Hyppää pääsisältöön

Kun koronapandemia esti säveltäjä Eero Hämeenniemeä matkustamasta, hän kirjoitti Italiasta kirjan – Taiteilija toisena koronakeväänä 2021

Säveltäjä Eero Hämenniemi Intiassa jouluna 2019.
Ensimmäisen kerran 25 vuoteen Eero Hämeenniemi on talvehtinut Suomessa. Säveltäjä Eero Hämenniemi Intiassa jouluna 2019. Kuva: Eero Hämeenniemi Eero Hämeenniemi

Säveltäjä Eero Hämeenniemi on viettänyt joka vuosi pitkät ajat niin Italiassa kuin Intiassakin. Kun koronapandemia esti häntä nyt matkustamasta, Hämeenniemi kirjoitti Etelä-Italiasta matkakirjan.

Keväällä 2021 elämme yhä poikkeuksellisia aikoja. Koko maailma ja sen mukana oma musiikkielämämme on ollut jo vuoden seisahtuneena koronapandemian vuoksi. Kukaan ei tiedä kuinka kauan tilanne jatkuu.

Kun koronapandemia alkoi, kysyimme suomalaisilta muusikoilta ja säveltäjiltä, miten he viettivät poikkeuksellista kevättä. Nyt kysymme, miten he ovat selvinneet jo vuoden mittaiseksi venyneestä hiljaisesta ajasta. Mitä he ajattelevat nykytilanteesta ja tulevaisuudesta.

Säveltäjä Eero Hämeenniemi vastaa

Missä olet juuri nyt?
Kotona Keravalla.

Miten korona-pandemia on viimeisen vuoden aikana vaikuttanut elämääsi? 
Se on vähentänyt matkustamista. Vietin talven Suomessa ensimmäisen kerran neljännesvuosisataan. Oli ikävä keli, ja vieläkin on.

Oletko pystynyt jatkamaan työtäsi? Miten?
Olen tehnyt töitä koko ajan. Kun en päässyt eteläiseen Italiaan, kirjoitin siitä kirjan. Se, Napolista etelään on jo ilmestynyt, ja toinen painos tulee lähipäivinä.

En päässyt myöskään Intiaan, mutta intialaiset ystäväni tulivat Lissaboniin, ja kantaesittivät Helsingin Barokkiorkesterin ja portugalialaisten muusikoitten kanssa uuden sävellykseni siellä. Myös Klarinettikonsertto Lauri Salliselle valmistui hiljattain. Olen myös soittanut kolme konserttia ja tehnyt tallenteen ja muutaman striimin.

Opettaminen on sujunut netissä, mutta minulla on vain pari oppilasta, joten se ei ole kovin paljoa työllistänyt. On kuitenkin kiva tehdä yhteistyötä huippulahjakkaitten nuorehkojen kollegoitten kanssa.

Millainen on ollut mielialasi?
Lievästi tavallista apeampi, mutta keväällä hoidin sitä suklaalla ja konjakilla. Nyt mielialaa pitää yllä päivittäinen joogaharjoitus, kävelylenkki ja soittaminen.

Jo vuosi sitten sanottiin, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet asiasta nyt?
Paluuta entiseen maailmaan ei ole koskaan. Juuri siksi sitä sanotaan entiseksi.

Millaisen viestin haluat lähettää julkisuuteen nykyisessä tilanteessa? Millaiset terveiset haluat lähettää yleisölle?
Epidemian voittaminen on nyt parasta kulttuuripolitiikkaa. Monet asiat ovat joutuneet tauolle, mutta taidetta ei tapa mikään.

Aikojen saatossa on selvitty muutamasta ruttoepidemiasta, espanjantaudista ja erinäisistä suuremmista ja pienemmistä sodista. Tästäkin selvitään.

Näin säveltäjä Eero Hämeenniemi vastasi kysymyksiin koronapandemian puhjettua keväällä 2020.

Hämeenniemi, Eero: Sonata a 4. Radion sinfoniaorkesterin käyrätorvensoittajat. Musiikkitalo 29.4.2020.

Taiteilija toisena koronakeväänä 2021

  • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

    KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

    Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

  • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

    Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

    Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

  • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

    Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

    Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

  • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

    Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

    Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.