Hyppää pääsisältöön

Pianisti Meri Louhos: ”Koronapandemian kokemus ei unohdu, mutta paljon hyvää ja valoisaa tulee takaisin” – Taiteilija toisena koronakeväänä 2021

Pianisti Meri Louhos maaliskuussa 2021.
”Näkyykö huulipuna?” Meri Louhos oli selfien ajan parvekkeellaan ilman maskia. Pianisti Meri Louhos maaliskuussa 2021. Kuva: Meri Louhos Meri Louhos

Pianisti ja pianonsoiton opettaja, 93-vuotias Meri Louhos muistaa ajan sodan jälkeen, kun muuttuneina jatkettiin jokapäiväistä elämää. Meri vakuuttaa, että vaikka koronapandemian kokemus ei unohdu, paljon hyvää ja valoisaa tulee takaisin.

Keväällä 2021 elämme yhä poikkeuksellisia aikoja. Koko maailma ja sen mukana oma musiikkielämämme on ollut jo vuoden seisahtuneena koronapandemian vuoksi. Kukaan ei tiedä kuinka kauan tilanne jatkuu.

Kun koronapandemia alkoi, kysyimme suomalaisilta muusikoilta ja säveltäjiltä, miten he viettivät poikkeuksellista kevättä. Nyt kysymme, miten he ovat selvinneet jo vuoden mittaiseksi venyneestä hiljaisesta ajasta. Mitä he ajattelevat nykytilanteesta ja tulevaisuudesta.

Pianisti ja pianonsoiton opettaja Meri Louhos vastaa

Missä olet juuri nyt?
Kotona Käpylässä.

Miten koronapandemia on viimeisen vuoden aikana vaikuttanut elämääsi?
Olen pysynyt paikallani kuin täällä Käpylässä Osmontien varrella kasvava puu. Asun yksin, tilaan kotiin tarvitsemani tavarat ja käyn taksilla asioilla. Varon sairastumista kaikin tavoin.

En ole eläessäni käyttänyt niin paljon kännykkää, tietokonetta ja televisiota - uutisia, dokumentteja, musiikkia, ei viihdettä - kuin tämän vuoden aikana.

Kaksi ”suurta” matkaa tein: sukulaisristiäisiin Kemiin, silloin kun se oli vielä sallittua ja myöhemmin kuulin Turussa harvennetun yleisön joukossa Elisabeth Leonskajan konsertin.

Oletko pystynyt jatkamaan työtäsi? Miten?

Eläkkeellä ollessa ei ole tullut etäopetuksen ongelmia. Pedagogiikasta kiinnostuneiden opettajien ja varttuneempien soittajien kanssa on käyty vilkasta viestien vaihtoa. Pidän siitä.

Kotonani on käynyt muutama leikki-ikäinen soittaja. On hauskaa ratkoa ihmisten ongelmia tällä tasolla!

Haluan opettaa klassista pianonsoittoa, en viihdyttää ja ilokseni halukkaita on löytynyt. En onnistunut millään tempulla ripustamaan kännykkääni jonnekin olkani taakse, joten etäopetukseni meni siinä suhteessa mönkään.

Saatoin kuunnella esityksen puhelimessa ja kommentoida. Lapset elävät ajassa. Pikkupoika lähetti videon, soitteli oman impronsa ja ilmoitti: "Tässä on läksy sinulle, Merimummo!"

Syksyllä sain kerran palata studiotyöhöni, kun Yle Radio 1:n Sävel on vapaa -puhelintoivekonsertti täytti 50 vuotta. Nautin, kun sain kohdata musiikkia rakastavaa yleisöä eetterissä.

Millainen on ollut mielialasi?
Tottahan tässä erakkoelämässä on meillä kaikilla vaikeaakin, kun ei saa tavata läheistä / läheisiä ihmisiä.

Myös huoli muista on väistämätön.

Toisaalta kaipaan myös yksinäisyyttä, hiljentymistä, lukemista, maalaamista. Keittiöstäni on vaikea toisinaan löytää edes ruokailupaikkaa, teline sekä välineiden sekamelska tukkii tilan.

Olen myös yrittänyt karsia valokuvia pois ja lähettänyt niitä muille iloksi.

Jo vuosi sitten sanottiin, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet asiasta nyt?
Vuosi sitten sanoin että maailma, se on jo muuttunut. Sekä surumielisenä että vakuuttuneena sanon, että entinen ei palaa. Tilanne vain helpottuu.

Millaisen viestin haluat lähettää julkisuuteen nykyisessä tilanteessa? Millaiset terveiset haluat lähettää yleisölle?
Tämä koettelemus on saanut ajattelemaan usein muita enemmän kuin itseään, kaikkea mitä voi yhdessä saada aikaan.

Olen elänyt niin kauan, että olen nähnyt, miten sodista palattiin muuttuneina takaisin jokapäiväiseen elämään. Ei pandemian kokemus unohdu, mutta kyllä paljon hyvää ja valoisaa tulee takaisin.

Näin pianisti Meri Louhos vastasi kysymyksiin koronapandemian puhjettua keväällä 2020.

Kaski, Heimo: Pankakoski. Meri Louhos, piano. - Pianisti ja pianopedagogi Meri Louhoksen nimipäivät Lallukan taiteilijakodissa 3.12.2018. Video: Sandra Saulo. Yle Kulttuuri ja viihde 2018.

Taiteilija toisena koronakeväänä 2021

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.