Hyppää pääsisältöön

Lauri Tähkän illassa ihmisten tarinat ovat keskiössä: ”Kaikki muu on ukkosenjohtimia”

Lauri Tähkä esiintyy SuomiLOVEn lavalla.
Lauri Tähkä lauloi suoraan suomalaisten sydämiin. Lauri Tähkä esiintyy SuomiLOVEn lavalla. Kuva: Atte Mäläskä Lauri Tähkä

Lauantaina 20.3. Ylen ykkösellä nähtiin Lauri Tähkän SuomiLOVE-ilta, joka tarjosi katsojilleen monipuolisen kattauksen koskettavaa musiikkia. Niin pääartistin kuin vierailevienkin esiintyjien esittämät kappaleet nivoutuivat kauniisti suomalaisten lähettämien tarinoiden ympärille. Tarinoiden, jotka todella ansaitsivat tulla kuulluksi.

Lauri Tähkän SuomiLOVE-Illan avaavana esityksenä nähtiin hänen oma Jääkukkia –kappaleensa. Laulu valikoitui ohjelmaan vahvan tarinan kautta, kuten kaikkien muidenkin illassa nähtyjen esitysten kohdalla.

”Kaikki tässä perustuu ihmisten tarinoihin. Ne ovat keskiössä ja kaikki muu kuten biisit ja artisti ovat ikään kuin ukkosenjohtimia”, Lauri avaa ajatustaan.

Lauri Tähkä esiintyy SuomiLOVEn lavalla.
Lauri Tähkä esiintyy SuomiLOVEn lavalla. Kuva: Atte Mäläskä Lauri Tähkä
Pariskunta istuu sohvalla kuuntelemassa SuomiLOVE-esitystä
Pariskunta istuu sohvalla kuuntelemassa SuomiLOVE-esitystä Kuva: Niki Soukkio SuomiLOVE

Ensimmäisenä vierailevana artistina lavalla nähtiin BEHM eli Rita Behm, kun hän esitti voimakkaan Hei Rakas –kappaleensa. Lauri Tähkä oli tavannut BEHMin aiemmin keikkareissulla ja huomannut heti nuoresta naislaulajasta kumpuavan hyvän energian.

”Hänessä on se lauluntekijyys, sensuellimaisuus, herkkyys ja aito usko siihen omaan juttuun. Musan tekemisessä ylipäätään tärkeintä on oma ääni ja kieli”, Lauri pohtii.

Kaikissa iltaan kutsutuissa artisteissa Tähkä arvostaa sitä, kuinka he ovat omia persooniaan, eivätkä matki ketään.

”Kaikista mun jaksoon kutsutuista artisteista tuli sellainen kutina, että tämä on oikea tyyppi. Toki niin artisteja kuin kuulemisen arvoisia tarinoitakin olisi paljon enemmänkin, mutta pakko oli rajata”, Tähkä lisää.

BEHM on SuomiLOVEn lavalla kädet ylhäällä.
BEHM on SuomiLOVEn lavalla kädet ylhäällä. Kuva: Atte Mäläskä Behm,SuomiLOVE
Pariskunta istuu sohvalla kuuntelemassa SuomiLOVE-esitystä
Pariskunta istuu sohvalla kuuntelemassa SuomiLOVE-esitystä Kuva: Niki Soukkio SuomiLOVE

Illassa mukana Lauri Tähkän musiikillisia innoittajia

Lauri Tähkä otti SuomiLOVE-iltaansa varten haasteen vastaan ja sävelsi Jennille ja Minkalle oman kappaleen, joka sopi heidän rakkaustarinaansa. Kappaleen nimeksi muodostui Herää, Lemmi ja Elä.

”Siinä mua inspiroi se tarina. Kun tapasin tämän Jennin, lupasin tehdä kappaleen, vaikken ollut varma onko se mahdollista. Nyt biisi kuitenkin kuvaa hyvin heidän ja monen muunkin tarinaa”, Lauri kertoo.

Lisäjännityksen esitykseen toi se, ettei kappaletta oltu koskaan aiemmin kuultu missään. Esityksessä oli mukana myös Tähkän luottokitaristi Jaakko ”Pastori” Kääriäinen.

”Ei siinä voi tietää mitä ihmiset ajattelevat kappaleesta. Siinä se yllätyksellisyys on”, hän kertoo.

Voit kuunnella kappaleen ja katsoa esityksen nyt Yle Areenasta.

Pastori Kääriäinen ja Lauri Tähkä soittavat vastakkain kitaroitaan.
Pastori Kääriäinen ja Lauri Tähkä. Pastori Kääriäinen ja Lauri Tähkä soittavat vastakkain kitaroitaan. Kuva: Atte Mäläskä Lauri Tähkä,SuomiLOVE,Jaakko Kääriäinen
Pariskunta istuu sohvalla kuuntelemassa SuomiLOVE-esitystä
Pariskunta istuu sohvalla kuuntelemassa SuomiLOVE-esitystä Kuva: Niki Soukkio SuomiLOVE

Ismo Alangon mukanaolo ohjelmassa oli Lauri Tähkälle henkilökohtaisesti suuri kunnia. Hän kokee Alangon olevan hänelle itselleen suomenkielisessä musiikissa yksi suurimmista innoittajista, ja hän onkin seurannut tämän uraa hyvin pitkälti.

”Mä oon diggaillut häntä seitsemänvuotiaasta asti. Se on läpi elämän ollut mun mukana musan kautta”, Lauri kertoo.

Ismo Alanko sekä Hassisen Kone olivat illassa merkittävässä roolissa, sillä Alanko nähtiin etäyllätyksessä esittämässä kappalettaan Peltirumpu. Tarinassa nähtiin, kuinka karaokekuppilassa kuullun kappaleen versiointi muuttui alkuperäisen esittäjän esiintymiseen. Lisäksi Lauri Tähkä esitti itse illassaan Hassisen Koneen kappaleen Levottomat jalat. Voit katsoa esityksen tästä.

”Tässä kaikki tulee sydämestä ja sielusta”, Tähkä lisää.

Lauri Tähkä on kädet ilmassa SuomiLOVEn lavalla.
Lauri Tähkä on kädet ilmassa SuomiLOVEn lavalla. Kuva: Atte Mäläskä Lauri Tähkä,SuomiLOVE

Lauri Tähkän illassa nähtiin ainutlaatuinen esitys, kun Anna Eriksson vieraili ensimmäistä kertaa SuomiLOVEssa. Hän esitti yhdessä Lenni-Kalle Taipaleen kanssa mykistävän voimakkaan Teit Minusta Sairaan –kappaleensa.

Tähkälle kappale on näytellyt suurta roolia hänen henkilökohtaisen elämän varrella.

”Mä olen päässyt sillä biisillä eteenpäin elämässä”, hän muistelee.

Tarinassa nostettiin keskiöön aihealue, jota ei SuomiLOVEssa ole juuri käsitelty: rakkauden päättyminen ja sydänsurut. Videopätkässä kolme suomalaista jakoivat kokemuksiaan siitä, kuinka musiikki on auttanut pääsemään sydänsuruissa eteenpäin.

”Koskettavaa, että tähän saatiin mukaan myös rakkauden päättymistä. Rakkauteen kuuluu niin monta asiaa”, Tähkä lisää.

Elämä ei ole ruusuilla tanssimista. Kuitenkin kaikella hyvällä energialla ja yhdessä kaikesta jotenkin selvitään

Myös Olavi Uusivirta valikoitui mukaan koskettavan tarinan kautta. Tähkä kuvailee Uusivirran kuuluvan samaan kaartiin kuin muutkin artistit. Ihailtavia piirteitä hän luettele Uusivirrassa olevan pursuava intohimo ja vahva lauluntekijyys.

”Sellainen ikään kuin hulluus jolla ei ole rajoja. Olavi on niitä harvoja artisteja jotka keikoillakin vaan antaa palaa”, Tähkä naurahtaa.

Energisestä lavapreesensistään tunnettu Uusivirta esitti ohjelmassa kappaleensa Rakastajat, joka oli omistettu SuomiLOVEn studiosta suoraan Hailuotoon, Timolta Anne-Marielle. Esitys on katsottavissa kokonaisuudessaan Yle Areenasta.

Olavi Uusivirta soittaa bändinsä kanssa SuomiLOVEn lavalla
Olavi Uusivirta soittaa bändinsä kanssa SuomiLOVEn lavalla Kuva: Atte Mäläskä Olavi Uusivirta,SuomiLOVE

Lauantai-illan suorassa lähetyksessä nähtii BEHMin lisäksi myös toinen uudempaan tähtisukupolveen kuuluva artisti eetu eli Eetu Kalavainen. Tähkän mukaan tunne, joka nuoresta artistista hänelle itselleen on syntynyt, on sanoin kuvailematon.

”Tiettyjä asioita ei vaan voi selittää. Siinä biisissä on hyvä teksti ja nuori, lahjakas tyyppi”, Tähkä kertoo.

Se Kuka Oikeesti Oot-kappaleen taustalla oli koskettava tarina, jossa Emilia kiittää vanhempiaan saamastaan tuesta vaikeiden vuosien jälkeen.

”Tää stoori ja biisi on tosi kova ja tärkeä Emilialle ja koko heidän perheelleen”, Tähkä lisää.

Tähkän illan kruunasi hänen oma kappaleensa Mä En Pelkää. Tarina oli artistin itsensä mielestä voimakas ja kovan taistelun tulos. Siinä terveysongelmista kärsinyt Sirpa oli taistellut läheistensä ja musiikin voimalla elämässä eteenpäin.

”Tarina periksiantamattomuudesta. Kaikki nää tarinat on omanlaisiaan, mutta jokaisesta löytyy taistelutahtoa”, Tähkä pohtii.

Hän itse näki, kuinka lohtua antava kappale istui hyvin illan lopetukseksi.

”Elämä ei ole ruusuilla tanssimista. Kuitenkin kaikella hyvällä energialla ja yhdessä kaikesta jotenkin selvitään”, Lauri Tähkä kiteyttää.

Koko lähetyksen voit katsoa nyt Yle Areenasta.

Lauri Tähkä laulaa SuomiLOVEn lavalla räiskyvässä valaistuksessa.
Lauri Tähkä laulaa SuomiLOVEn lavalla räiskyvässä valaistuksessa. Kuva: Atte Mäläskä Lauri Tähkä,SuomiLOVE
Perhe istuu sohvalla ja äiti pyyhkii kyyneleitä.
Perhe istuu sohvalla ja äiti pyyhkii kyyneleitä. Kuva: Niki Soukkio SuomiLOVE