Hyppää pääsisältöön

Stantshinskin pianomusiikki on koskettava löytö

Aleksei Stantshinski syntyi Venäjällä vuonna 1888, opiskeli musiikkia vakavista mielenterveysongelmista huolimatta, sävelsi pianolle kappaleita, joita lähipiiri arvosti, ja kuoli 26-vuotiaana. Nykyään Stantshinskin tietävät vain kovimmat pianonörtit, mutta onneksi yksi heistä on ruotsalainen tähtipianisti Peter Jablonski, jonka uusi levytys varmasti nostaa Stantshinskin tumman, pelkistetyn ja omaperäisen ilmaisun paljon suurempaan maineeseen.

Aleksei Stantshinski / Peter Jablonski
Aleksei Stantshinski / Peter Jablonski Uudet levyt

Stantshinskin sävellystyyli pohjautuu venäläiseen pianoromantiikkaan, mutta on rapsodisempaa, introvertimpaa ja vähemmän virtuoottista. Melodiat kaartuvat sulokkaan kansanomaisina, mutta tunnelma on kauttaaltaan tumma. Omaperäisintä on ilmaisun taloudellisuus. Kun slaavilainen paatos pelkistetään vähänuottiseksi aforistiikaksi, musiikki viiltää sydäntä erittäin terävästi. Stantshinski ei myöskään murra tummia värejään kromatiikalla, kuten Skrjabin ja kumppanit, mutta käyttää paikoin moderneja, piittaamattoman itsevarmoja harmonioita ja tekstuureja.

Stantshinskia on levytetty ennenkin, mutta Peter Jablonski on joukossa omaa luokkaansa. Hänen viipyilevä, runollinen ja kirkas tyylinsä silittää Stantshinskin musiikkia hellästi myötäkarvaan ja saa musiikin tuntumaan luonnolliselta myös niissä kömpelöissä kohdissa, missä nuoren mielenterveyspotilaan sävellystaito hetkeksi pettää.

Nykyään monet levy-yhtiöt tyydyttävät musiikinystävien uutuudenjanoa penkomalla tuntematonta repertuaaria, mutta usein musiikillisen arvon kustannuksella. Ondine on viime vuosien löydöillä osoittanut, että kun löytää riittävän hyvää, ajattoman mielenkiintoista ohjelmistoa ja sille juuri oikean tulkin, ei tarvitse tinkiä mistään. Peter Jablonskin soittama Aleksei Stantshinskin pianomusiikki on viiltävän koskettava löytö.

Aleksei Stantshinski: Sonaatti Es-molli; Preludeja; Luonnoksia ym. - Peter Jablonski, piano. (Ondine, ODE 1383-2)

Kuuntele Uudet levyt 18.3.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Uskomattoman taidokasta Bachia - ja siinä se?

  Levyarvostelu

  Augustin Hadelich on nykyviulisteista se, jonka Youtube-videot äimistyttävät minua eniten. Hänen soittotekninen ylivertaisuutensa soveltuu moneen musiikinlajiin, ja karisman kruunaavat nuoruuden tulipalo-onnettomuudessa kärsineet kasvot, joissa on kuin ripaus salaperäistä naamiota. Warner Classicsin uutuuslevyllä Hadelich tarttuu viulurepertuaarin kulmakiveen, Bachin sooloviulupartitoihin ja -sonaatteihin, ja levyn melkein jokainen raita äimistyttää minua klikkivideoiden lailla. Mutta riittääkö se?

 • Ondinen Baltia-löydöt jatkuvat

  Levyarvostelu

  Naxos-jätin suojiin siirtynyt levy-yhtiö Ondine on viime vuosina alkanut painottaa Baltiaa. Peteris Vasksin ja Latvian radiokuoron tapaisten takuunimien lisäksi esiin on päässyt myös tuntematon musiikki, joka usein on paljastunut riemastuttavan hyväksi. Vuonna 1984 kuollut liettualainen säveltäjä Eduardas Balsys on Ondinen löytöretken viimeisin kohde, ja tälläkin kertaa kurssi on osunut enimmäkseen oikeaan.

 • Alttosaksofonilla Mozartista moderniin

  Levyarvostelu

  Joonatan Rautiola valmistui Pariisin konservatoriosta saksofonitaiteen syntysijoilta vuonna 2010 ja on sen jälkeen tehnyt komeaa uraa kantaesityksillä ja solistikeikoilla. Nyt on tullut potrettilevyn aika - pianistina pitkäaikainen duokumppani Marko Hilpo ja ohjelmistona laaja kattaus saksofonitaidetta.

 • Mälkki tuo empatiaa Herttua Siniparran linnaan

  Levyarvostelu

  Béla Bartókin ooppera Herttua Siniparran linna on syystäkin noussut symbolismin klassikoksi. Kun Siniparta vähitellen paljastaa linnansa kammioiden kauhut uudelle vaimolleen ja Bartók vahvistaa mielikuvia hyytävän ekspressiivisellä musiikilla, kuka tahansa ymmärtää seuraavansa pelottavaa matkaa alitajuntaan. BIS-yhtiö on julkaissut oopperasta konserttitallenteen, jolla kapellimestari Susanna Mälkki opastaa HKO:n, Mika Kareksen ja Szilvia Vörösin yllättävän empaattiseen linnareissuun.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua