Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

Kuvituskuva maskia pitävästä naisesta
Kuvituskuva maskia pitävästä naisesta Kuva: Engin Akyurt / Unsplash koronavirus

Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

Rokotteisiin tavalla tai toisella kriittisesti suhtautuvat tavataan jakaa kolmeen ryhmään: epäröijät, kriitikot ja vastustajat. Näistä ensimmäinen, eli epäröijät on ryhmistä laajin ja monimuotoisin. Heillä on monenlaisia syitä epäröidä rokotteiden ottamista joko itselleen tai lapsilleen, mutta valtaosa heistä päätyy lopulta ottamaan rokotteen. Rokotekriittiset puolestaan saattavat epäillä rokotusten turvallisuutta, lääketiedettä tai viranomaisia. Radikaalimpien rokotevastaisten porukka on pienehkö, mutta hyvin äänekäs.

Näiden erilaisten rokotteisiin kriittisesti suhtautuvien määrää on vaikea arvioida, ja lukema myös muuttuu jatkuvasti. Esimerkiksi koronarokotteeseen kriittisesti suhtautuvien määrä on kyselytutkimusten mukaan laskenut sen jälkeen, kun rokotukset on saatu käyntiin.

– Nämä termit ovat kylläkin vaikeita, koska ne eivät tutkimuksissakaan aina erotu toisistaan selvästi, huomauttaa rokotusasenteita tutkinut Turun yliopiston akatemiatutkija Anna Soveri.

– Tämä suurempi epäröijien joukko jää huolineen julkisessa keskustelussa vähemmälle huomiolle kuin salaliittoteoriat ja muut ääri-ilmiöt. He yleensä tulevat vastaanotolle ja heidän kanssaan voi keskustella, sanoo Tampereen yliopiston tutkija Pia Vuolanto.

Hän vetää tutkimushankkeita rokote-epäröinnistä ja lääketiedekriittisyydestä.

– Radikaalit jättävät usein kokonaan menemättä terveydenhuoltoon, joten heitä ei edes tavoiteta, Vuolanto sanoo.

Rokotemisinformaatiolla on vaikutusta valintoihin

Rokotteiden vastustajat eivät useinkaan itse sano olevansa rokotevastaisia. He verhoavat sanomansa esimerkiksi luonnonmukaisuuden tai itsenäisen ajattelun edistämiseksi. Tavallista on myös puhua aluksi vaikkapa vastustuskyvyn vahvistamisesta, luonnonmukaisista parannuskeinoista ja terveellisistä elämäntavoista. Rokotekielteisyys tulee esiin verhotusti.

Suomessa leviävä koronarokotteisiin liittyvä misinformaatio on varsin samanlaista kuin muualla maailmassa.

Sekä virukseen että rokotteeseen liittyvä misinformaatio vaikuttaa liikkuvan aalloissa. Tietty väite lähtee liikkeelle ja leviää, kunnes se laantuu ja tilalle tulee toinen väite. Huhut liikkuvat maasta toiseen ja niitä muokataan omaan kulttuuripiiriin sopiviksi. Muutamat huhut ovat osoittautuneet varsin pysyviksi. Tällaisia ovat esimerkiksi paikkansapitämättömät väitteet koronaviruksen ja 5G-teknologian yhteyksistä ja salaliittoteoriat, joiden mukaan koko koronapandemia olisi huijausta tai virus olisi laboratoriossa kehitetty.

Rokotemisinformaatiossa yksi ehdokas pysyväksi teoriaksi on väite siitä, että rna-tekniikalla tehdyt koronarokotteet (kuten Modernan ja Pfizerin) muuttaisivat ihmisen dna:ta. Tämä ei ole mitenkään mahdollista, koska rokoteaineella ei ole minkäänlaista pääsyä kehomme dna:han.

Tutkimus osoitti myös, että ”tieteelliseltä” vaikuttava misinformaatio on erityisen tehokasta.

Sen sijaan väärät väitteet koronarokotteen vaikutuksista hedelmällisyyteen vaikuttavat ainakin toistaiseksi siirtyneen taustalle. Niiden tilalle ovat tulleet dramaattiset videot ja valokuvat, joiden väitetään esittävän rokotteesta johtuvia sivuvaikutuksia. Videoissa ihmiset esimerkiksi kouristelevat tai vapisevat voimakkaasti. Videot voivat olla näyteltyjä tai jostakin aivan muusta tilanteesta. Reaktiot voivat olla myös aitoja, mutta niistä puuttuu jotakin olennaista informaatiota tilanteesta.

Kaikkia näitä väitteitä on levitetty myös suomenkielisessä sosiaalisessa mediassa. Lisäksi koronarokotteen vastustajat ovat jakaneet esitteitä postiluukuista useissa kaupungeissa ja järjestäneet mielenilmauksia.

Arvostettu tiedelehti Nature julkaisi helmikuussa 2021 tutkimusartikkelin, jonka mukaan rokotuksiin liittyvä misinformaatio todella vaikuttaa ihmisten halukkuuteen ottaa koronarokote. Tutkijaryhmä mittasi misinformaation vaikutusta koeryhmillä Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

Halukkuus ottaa rokote putosi reippaasti sen jälkeen, kun osallistujille oli näytetty tavanomaisia salaliittoteorioita. Tutkimus osoitti myös, että ”tieteelliseltä” vaikuttava misinformaatio on erityisen tehokasta.

Misinformaatioon pitää varautua jo ennakkoon

Mitä vankempaa ihmisen rokotusvastaisuus on, sitä vaikeampi siihen on vaikuttaa, sanoo Anna Soveri.

– Kielteinen suhtautuminen rokotteisiin liittyy usein väärään tietoon, väärinkäsityksiin tai vääränlaisiin odotuksiin esimerkiksi rokotteen turvallisuudesta. Näistä voi syntyä pelkoa tai huolta.

Kun ihminen sitten alkaa etsiä verkosta näitä alun perinkin vääriä tietoja, hän näkee lisää kielteisiä kommentteja rokotteista. Silloin voi olla jo myöhäistä estää ihmistä lukitsemasta misinformaatioon perustuvaa rokotekantaansa. Siksi esimerkiksi terveysviranomaisten olisi parempi painottaa jo etukäteen, että rokotteista alkaa varmasti liikkua vääriä tietoja, huhuja ja salaliittoteorioita.

Näin misinformaatiota voitaisiin käyttää sitä itseään vastaan, ja ihmiset osaisivat paremmin puolustautua väärää tietoa vastaan silloin, kun se tulee heidän näytöilleen.

– Jos tätä ei ehdi tehdä ennen kuin väärä tieto on jo liikkeellä, ainoa mahdollisuus on yrittää korjata se väärä tieto, Soveri sanoo.

Kuuntele epäilijän huolta ja kerro omista valinnoistasi

Moni on nyt tilanteessa, jossa on huomannut tuttavansa tai läheisensä jakavan sosiaalisessa mediassa salaliittoteorioita tai muuta harhaanjohtavaa tietoa rokotteisiin tai koronavirukseen liittyen. He miettivät, voivatko puuttua asiaan ja miten se kannattaisi tehdä.

Anna Soveri neuvoo kuuntelemaan epäröijiä ja kriitikoita. Vain siten voi ottaa selvää siitä, mistä heidän huolensa kumpuaa.

– On tärkeää kuunnella heitä eikä pelkästään korjata väärinkäsityksiä. Jos vain sanon, että rokote on turvallinen ja voit ottaa sen, se ei vähennä ihmisen huolta, Anna Soveri sanoo.

– Tämä koskee myös terveydenhuollon ammattilaisia. Pitää kuunnella potilasta ja luoda tasavertainen tilanne, jossa ei tuomita tai naureta. Se ei tarkoita, että pitää olla samaa mieltä tai hyväksyä.

Pia Vuolanto lisää, että on hyvä osoittaa arvostavansa keskustelukumppaniaan ihmisenä ja kunnioittavansa hänen näkemyksiään. Sitten voi siirtyä tiedustelemaan, mitkä ovat ne syyt, joiden perusteella hänelle on syntynyt epäilys tai huoli rokotteista.

Epäilevä voi olla hyvinkin tietäväinen ja valveutunut. Hän voi olla perillä THL:n ohjeista, rokotusohjelmista ja julkisesta rokotekeskustelusta. Siksi pelkästään faktoilla voi olla vaikea vaikuttaa rokotekriitikkoon. Ne eivät tule hänelle uutena tietona.

– Voi käydä niinkin, että epäröijä tietää aiheesta enemmän, Vuolanto toteaa. – He ovat yleensä käyneet läpi pitkän päättelyketjun, kenties vuosien tai kuukausien aikana.

Rokote-epäily on usein hyvin omakohtaista ja liittyy ihmisten henkilökohtaisiin elämäntilanteisiin ja -kokemuksiin. Tästä syystä Vuolanto ehdottaa, että rokotteita puolustava voisi kertoa epäilijälle, miksi hän itse on päätynyt ottamaan rokotteen.

Rokote-epäröinti on syytä ottaa Suomessakin vakavasti

Monissa maissa rokote-epäröinti ja rokotevastaisuus ovat olleet kasvussa jo vuosien tai jopa vuosikymmenten ajan. Esimerkiksi Yhdysvalloista tuhkarokko oli käytännössä kadonnut vuosituhannen vaihteessa, mutta viime vuosina maassa on nähty useita paikallisia tuhkarokkoepidemioita. Samoan saarivaltiossa puolestaan nähtiin vuonna 2019 tuhoisa tuhkarokkoepidemia, joka johtui lasten rokotuskattavuuden rajusta putoamisesta.

Koronarokotteen kohdalla vastustus on ollut erityisen äänekästä, ja aiheeseen liittyviä salaliittoteorioita ja muuta väärää tietoa on liikkellä valtavasti.

Usein tästä aiheesta puhuttaessa muistutetaan, että Suomessa rokotekattavuus on kuitenkin erittäin hyvä. Eikö meidän siis tarvitse olla huolissamme rokotemisinformaatiosta?

– On totta, että moniin muihin maihin verrattuna meillä on rokotevastaisuutta hyvin vähän, Soveri sanoo.

– Silti tiedämme oman ryhmäni tutkimuksista, että esimerkiksi Turun alueella 25 prosenttia pienten lasten vanhemmista on joskus epäröinyt rokotteen ottamista lapsilleen. Epäröintiä esiintyy tutkimuksissamme jossain määrin kaikissa ihmisryhmissä.

Yksi rokotekielteisyyttä ennustava tekijä on heikko luottamus viranomaisiin.― Anna Soveri

Lasten rokotteet ovat olleet rokoteohjelmassa pitkään, ja luottamus niihin on vankempaa kuin luottamus influenssa- tai koronarokotteisiin. Silti jopa neljäosa vanhemmista saattaa epäröidä lastensa rokottamista.

Soverin työryhmä on tutkinut myös terveydenhuollon ammattilaisten rokoteasenteita, ja heidän joukossaan epäröintiä esiintyy keskimäärin 13 prosentilla.

Epäröijistä suurin osa ottaa lopulta rokotuksen, joten esimerkiksi THL:n kattavuusluvut näyttävät hyviltä. Epäröinti ei juurikaan heijastu niihin, ainakaan toistaiseksi.

– Olen huolissani niistä, jotka istuvat aidalla koronarokotteen kohdalla. He epäröivät, mutta heihin voisi vielä tiedolla ja hyvällä kommunikaatiolla vaikuttaa, Soveri sanoo.

– Tällä hetkellä suurin epäröijistä päättää ottaa lapsilleen rokotukset, mutta entä jos se muuttuu?

Kielteiset tapahtumat vaikuttavat herkästi rokoteasenteisiin. Kun kymmenen vuotta sitten selvisi, että Pandemrix-rokote oli aiheuttanut lasten sairastumista narkolepsiaan, rokote-epäröinnin määrä kasvoi. Asia on edelleen hyvässä muistissa.

– Yksi rokotekielteisyyttä ennustava tekijä on heikko luottamus viranomaisiin. Avoin kysymys on, miten tämä luottamus muuttuu pandemian aikana, Soveri sanoo.

Hänen työryhmänsä on juuri julkaisemassa uusia tutkimustuloksia, jotka osoittavat heikon viranomaisluottamuksen yhteyden koronarokote-epäröintiin.

Pia Vuolanto sanoo, että olisi virhe ajatella Suomea lintukotona, jossa rokotekielteisyys ei voisi kasvaa merkittäväksi voimaksi.

– Voi olla, että muodostuu ihmisryhmiä, jotka tuntevat jäävänsä yhteiskunnan ulkopuolelle. He kyseenalaistavat koko demokraattisen järjestelmän. Jos tämä lisääntyy, se uhkaa lisätä myös radikalisoitumista ja rokotevastaisuutta.

Vuolannon mielestä heidät olisi syytä ottaa vakavasti ja miettiä, mistä heidän radikalisoitumisensa kertoo.

– Onko ryhmiä, joille yhteiskunta ei tarjoa mahdollisuuksia toimia demokraattisen järjestelmän sisällä?

Valheenpaljastaja käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa. Lähetä juttuvinkki: valheenpaljastaja@gmail.com.

Valheenpaljastaja

 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot