Hyppää pääsisältöön

Tarkkoja tunnemyrskyjä 1600-luvulta

Saksalainen nuori sopraano Anna Lucia Richter on tehnyt nopeasti nousevaa uraa, mutta itse törmäsin häneen vasta Pentatone-yhtiön uutuuslevyllä Il delirio della passione, jolla kuullaan Claudio Monteverdin tunteikkaimpia aarioita ja lauluja. Levyn tähti on kuitenkin kielisoittaja Luca Piancan ohjastama Ensemble Claudiana, joka toteuttaa Monteverdin tunnemyrskyt mielikuvituksekkaasti mutta tarkasti.

Il delirio della passione / Anna Lucia Richter
Il delirio della passione / Anna Lucia Richter Uudet levyt

Levyn ohjelmisto on rakennettu tunnetuimpien Monteverdi-hittien varaan. Lemmensurun syövereistä siirrytään reippaan sointukiertosvengin kautta värikkäisiin karaktääärikappaleisiin ja takaisin niin varmoin ottein ja mukaansatempaavasti, että vasta levyn jälkeen tajusin mitä tuli kuultua. Tällä levyllä koin Monteverdin taidon tunnesäveltäjänä, aiemmin olen vain tiennyt sen.

Osaksi levyn teho perustuu Anna Lucia Richterin kirkkaaseen sopraanoon, jonka ylärekisterin forteissa on viiltävää terää ja alempana pehmeää pyöreyttä. En ihmettele, että levytyksen jälkeisen pandemiatauon aikana hän on vaihtanut fakkia mezzosopraanoksi. Richter heittäytyy barokkiaffektien vietäväksi tasapainoisella yhdistelmällä kuulasta linjaa ja tyylikästä eläytymistä, mutta pohjimmiltaan levyn vetoava tunteellisuus kumpuaa Ensemble Claudianan riveistä.

Jokaisen laulun continuo on rakennettu taitavasti tukemaan karaktäärejä: Pur ti miron kielisoitinhelinä, La mia turcan turkkilaisperkussiot ja Zefiro tornan leppoisa rämpytyskomppi ovat mainioita esimerkkejä, mutta kyse on kokonaisuudesta, jossa jousten himmeä suru ja kielisoitinten helinä häilyvät kuin valo ja varjo. Lukuisilla Monteverdi-levyillä olen kuullut yhtä nerokkaita oivalluksia, mutta harva on kokonaisuutena näin hallittu. Jopa Ariannan valituksessa vieraileva miesjoukkio laulaa äärimmäisen ilmaisuvoimaisesti ja puhtaasti, samoin kontratenorina ja viulistinakin vieraileva Dimitri Sinkovsky. Luca Piancan tyylitajusta kertovat myös soitinvälikkeet, jotka hän on nikkaroinut tehostamaan Ariannan valituksen tragediaperintöä ja oopperallista laveutta.

Jos Claudio Monteverdi on aiemmin tuntunut etäiseltä säveltäjältä, kannattaa tilanne pikimmiten korjata tällä levyllä. Minä ainakin huomasin eläytyväni 1600-luvun alun lemmensuruihin koko sielullani. Levyn ainoa kauneuspilkku löytyy viitosraidan alusta, josta kuulin kaksikin leikkauskohtaa eli editointivirhettä. Joko ne ovat yleistyneet viime vuosina tai sitten korvani ovat yliherkistyneet moisille epäolennaisuuksille.

"Il delirio della passione", Claudio Monteverdin aarioita ja lauluja. - Anna Lucia Richter, sopraano, ja Ensemble Claudiana/Luca Pianca. (Pentatone, PTC5186845)

Kuuntele Uudet levyt 18.3.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua