Hyppää pääsisältöön

Burleski tempaisee mukaansa myös isoäidit – "Vanhemmat naiset nyrkit pystyyn ja eläkää elämää!"

Drag-artisti Theodora Rex pukeutuneena valkoiseen asuun, jonka hupussa valkoisia tekokäsiä.
Burleski- ja drag-artisti Jaana Pirskanen Theodora Rexin hahmossa Drag-artisti Theodora Rex pukeutuneena valkoiseen asuun, jonka hupussa valkoisia tekokäsiä. Kuva: Jari Flinck drag-artistit,Theodora Rex

Mitä tapahtuu, kun yli 60-vuotiaat naiset kokoontuvat etsimään omaa naiseuttaan ja seksuaalisuuttaan? Entä mitä sitten tapahtuu, kun keinoiksi valitaan burleski, drag ja improvisaatio? Viikon kurssin tuloksena syntyi riemukkaat, hävyttömät, upeat burleski-esitykset ja valokuvat naisista rohkean ja uudenlaisen vanhuuden kynnyksellä.

Burleskiryhmä Aistikkaat poseeraa yhdessä teatterin lavalla
Aistikkaat: takarivi (vas.) Naked Snake, Clary Strass, Lola Want, Badass Grandma, Marley Davidson, eturivi (vas.) Ana De Conda, Dainty, Lady Butterfly, keskellä Jaana Pirskanen Burleskiryhmä Aistikkaat poseeraa yhdessä teatterin lavalla Kuva: Vilma Rimpelä / Aistikkaat burleski,aistikkaat

Aistikkaat ovat ryhmä yli 60-vuotiaita ihmisiä, jotka halusivat lähteä tutkimaan omaa kehollisuuttaan ja seksuaalisuuttaan burleskin, dragin ja improvisaation keinoin. Yhteensä 12 henkilöä osallistui drag- ja burleskitaiteilija Jaana Pirskasen (aka Theodora Rex / Magnus Love) vetämiin työpajoihin, jotka pidettiin loka-marraskuussa 2018 Helsingissä ja Lontoossa.

– Olen pitkään ajatellut että en voi esiintyä kun olen näin lihava, enkä voi olla sensuelli. Mutta burleskissa on kaikennäköisiä ja kokoisia ihmisiä ja kaikki on hirveen onnellisen oloisia. Minusta se on aivan ihanaa. Voisin suositella kaikille eläkeläisrouville tällaista harrastusta. Se kummasti vapauttaa, kertaa kurssikokemuksiaan Clary Strass.

– Osa kurssille osallistujista tuli heti sanomaan, ettei tiedä onko itsessä aistikkuutta vai ei. Meni pari päivää niin jokaisessa oli, kertoo kurssin vetäjä Jaana Pirskanen.

Burleski ja drag tarjosivat kurssilaisille luovia keinoja herkkien ja intiimien ulottuvuuksien käsittelyyn.

Kaikki löysivät aistikkaat hahmonsa

– Oli ilo katsoa miten ihmiset kunnioittivat toisiaan ja toistensa itsemäärittelyä, rajoja ja toistensa tapoja olla aistillinen. Jokainen sai itse määritellä mitä aistikkuus, seksuaalisuus ja sukupuoli heille merkitsevät. Mitään ei annettu valmiina, jokainen sai retkeillä ja leikitellä.

Kurssilaiset loivat itse omat hahmonsa ja suunnittelivat vaatteensa, omat esityksensä ja koreografiansa. Kaikki Aistikkaat ikuistettiin suurikokoisiin valokuviin työpajojen päätteeksi. Kurssilaisten haastattelut syvensivät teemaa ja nostivat esille myös tummia sävyjä.

Nuorena ei tuettu naisena olemista.― Dainty

– Minun hahmoni merkitsee minulle rohkeutta olla nainen. Olen sen ikäluokan tyttö, että minusta kasvatettiin kiltti ja samalla tavallaan kova jätkä. Että se on ollut enemmän sitä suorittamista, pärjäämistä, tehokkuutta. Nuorena ei tuettu naisena olemista. Viimeistään tässä iässä täytyy unohtaa äitien kaikki neuvot ja pelottelut ja elää elämää naisena ja aistikkaana ja nauttia naisellisuudesta, toteaa Dainty.

"Voin esiintyä niin kauan kuin haluan"

Aistikkaat-ryhmän vetäjä on burleski- ja drag-artisti Jaana Pirskanen.

– Esiinnyn itse paljon ja heilun stringeissä yleisön edessä. Olen 43-vuotias ja olen imettänyt kolme vuotta. Mietin joskus, että kauanko mä voin lavalla pyöriä ja nyt kun mä katson näitä Aistikkaita, niin vastaan, että ihan niin kauan kuin mä haluan, Pirskanen toteaa.

Drag-artisti Theodora Rex pukeutuneena valkoiseen asuun, jonka hupussa valkoisia tekokäsiä.
Burleski- ja drag-artisti Jaana Pirskanen Theodora Rexin hahmossa. Drag-artisti Theodora Rex pukeutuneena valkoiseen asuun, jonka hupussa valkoisia tekokäsiä. Kuva: Jari Flinck drag-artistit,Theodora Rex

– Burleskissa ja dragissa voi välittää paljon muutakin kuin alastomuutta. Sen kautta voi kertoa erilaisia tarinoita.

– Kaiken karnevalistisen ja hillittömyyden alla on isoja poliittisia ja yhteiskunnallisia teemoja. Teemat voivat olla myös syviä ja henkilökohtaisia. Burleskissa ja dragissa voidaan käsitellä mielenterveyttä, kehonkuvaa, kuolemaa tai vaikkapa yksinäisyyttä. Ihan mitä vaan, Pirskanen kertoo.

Burleski poistaa häpeää

– Burleskista ensivaikutelma on se, että se on pelkästään höyheniä ja jotenkin tietynlaisia vartaloita – ja sehän on ihanaa. Siis höyhenet ja vartalot on ihania. Ja tissit ja pyllyt. Ei siinä ole mitään pahaa.

– Ja tavallaan se on myös yksi osa sitä, ei tarvitse hävetä. Siinä on tosi iso voima, koska häpeä on asia, mikä sulkee ihmisiä. Lukitsee ja sulkee suita ja estää toimijuutta, sanoo Pirskanen.

Drag-artisti Theodora Rex makaa esiintymislavalla vatsallaan string-body päällä.
Häpeä lukitsee ja sulkee suita ja estää toimijuutta, toteaa Jaana Pirskanen. Drag-artisti Theodora Rex makaa esiintymislavalla vatsallaan string-body päällä. Kuva: Jari Flinck drag-artistit,Theodora Rex

Burleski toimii monille myös hyvin voimauttavana kokemuksena.

– Olen kokenut monia elämänvaiheita ja tehnyt aina töitä toisten hyväksi. Hahmoni Marley ei tee toisten eteen paljon paskaakaan! Nyt pääsee esille se, mikä on ollut piilossa, iloitsee Marley Davidson.

– Minä taas haluan, että vanhempaa naista ajatellaan seksuaalisena olentona. Viettielämä ei suinkaan kuole sitä mukaa kuin vanhenee, vaan ihminen kokee läheisyyden tarpeen aina. Haluan sanoa, että vanhemmat naiset nyrkit pystyyn ja eläkää elämää, älkää painako jarrua ja vähätelkö itseänne, vaan olkaa rohkeita niin kauan kuin elinpäiviä riittää ja nauttikaa elämästä, manifestoi Badass Grandma.

Teksti: Helena Itkonen

Aistikkaat Yle Areenassa su 21.3. klo 9.00, Yle Radio 1 su 21.3. klo 18.00

Lisää ohjelmasta