Hyppää pääsisältöön

Hahnin ja Franckin Pariisi-konsepti säväyttää

Viulisti Hilary Hahn ja kapellimestari Mikko Franck tuntuvat kumpikin olleen mukana kuvioissa jo ikuisuuden. Nämä kaksi varhaiskypsää ja lähes samanikäistä muusikkoa tulivat julkisuuteen 1990-luvulla, mutta ovat sittemmin kulkeneet uravalinnoissaan hieman eri polkuja. Muutama vuosi sitten tiet, työt ja ajatusmaailmat kohtasivat. Samalla alkoi rakentua ajatus yhteisen julkaisun tekemisestä. Nyt taltioiduksi ovat tulleet Sergei Prokofjevin ensimmäinen viulukonsertto, Einojuhani Rautavaaran Kaksi serenadia sekä Ernest Chaussonin Poème.

Hahn äänitteen kansi
Hahn äänitteen kansi Hilary Hahn

Ernest Chaussonin elämä katkesi äkillisesti polkupyöräonnettomuudessa jo 44-vuotiaana. Alle neljänkymmenen teoksen muodostaman tuotannon hittejä on viululle ja orkesterille kirjoitettu Poème op. 25. Franck julkaisi Ranskan radion filharmonisen orkesterin kanssa viime vuonna upean kokonaisuuden César Franckin musiikkia, ja samaan vaikuttavaan tapaan soi nyt myös Chaussonin teos. Hahn soittaa verkkaisesti vaeltelevat melodiat ja liikkuvammat jaksot valppaasti kuitenkaan liikaa hehkuttamatta. Hämyisissä mysteeritunnelmissa leijaileva äänistö soi katkeamattomana virtana vaikuttavasti. Sergei Prokofjevin D-duuri-konsertto saa niin ikään onnistuneen tulkinnan. Hahn taituroi kepeän valloittavasti avausosan ääriylärekisterissä ja höystää värikkäästi Scherzon virtuoositekstuuria. Finaalin intensiivisen ja sähäkän vauhtisukeltelun jälkeen sooloviulu vaimenee lopussa tehokkaasti tavoittamattomiin.

Einojuhani Rautavaaran viimeinen viululle ja orkesterille kirjoitettu jäi kesken, mutta nyt se kuullaan Kalevi Ahon viimeistelemänä versiona. Aho on ennenkin täydentänyt pieteetillä muiden tekijöiden teoksia ja tekee sen taidolla nytkin. Franck puolestaan on johtanut Rautavaaran musiikkia enemmän kuin yksikään toinen kapellimestari ja onkin vaikea kuvitella ketään sopivampaa johtamaan säveltäjän viimeinen teos. Rautavaaran Serenadit rakkaudelle ja elämälle soivat lauhkeasti, mutta vilpittömästi ja vaikuttavasti. Melodialinjat kulkevat Hahnin tulkitsemina arvoituksellisen ajattomasti.

Kolmesta teoksesta muodostuu eheä ja onnistunut kokonaisuus, kun Prokofjevin vikkelyyksiä reunustaa kaksi vakaammin etenevää sävelmaisemaa. Ranskan radion filharmoninen orkesteri soittaa Franckin johdolla jälleen korkeatasoisesti. Lisäksi Hahnin ja Franckin kemia ilmiselvästi toimii. Näiden kohtaamisten myötä on taltioiduksi tullut merkityksellistä äänistöä.

Paris. Ernest Chausson: Poème, Einojuhani Rautavaara: Deux Sérénades, Sergei Prokofjev: Viulukonsertto nro 1. Hilary Hahn, viulu, Ranskan radion filharmoninen orkesteri/Mikko Franck. (Deutche Grammophon)

Kuuntele Uudet levyt 25.3, toimittajana Aki Yli-Salomäki

Lisää ohjelmasta

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.