Hyppää pääsisältöön

Näin teet neulahuovuttamalla pieniä eläimiä – puput sopivat hyvin pääsiäisruohon koristeeksi

Monet haaveilevat ehkä nelijalkaisista eläimistä. Jos niitä tekee itse pienoiskoossa, tilaa riittää monelle. Tee omat veijarisi näiden ohjeiden mukaan.

Ajattelin yrittää tehdä kanin, mutta siitä tuli enemmän pupun näköinen, mikä sopii mainiosti tulossa olevaan pääsiäiseen.

Neulahuovatut miniatyyripuput
Kaksi pikku pupua langasta tehdyllä kumpareella. Neulahuovatut miniatyyripuput Kuva: Juha Leskelä /Yle neulahuovutus,kaniini,pääsiäinen,Strömsö,hare

Neulahuovutus on ystävällinen mutta terävä tekniikka

Neulahuovutus on mielenkiintoinen tekniikka, koska siihen tarvitaan vain huovutusneula ja vähän villaa. Se on halpa, hintansa arvoinen ja ympäristöystävällinen harrastus, johon materiaalit ja välineet eivät maksa paria euroa enempää.

Pala vaahtomuovia vanhasta patjasta sopii hyvin huovutusalustaksi.

Pitää varoa, ettei pistä itseään sormiin.

Lee istuu pöydän ääressä askarteluhoneessa, neulahuvutusmateriaalit pöydällä.
Et tarvitse muuta kuin huovutusneulan, vähän villaa ja palan vaahtomuovia Lee istuu pöydän ääressä askarteluhoneessa, neulahuvutusmateriaalit pöydällä. Kuva: Juha Leskelä /Yle neulahuovutus,Strömsö,Lee Esselström,pääsiäinen

Tee näin:

  • Aloita vartalosta. Ota vähän villaa, taita se kaksin kerroin ja pyörittele se munanmuotoiseksi palloksi. Tee villasta tiivis pallo jo tässä vaiheessa, niin et joudu käyttämään neulaa niin paljon.
  • Aseta villapallo vaahtomuovinpalalle ja pistele huovutusneulalla villaa toistuvasti. Työstä koko vartalo neulalla. Mitä useamman kerran ja mitä syvemmälle pistät, sitä tiiviimmäksi pallo huopuu.

Neula on hyvin terävä, joten ole varovainen, ettet pistä sormiisi.

  • Jatka villan huovuttamista neulalla, kunnes olet saanut sen siihen muotoon ja kokoon, kun haluat. Jos tulos on liian pieni, kieputa vartalon ympärille ohut kerros villaa ja jatka huovuttamista.
Neulahuovutus, kädet, villa ja neula
Lee huovuttaa neulalla pään, mutta jättää toisen pään huovuttamatta. Neulahuovutus, kädet, villa ja neula Kuva: Juha Leskelä /Yle neulahuovutus,Strömsö,pääsiäinen
  • Tee pää samalla tavalla, mutta aloita pienemmästä villamäärästä ja jätä toiseen päähän huovuttamaton tupsu.
  • Kun olet tyytyväinen pään muotoon, aseta se vartalon päälle ja huovuta kiinni huovuttamattomalla villatupsulla.
Neulahuovutus, käsi, neula ja keskeneräinen pupu
Tässä olen huovuttanut pään kiinni vartaloon. Neulahuovutus, käsi, neula ja keskeneräinen pupu Kuva: Juha Leskelä /Yle neulahuovutus,Strömsö,pääsiäinen
  • On paras työstää kaikkia jalkoja yhtä aikaa, jos haluat kaksi tai neljä samanlaista. Ota pieni pala villaa, taita se kaksin kerroin ja rullaa oikein tiiviiksi kuin pieneksi kääretortuksi. Sitten voit ottaa oikein ohuen harson villaa ja kieputtaa sen jalan ympäri, ennen kuin alat huovuttaa. Muista jättää jalan toiseen päähän huovuttamatonta villaa vartaloon kiinnittämistä varten.
  • Huovuta kaikki jalat samalla tavalla, ennen kuin huovutat ne kiinni vartaloon.
  • Tee korvat samalla tavalla ja huovuta ne kiinni.
  • Työstä neulalla koko hahmoa niin, että se saa haluamasi muodon ja tyylin. Kokeile, pysyykö eläin istumassa tai seisomassa tai tarvitseeko jotain kohtaa vielä huovuttaa oikeaan muotoon.
  • Lopuksi voit tehdä pieniä yksityiskohtia, kuten värivivahteita turkkiin, vaaleanpunaista sisälle korviin jne. Ota oikein pieniä paljoja villaa ja huovuta ne kiinni neulalla.

Ruohon eläimille teet helposti itse, samalla tavalla kuin minä tein oman pääsiäisruohon langasta muutama vuosi sitten.

Pieni neulahuovattu pupu kädessä
Lee on tehnyt neulahuovuttamalla pienen pupun. Pieni neulahuovattu pupu kädessä Kuva: Juha Leskelä /Yle Strömsö,Lee Esselström,pääsiäispupu,neulahuovutus