Hyppää pääsisältöön

Pieneen tilaan saa monia kasveja vertikaalisella viljelyllä – tee viherseinä raudoitusverkosta ja betonista

Monille meistä innokkaista viljelijöistä tila muodostuu haasteeksi, ja kun lattipinta loppuu, täytyy yksinkertaisesti ajatella korkeussuuntaan. Vertikaalinen viljely voi olla ratkaisu.

Vertikaalisen puutarhan tai viherseinän voi tehdä monin tavoin. Meidän seinästä tuli vapaasti seisova raudoitusverkosta tehty teline, jolla on tukeva betonijalka.

Raudoitusverkosta ja betonista tulee siisti ja tukeva

Raudoitusverkko on yksinkertainen materiaali käytettäväksi kasvien kiipeilytukena. Valitsemalla ruukkuja, joiden halkaisija on sama kuin ruutujen, verkosta tulee lisäksi tukeva ruukunpidike.

En klätterställning gjord av ett armeringsnät nerstucken i en betongklump
Lenan vapaasti seisova raudoitusraudasta ja betonista tehty kiipeilytuki. En klätterställning gjord av ett armeringsnät nerstucken i en betongklump Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm puutarhat,puutarhaviljely,kerrosviljely (kasvihuoneviljely),Lena Gillberg,ruukut

Valumuottina käytimme tyhjää ja puhdasta multasäkkiä. Yhtä hyvin voi myös nikkaroida haluamansa kokoisen laatikon.

Sekoita betoni pussin ohjeiden mukaan. Tue verkko kiinnittämällä se kevyesti johonkin, ennen kuin kaadat betonin muottiin.

Vit plastsäck på pappskiva, fylld med betong för gjutning.
Jalka saa muodon säkistä. Vit plastsäck på pappskiva, fylld med betong för gjutning. Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm betoni,puutarhat,puutarhaviljely,Lena Gillberg,kerrosviljely (kasvihuoneviljely)

Huolehdi, että verkko on suorassa ja anna betonin jähmettyä kunnolla. Se voi kestää muutaman päivän ilmankosteudesta ja lämpötilasta riippuen. Suojaa betoni auringolta, kun se jähmettyy, ettei se kuivu liian nopeasti ja halkea.

Klätterstödsfot av betong med formen av en säck
Vedä varovasti muovi pois, kun betoni on kuivunut. Klätterstödsfot av betong med formen av en säck Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm betoni,puutarhat,puutarhaviljely,Lena Gillberg,kerrosviljely (kasvihuoneviljely)

Valitse ruukut raudoitusverkon ruutujen mukaan

Käytimme viherseinäämme saviruukkuja, joiden pohjassa on reikä. Kieputa rautalanka naulan ympärille ja pistä rautalangan molemmat päät ruukun reiän läpi, niin että naula jää poikittain ruukun sisään.

Sen jälkeen, kun multa ja kasvi ovat paikoillaan ruukussa, kiilaa ruukku raudoitusverkon ruutuun niin, että se on hiukan vinossa. Kiinnitä sitten ruukku verkkoon rautalangalla.

Huolehdi kastelusta

Saviruukku varastoi vettä ja pitää mullan kosteana, mutta voi myös olla haastava, jos se kuivuu liikaa. Ruukku imee silloin veden, jonka kasvi tarvitsisi.

Lasitettu ruukku ei ime itseensä kosteutta samalla tavalla.

Terrakottakrukor i blöt i zinkfat
Anna saviruukkujen liota vedessä puoli tuntia ennen kuin istutat niihin, niin ne eivät ime itseensä vettä kasveilta. Terrakottakrukor i blöt i zinkfat Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm kerrosviljely (kasvihuoneviljely),Lena Gillberg,ruukut,puutarhat,puutarhaviljely,Terrakotta,terrakotta

Ruukuista, joissa on reikä pohjassa, ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Jos valitsee ruukut, joissa ei ole reikää pohjassa, pitää varoa kastelemasta liikaa.

Sijainti määrää kasvit

Kasvien valinta viherseinään on ehkä hauskinta, mutta myös vaikeinta. Tuleeko seinästä kukkiva vai muodostuuko se syötävistä kasveista? Onko se järjestetty värien mukaan vai sekoitetaanko siihen kaikkea iloiseksi sekamelskaksi?

Jos viherseinän paikka on ennalta määrätty, pitää lähteä sijainnista kasveja valitessaan.

Kasvit, jotka kaipaavat aurinkoa, eivät välttämättä viihdy varjossa.

Tuulisessa paikassa multa kuivuu pienissä ruukuissa nopeammin kuin suojaisammassa paikassa.

Jos paikka on varjoisa, voi valita muratin ja kukkivia kasveja kuten lumihiutale, verenpisara tai siniviuhka.

Pikkukilokki ja sieniyrtti ovat uusia tulokkaita, jotka sopivat ruukkuun

Vertikaalinen puutarhamme seisoo aurinkoisella paikalla keittiöpuutarhassa.

Pienempiin ruukkuihin istutimme yrttejä, jotka kestävät kuivahtamista kastelujen välissä. Valitsimme klassikkoja kuten timjamin, oreganon, ruohosipulin ja uudet tulokkaat sieniyrtin ja pikkukilokin.

Sieniyrtti on yrtti, jossa on selkeä sienen maku. Se kukkii pienin sinisin kukin.

Pikkukilokkia kastellaan suolavedellä, jotta se säilyttää suolaisuutensa. Se sopii erinomaisesti kasvatettavaksi saaristossa, missä sitä voi kastella merivedellä.

Saltört i kruka som hänger i armeringsnät
Pikkukilokki on rapsakka yrtti, joka kestää suolavettä ja myös maistuu suolaiselta. Saltört i kruka som hänger i armeringsnät Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm puutarhat,puutarhaviljely,Lena Gillberg,kerrosviljely (kasvihuoneviljely),Pikkukilokki

Kasvata marjoja ja kasviksia ruukuissa

Hiukan isompaan ruukkuun ristikon alaosaan istutimme saaranmansikan. Se on yksivuotinen ahomansikan ja puutarhamansikan risteytys, joka
antaa satoa sekä nopeasti että pitkään.

Klarrosa blomma på smulgubbeplanta
Saaranmansikka antaa satoa pitkälle syksyyn Klarrosa blomma på smulgubbeplanta Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm puutarhat,puutarhaviljely,Kukkaruukku,Fragaria ×vescana

Istutimme myös herneenversoja, jotka saavat kiivetä ylös raudoitusverkkoa pitkin.

Viimeiseen ruukkuun istutimme teeyrttejä: sitruunaverbenaa, lakritsisamettikukkaa ja mansikkaminttua.

Kaupoissa nimenomaan ruukuissa kasvatettavien kasvien, varsinkin marjojen, valikoimat kasvavat koko ajan. Monet kasvikset soveltuvat myös ruukkuviljelmiin.

Tätvuxen liten hallonbuske i terrakottakruka
Pensasvadelma 'Ruby Beauty' on ruukkuun soveltuva marjapensas Tätvuxen liten hallonbuske i terrakottakruka Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm vadelma,ruukut,puutarhat,puutarhaviljely,Lena Gillberg

Anna ravinteita koko kesän

Puutarhamulta soveltuu hyvin ruukkuviljelyyn. Mukaan voi sekoittaa myös savisoraa ja biohiiltä, jotka sitovat nestettä ja ravinteita ja täydentävät hyvin multaa ruukkuviljelyssä.

Ruukkuihin annetaan ravinteita koko kauden.

Kasvit näkösuojana

Korkeussuuntaan viljeleminen ei ole vain kaunista. Siitä saa myös halutessaan hyvin toimivan näkösuojan.

Vertikaalinen viljely sopii useimpiin puutarhoihin ja soveltuu niin parvekkeelle kuin terassillekin sekä suuriin että pieniin puutarhoihin.

Timjan i terrakottakruka
Timjami Timjan i terrakottakruka Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm timjami,Kukkaruukku,kerrosviljely (kasvihuoneviljely),puutarhaviljely