Brioche eli briossi on leipä, jonka taikina on rikastettu rasvalla, sokerilla ja mahdollisesti kananmunilla. Julien Huéber kertoo, että ennen vanhaan sitä leivottiin enimmäkseen juhliin, kuten häihin, jouluksi ja pääsiäiseksi.

Nykyään briossia syödään usein sunnuntaisin. Onneksi sillä saa kuitenkin herkutella myös ihan milloin tahansa!
Montaa hampurilaisleipää markkinoidaan briossina. Näillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä tämän perinteisen version kanssa.
Brioche Nanterre
Tällä reseptillä valmistuu brioche Nanterre, joka on muodoltaan aivan omanlaisensa.
Ainekset:
- noin 100 g ”nuorta” hapanjuurta. Lue Julienin vinkit hapanjuurileivontaan täältä.
- 250 g vehnäjauhoja
- 50 g sokeria
- 3 kananmunaa
- 1–2 g merisuolaa
- 125 g huoneenlämpöistä suolaamatonta voita
Jotta leivän koostumuksesta tulisi mahdollisimman hyvä, taikinaa on vaivattava riittävän pitkään, ja jotta sen mausta tulisi mahdollisimman hyvä, taikinaa on kohotettava riittävän pitkään

Päivä 1:
Sekoita keskenään hapanjuuri, vehnäjauhot, sokeri ja kananmunat.
Anna seoksen levätä noin 40 minuuttia.
Lyö taikinaa pöytään tai vaivaa sitä, kunnes se on sileää ja tasaista.
Lisää vasta nyt merisuola. Kostuta taikinan pinta märillä käsillä ja kaada suola taikinan päälle. Vaivaa, kunnes suola on liuennut.
Lisää lopuksi voi vähän kerrallaan ja lyö taikinaa pöytään tai vaivaa sitä, kunnes se on täysin tasaista ja sileää. Jos käytät monitoimikonetta, vaivaamiseen voi kulua 20 minuuttia.
Muotoile taikina kulhossa palloksi ja kiristä sen pinta. Peitä kulho kostealla liinalla tai kannella ja kohota taikinaa 2–4 tuntia huoneenlämmössä.
Siirrä sitten taikina 10–12-asteiseen paikkaan ja kohota sitä vielä yön yli. Jos kohotat taikinan jääkaapissa, aseta se jääkaapin lämpimimpään paikkaan. Käytä silloin mieluiten lasista tai keraamista kulhoa, sillä metallikulho pitää taikinan liian kylmänä.
Päivä 2:
Ota taikina esille 1–2 tuntia ennen leipomista, jotta se lämpenee huoneenlämpöiseksi.
Jaa taikina kahdeksaan yhtä suureen palaan.

Voitele suorakulmainen leipävuoka ja aseta taikinapallot vuokaan kahteen vierekkäiseen riviin.

Peitä vuoka kostealla liinalla. Kohota briossia, kunnes se yltää vuoan yläreunaan.
Sivele se vatkatulla kananmunalla ja paista sitä 180-asteisessa uunissa 35–40 minuuttia. Huomaat kyllä ihanasta tuoksusta, milloin leipä on valmista.
Ota briossi vuoasta ja anna sen jäähtyä täysin, noin 1 tunti. Mikä onkin kaikkein vaikein vaihe!
Voit pakastaa briossin kokonaisena tai viipaleina ja sulattaa sopivan määrän aamiaiselle.