Hyppää pääsisältöön

Koronalevylle mahtuu muutakin kuin yksinäisyys

Nyt kun koronapandemia on kestänyt yli vuoden, se alkaa näkyä jopa uusien taidemusiikkilevyjen kansikuvissa, joissa muusikko hymyilee maskin takaa. Alttoviulisti Hiyoli Togawan uusi koronalevy Songs of Solitude on onnistunut esimerkki tästä kollektiivisesta taideterapiasta - se käsittelee sosiaalista etäisyyttä sekä ajankohtaisesti että ikiaikaisesti ja sisältää melankolian lisäksi myös toivoa ja huumoria.

Hiyoli Togawa: Songs of Solitude
Hiyoli Togawa: Songs of Solitude Uudet levyt

Saksalais-japanilainen Togawa on toimen henkilö. Heti ensimmäisen lockdownin aikaan viime keväänä hän tilasi yhdeltätoista säveltäjältä teokset, joiden oli määrä käsitellä elämää ja työtä koronaviruksen aikana ja kiteyttää eristäytyminen musiikiksi. Tilausteosten väliin Togawa valikoi ikiaikaisempaa soolomeditaatiomusiikkia eli Bachia, ja ohjelmisto BISin levylle olikin valmis.

Alttoviulistin soololevy on konseptina kuin koronaterapiaksi tehty. Yleensä alttoviulun täydentää harmoniaa tai sulautuu suureen jousistoon, mutta poikkeusaikana se joutuu kohtaamaan oman itsensä ja omat mahdollisuutensa. Tätä konseptia tilausteokset täydentävät herkullisesti ja yllättävän monipuolisesti. Gabriel Prokofievin Gabriel Prokofievin Five impressions of self-isolation on alaotsikoitaan myöten yksinäisyyden, eristäytymisen ja turhautumisen musiikkia, ja muun muassa José Serebrier, Tigran Mansurian ja Federico Gardella ovat säveltäneet tyypillisen melankoliset valituslaulut.

Mutta Kalevi Ahon kappaleessa Am Horizont alttoviulisti löytää itsestään uutta seuraa soittamalla kaksi ääntä ja laulamalla kolmannen, ja John Powellin Perfect Time for a Spring Cleaning rakentaa päällekkäisäänityksillä peräänantamattoman toiveikasta joukkovoimaa. Myös Bach-välikkeet pitävät tunnelman vaihtelevana ja varovaisen toiveikkaana.

Hiyoli Togawa on erinomainen alttoviulisti, joka saa laveat melodiat hehkumaan lämpöä, mutta levyssä on paljon myös hiomatonta pintaa. Ahon laulustemma on enemmän ihmisääntä kuin harmoniaa ja kaikkineen soitto tuntuu levottomalta tunnustelulta, kun tuoreet teokset eivät ole konserttiesitysten myötä asettuneet uomiinsa. Tämä ei kuitenkaan haittaa levyn tehoa ja tarkoitusta, pikemminkin päin vastoin. Nopeasti tehdyt pikkukappaleet ja niiden tulkinnat tuntuvat tarttuvan juuri tähän, tärkeään hetkeen maailmassa. Sellaisia levyjä syntyy harvoin, ja siksi Hiyoli Togawan Songs of Solitude kannattaa kuunnella juuri nyt.

"Songs of Solitude", säv. Hosokawa, J.S. Bach, Doderer, Serebrier, Mansurian, Oshima, Aho, Powell, Spinei, Samuel, G. Prokofjev, Gardella. - Hiyoli Togawa, alrttoviulu. (BIS-2533)

Kuuntele Uudet levyt 18.3.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Alakotilan takuuraikkautta mandoliinilla

  Levyarvostelu

  Taidemusiikin ja nykykansanmusiikin rajamaa versoo yhä runsaammin mielenkiintoista musiikkia, ja ahkerin puutarhuri siellä on säveltäjä, sovittaja, kosketinsoittaja ja pedagogi Timo Alakotila. Vuonna 2014 hän sävelsi konserton pitkäaikaiselle yhtyekaverilleen, mandoliininsoittaja Petri Hakalalle, ja nyt kun teos on saatu levytettyä, siitä saattaa tulla suomalaisten kamariorkesterien keskuudessa yhtä suosittu kuin Alakotilan Concerto grossosta.

 • Kitaristi Janne Malinen kuljettaa punaista lankaa halki vuosisatojen

  Levyarvostelu

  Uuteen levyyn asti olen pitänyt Janne Malista luovana mutta tolkullisena kitaristina. Nyt hän kuitenkin yhdistää kolme teosta, joilla ei ole mitään yhteistä: Piazzollan kaksoiskonserton kitaralle ja bandoneonille, Weissin luuttukonserton klavikordisäestyksellä sekä niiden välissä Tommi Kärkkäisen konserton sähköisesti käsitellylle silent-kitaralle. Levyn kuunneltuani pidän Janne Malista entistä luovempana mutta edelleen tolkullisena. Rohkeudesta ja ilmaisun pakosta syntyvä punainen lanka tikkaa kokonaisuuden yhteen.

 • Toimiiko kuoro saamelaisuuden tulkkina?

  Levyarvostelu

  Laajan Saamenmaan musiikista ja kulttuurista riittäisi syvää innoitusta myös valtakulttuurin taidemusiikille, etenkin nyt kun kulttuurien kohtaamisesta on siivottu räikeimmät virheet. Pohjoinen huippukuoro Erik Westbergs Vokalensemble on omistanut uuden levynsä saamelaisvaikutteiselle musiikille. Joikun ja kamarikuoroilmaisun yhdistäminen ei ole helppoa, mutta tulos kuulostaa yllättävän luontevalta, innoittuneelta ja saamelaislähtöiseltä.

 • Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri toteuttaa Wiljami Niittykosken vision

  Levyarvostelu

  Kaustisen Salonkylässä asunut, vuonna 1985 kuollut Wiljami Niittykoski oli keskeinen hahmo siinä kehityksessä, jonka tuloksena kaustislainen viulunsoitto on nyt maailmanperintökohde. Salonkylän Sibelius oli kasvanut pelimanniperinteeseen mutta myös alueelle suodattuneeseen taidemusiikkiin, ja sävelsi sielunsa tunnot kappaleiksi, joita Kaustisella yhä soitetaan. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri on nyt tehnyt tämän kansanomaisen sävelaarteiston pohjalta levyn, joka toteuttaa Niittykosken genrerajatonta musiikkinäkemystä tyylikkäästi.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua