Pasha, kulitsa ja kananmunat ovat venäläis-ortodoksisen pääsiäispöydän tavallisimman ruokalajit. Kun pääsiäislauantain keskiyönmessu on ohi, on myös paasto päättynyt ja juhla voi alkaa.
Venäjällä ei vietetä pääsiäistä samaan aikaan kuin Suomessa, koska siellä seurataan ortodoksista kalenteria. Pääsiäisen kohokohta on pääsiäislauantaina, jolloin pidetään keskiyönmessu.
Ihmiset tuovat kirkkoon ruokaa korissa saadakseen sille siunauksen. Pasha, kulitsa ja kananmunat ovat tavallisimpia ruokalajeja korissa. Kun keskiyönmessu on ohi, myös paasto on päättynyt ja juhla voi alkaa.
Pasha kuuluu ortodoksiseen perinteeseen
Venäjällä pasha on sana, jota käytetään sekä itse pääsiäispyhästä että ruokalajista, jota syödään pääsiäisenä. Pashan alkuperä on oikeastaan juutalaisten vapautumisessa Egyptistä. Se on perinne, joka on muuttunut kristinuskon aikana pääsiäiseksi ja tullut Venäjälle ja Suomeen ortodoksisen uskon mukana.
Pasha
Ainekset (6 hengelle)
- 100 g voita
- 800 g rahkaa
- 3 keltuaista
- 200 g smetanaa
- 1,5 dl sokeria
- 0,5 tl vaniljasokeria
- rusinoita, sukaatteja, pähkinärouhetta
Valmistus:
Sulata voi miedolla lämmöllä.
Lisää rahka ja sekoita.
Vatkaa keltuaiset kevyesti sokerin kanssa ja sekoita kattilaan, joka on liedellä miedolla lämmöllä. Seos ei saa kiehua.
Lisää hedelmiä, sukaatteja, vaniljaa ja pähkinärouhetta maun mukaan. (Muita tavallisia mausteita ovat raastettu sitruunankuori, korintit tai pomeranssinkuori.)
Lisää viimeiseksi smetana (se pitää vatkata). Kaada taikina siivilään, joka on vuorattu sideharsolla niin, että neste pääsee valumaan pois. Anna seistä jääkaapissa vuorokausi.
Käytä pashamuottia, jos sinulla sellainen on. Täytä puinen pashamuotti taikinalla pari tuntia ennen tarjoilua kauniin kuvion aikaansaamiseksi.
Kulitsa on suuri ja korkea pulla
Kulitsa on korkea, sylinterin muotoinen kakku. Sille, joka on kokeillut italialaista panettonea, muoto ja koostumus on tuttu. Kulitsan juuret ovat slaavilaisessa ortodoksisessa ruokakulttuurissa, ja sitä syödään pääsiäisenä.
Ainekset
- 3 dl haaleaa maitoa
- 50 g hiivaa
- 2 tl suolaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 1,5 dl sokeria
- noin 900 g vehnäjauhoja
- 3 kananmunaa
- 200 g voita tai margariinia
- 1 tl sahramia
- 1 dl rusinoita (sukaattia, kardemummaa, kanelia)
Valmistus:
Lämmitä maito haaleaksi.
Murusta sekaan hiiva ja lisää suola, sokeri ja vaniljasokeri.
Vatkaa sekaan kananmunat ja sekoita mukaan jauhot.
Sulata voi ja sekoita se taikinaan vähän kerrallaan.
Mausta sukaateilla, kardemummalla ja kanelilla.
Vaivaa taikina hyvin.
Peitä taikina liinalla ja anna seistä yön yli.
Vaivaa taikinaa pitkään.
Pane taikina voideltuun, noin 10 cm korkeaan vuokaan.
Anna taikinan nousta.
Vatkaa yhteen 1 muna ja 2 rkl maitoa.
Voitele taikina.
Aseta vuoka varovasti uuniin.
Paista noin 40 minuuttia 200 asteessa.
Koristelu
Vatkaa 1 valkuainen ja hiukan tomusokeria yhteen ja sivele jäähtyneen kakun pinnalle.