Hyppää pääsisältöön

Kun leivonta on juhlaa – tee aito ranskalainen brioche Nanterre alusta alkaen hapanjuuresta

Brioche eli briossi on leipä, jonka taikina on rikastettu rasvalla, sokerilla ja mahdollisesti kananmunilla. Julien Huéber kertoo, että ennen vanhaan sitä leivottiin enimmäkseen juhliin, kuten häihin, jouluksi ja pääsiäiseksi.

Siivu briossia leikkuulaudalla
Briossi viipaloidaan ja tarjotaan hillon kanssa aamiaisella tai lounaan jälkeen kahvileipänä. Siivu briossia leikkuulaudalla Kuva: Carina Ahlskog/YLE Briossi,ruokaohjeet,Strömsö

Nykyään briossia syödään usein sunnuntaisin. Onneksi sillä saa kuitenkin herkutella myös ihan milloin tahansa!

Montaa hampurilaisleipää markkinoidaan briossina. Näillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä tämän perinteisen version kanssa.

Mies keittiössä
Vierasleipuri ranskalainen Julien Huéber Mies keittiössä Kuva: Carina Ahlskog/YLE Strömsö

Brioche Nanterre

Tällä reseptillä valmistuu brioche Nanterre, joka on muodoltaan aivan omanlaisensa.

Ainekset:

Jotta leivän koostumuksesta tulisi mahdollisimman hyvä, taikinaa on vaivattava riittävän pitkään, ja jotta sen mausta tulisi mahdollisimman hyvä, taikinaa on kohotettava riittävän pitkään― Julien Huéber
Taikinajuurta lasisessa purkissa keittiön pöydällä
Hapanjuuri korvaa hiivan leivonnassa. Taikinajuurta lasisessa purkissa keittiön pöydällä Kuva: Carina Ahlskog/YLE taikinajuuri,Strömsö,ruokaohjeet

Päivä 1:

Sekoita keskenään hapanjuuri, vehnäjauhot, sokeri ja kananmunat.

Anna seoksen levätä noin 40 minuuttia.

Lyö taikinaa pöytään tai vaivaa sitä, kunnes se on sileää ja tasaista.

Lisää vasta nyt merisuola. Kostuta taikinan pinta märillä käsillä ja kaada suola taikinan päälle. Vaivaa, kunnes suola on liuennut.

Lisää lopuksi voi vähän kerrallaan ja lyö taikinaa pöytään tai vaivaa sitä, kunnes se on täysin tasaista ja sileää. Jos käytät monitoimikonetta, vaivaamiseen voi kulua 20 minuuttia.

Muotoile taikina kulhossa palloksi ja kiristä sen pinta. Peitä kulho kostealla liinalla tai kannella ja kohota taikinaa 2–4 tuntia huoneenlämmössä.

Kohonnut taikina pöydällä keittiössä
Kohonnut taikina pöydällä keittiössä Kuva: Carina Ahlskog/YLE Briossi,Strömsö,ruokaohjeet

Siirrä sitten taikina 10–12-asteiseen paikkaan ja kohota sitä vielä yön yli. Jos kohotat taikinan jääkaapissa, aseta se jääkaapin lämpimimpään paikkaan. Käytä silloin mieluiten lasista tai keraamista kulhoa, sillä metallikulho pitää taikinan liian kylmänä.

Päivä 2:

Ota taikina esille 1–2 tuntia ennen leipomista, jotta se lämpenee huoneenlämpöiseksi.

Jaa taikina kahdeksaan yhtä suureen palaan.

Kädet pyörittää taikinasta pieniä palloja
Muotoile taikinasta pieniä palloja. Kädet pyörittää taikinasta pieniä palloja Kuva: Carina Ahlskog/YLE Briossi,Strömsö,ruokaohjeet

Voitele suorakulmainen leipävuoka ja aseta taikinapallot vuokaan kahteen vierekkäiseen riviin.

Nainen ja mies hymyilevät toisilleen keittiössä leivontapöydän luona
Leipomisen iloa. Nainen ja mies hymyilevät toisilleen keittiössä leivontapöydän luona Kuva: Carina Ahlskog/YLE taikinajuuri,Strömsö,ruokaohjeet

Peitä vuoka kostealla liinalla. Kohota briossia, kunnes se yltää vuoan yläreunaan.

Valmiiksi kohonnut briossitaikina
Valmiiksi kohonnut briossitaikina Kuva: Carina Ahlskog/YLE Briossi,Strömsö,ruokaohjeet

Sivele se vatkatulla kananmunalla ja paista sitä 180-asteisessa uunissa 35–40 minuuttia. Huomaat kyllä ihanasta tuoksusta, milloin leipä on valmista.

Ota briossi vuoasta ja anna sen jäähtyä täysin, noin 1 tunti. Mikä onkin kaikkein vaikein vaihe!

Valmis briossi paiston jälkeen keittiön pöydällä
Valmis briossi paiston jälkeen keittiön pöydällä Kuva: Carina Ahlskog/YLE Briossi,Strömsö,ruokaohjeet

Voit pakastaa briossin kokonaisena tai viipaleina ja sulattaa sopivan määrän aamiaiselle.

Siivu briossia hillolla leikkuulaudalla
Siivu briossia hillolla leikkuulaudalla Briossi,Strömsö,ruokaohjeet