukaan meistä ei ole täydellinen. Nuorten pitäisi saada enemmän tietoa suoraan entisiltä päihteiden käyttäjiltä eikä vain opettajilta. Oman työni seurauksena oma käsitys huumeiden käyttäjistä on muuttunut paremmaksi ja halu auttaa kasvanut."

n_j
"Jos lähtee kokeilemaan huumeita helpottaakseen pahaa oloaan, niin porttiteoria voi toteutua. Jos kannabiksesta ei saa syystä tai toisesta mitään kiksejä tai vaikutus on laimea, niin on ''pakko'' kokeilla jotain vahvempaa. Näin kertoi iv-huumeidenkäyttäjä siskoni, joka pitää kannabista erittäin haitallisena huumeena."

Mustavalkoista on ainoastaan muutoksen tarve!

Niinpä, asia on kaikkea muuta kuin mustavalkoinen, kuten chatissakin todettiin. Siksi moni asiantuntija ajattelee, että rikosoikeudelliseen rankaisemiseen perustuva huumepolitiikka on tullut tiensä päähän.

"50 vuotta on nyt menty näillä eväillä ja mitkä ovat tulokset? Ei kovin hyvät. Käyttäjämäärät on valtavia maailmassa, huumekuolemia on valtavat määrät (...) Voitaisko kokeilla jotain muuta?" Pekka Hakkarainen linjasi Talk Show'ssa.

Hän kertoi esimerkkejä muista maista, joissa politiikan muutoksia on kokeiltu. Esimerkiksi Norjassa erittäin rankaiseva huumepolitiikka on ottanut täyskäännöksen.

Chat jakoi näkemyksiään laajalta spektriltä!

Skuju
"Olen ollut toipuva addikti 31 vuotta puhtaana/raittiina, edelleen terveystietoni ensimmäinen lause on: 65 vuotias mies joka on entinen iv huumeiden käyttäjä, kertoo olleensa raittiina niin ja niin pitkään. Ainoa viranomaistaho, joka ei koskaan aio hyväksyä minua yhteiskuntakelpoiseksi. Koska minulta edelleen kysytään olenko raittiina. Ja B lausunnot pitävät sisällään saman toteamuksen! Edelleen."

anonyymi1708478
"Huumeet voitaisiin kyllä laillistaa, mutta sillä edellytyksellä, että jos jää koukkuun ja tulee sitä myötä esim. terveysongelmia, yhteiskunnalla ei ole velvollisuutta maksaa addiktin hoitoa. Saman voisi ottaa käyttöön niin alkoholista, tupakasta kuin liikalihavuudestakin johtuvissa ongelmissa. Huumeiden laillistamistahan puolustellaan yksilönvapaudella - sitä myötä tulee yksilön vastuu."

Benkku420
"Olin käyttänyt 16-26 vuotiaana buprea päivittäin. Korvaushoidossa viihdyin peräti 7 vuotta. Sieltä ei saa mitään apua kuin lääke suuhun ja pärjäile. Siksi kannatan Sveitsin mallia, jossa addikti saa annoksen per päivä, ettei joudu turvautumaan rikoksiin."

Kuten chatin waka wanha wakkari Pipsavee sen tiivisti, tämä ilta jos mikä oli kuplia venyttävää ja ennakkoasenteiden läpivalaisua edistävää keskustelua:
"Mun white suburban mind on kyllä selvästi ihan oma kuplansa: kiitos kaikille jotka keskustelevat avoimesti ja opettavat meitä muita."

NÄINPÄ. THANK YOU, ขอบคุณมากค่ะ, MERCI BEAUCOUP TEILLE, YYTSIJÄT, HEIMOLAISET JA YSTÄVÄT. TÄMÄ OLI DOCVENTURESIN TUOREIN KAUSI JA TE TEITTE SIITÄKIN USKOMATTOMAN HIENON.

Ylöspäin2021 sanoihin on hyvä päättää keskustelu:
"Kiiiitos kaikille ja tsemppiä jokaisen korona-kevääseen!"

Ja hei, me janotaan palautetta! Klikkaa tästä ja käy avaamassa sanainen arkkusi. Kuten aina kuuluu sanoa, se vie vain PIENEN pienen hetken.

Tsekkaa kaikki Docventuresin oleellinen sisältö verkkoklitsusta tästä kliksuttelemalla!

Uusimmat sisällöt - Docventures