Hyppää pääsisältöön

Moni jäätyy etäkokouksessa tai heittää jäätävän kommentin – jää esiintyy usein puheessamme ärsyttävyyteen asti

Hymyilevä mies istuu tuolilla lumihangessa läppäri sylissään ja sateenvarjo kädessään.
Hymyilevä mies istuu tuolilla lumihangessa läppäri sylissään ja sateenvarjo kädessään. Kuva: Christian Barrett/Shutterstock/All Over Press / kuvitus: Heidi Gabrielsson / YLE etätyö,lumi

Säät lämpenevät, mutta monin paikoin sisälläkin voi olla kylmä meininki. Etätyön lisäksi viime aikoina on yleistynyt jäätävä-sanan käyttö. Aristoteleen kantapään toimittaja huomasi, että jää on kylmän viileästi läsnä monissa ilmaisuissa.

Merien jäätyminen käy harvinaisemmaksi ilmastonmuutoksen myötä, mutta maailmassa on havaittavissa uudenlaista jäätymistä.

Etäpalaverissa voi jäätyä, jos nettiyhteys pätkii. Omasta jäätymisestä ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä työkaverit kyllä kertovat siitä heti.

Mies ja nainen ovat avannossa. Jäällä on kaksi lyhtyä luomassa tunnelmaa.
Mies ja nainen ovat avannossa. Jäällä on kaksi lyhtyä luomassa tunnelmaa. Kuva: Peter Lakatos / EPA Avanto,jää

Jäätyminen ei aina tapahdu pelkästään teknisestä syystä. Työntekijä voi olla muuten vain kohmeessa. Hän voi hyytyä jopa kesken oman puheenvuoron, jos ei ole palaveriputken takia ehtinyt käymään jääkaapilla.

Ulkona saattaa olla jäätävä tuuli tai jäätävä tihku, mutta jäätävästä on tullut myös ärsyttävä muotisana. Se on ollut erityisen suosittu houkuttelevia otsikoita laativien toimittajien keskuudessa.

Jäätävällä kuvataan sekä hyvää että huonoa. Yksi on jäätävän taitava, toinen jäätävän tyhmä. Kolmas on pukenut päälleen aivan jäätävän paidan, joka osoittaa huonoa makua. Jäätävän ruma paita kuitenkin lämmittää yhtä paljon kuin jäätävän hieno.

Balettitanssija tanssii jäällä ulkona.
Balettitanssija tanssii jäällä ulkona. Kuva: Alexander Sokolov / ITAR-Tass / All Over Press jää,baletti

Koronaan liittyen on annettu jo monta jäätävää varoitusta. Yleinen taloustilanne on heikentynyt, yrittäjät palelevat ja monen yhtiön tulos on pakkasella.

Varoja voidaan joutua jäädyttämään. Vielä ei täysin tiedetä, miten heikoilla jäillä monet firmat kylmässä todellisuudessa ovat.

Kaikilla ei ole käynyt yhtä kylmästi. Joillekin pandemian aiheuttama etätyöpakko on ollut ilonaihe. Poikkeustilanteen takia sisällä oleminen on lisääntynyt ja työmatkoilla liukastelu vähentynyt.

Kyyryselkäinen vanhus kävelee metalliämpärin kanssa lumisessa maisemassa.
Kyyryselkäinen vanhus kävelee metalliämpärin kanssa lumisessa maisemassa. Kuva: Natalia Fedosenko / ITAR-Tass /All Over Press jää,talvi,pakkanen

Jotkut onnekkaat nauttivat, kun ei tarvitse olla fyysisesti lähellä työkavereita, joiden kanssa on viileät välit.

Mieltä lämmittää sen sijaan kotona kahvitauolla katsotut nettivideot ja meemit, joissa nuoriso käyttää luontevasti sanoja kolea ja viileä, tiettävästi positiivisessa merkityksessä.

Kylmähermoinen pomo osaa jakaa jäähyjä myös etänä.

Työpaikkakiusatulle on helpotus, kun ei tarvitse mennä työpaikan kahvihuoneeseen kuuntelemaan hyytävää piikittelyä. Toki tunnelma voi olla polaarinen myös netin keskustelupalstalla, jonne etäkokouksen aikana on helppo hetkeksi livahtaa.

Kaksi jääkiekkotuomaria istuu isossa pulkassa ulkojäällä.
Kaksi jääkiekkotuomaria istuu isossa pulkassa ulkojäällä. Kuva: Kirill Kukhmar / ITAR-Tass / All Over Press Jääkiekkotuomari

Kaikki eivät pidä etätyöstä. Osalla arkipäivät tuntuvat vastahakoisilta ja työskentely on väkinäistä, vähän kuin jäitä polttelisi. Jos esimies huomaa sen, saattaa näyttöpäätteen välityksellä tulla jopa lunta tupaan. Kylmähermoinen pomo osaa jakaa jäähyjä myös etänä.

Liian puheliaalle työntekijälle voidaan laittaa jäitä hattuun myös etäkokouksessa. Jos joku alkaa pilkkiä videoneuvottelussa, hän voi saada työkavereilta kylmiä katseita. Mökiltä käsin etätyötä tekevä voi käydä tauolla vaikka avannossa.

Vanha mies pilkkii jäällä, joella, taustalla on rakennuksia.
Vanha mies pilkkii jäällä, joella, taustalla on rakennuksia. Kuva: Vyacheslav Prokofyev / ITAR-Tass /All Over Press pilkintä,jää

Työntekijällä saattaa olla mieli riitteessä viikonlopun jäljiltä. Työläs kotipäivä voi puolestaan tuntua oksymoronilta eli kaksi vastakkaista käsitettä yhdistävältä itseristiriidalta samalla tavalla kuin jäätävä polte.

Etätyö oli monelle pandemian alkuvaiheessa hyvin kalseaa. Nyt kun jäitä on totuttu rikkomaan näyttöpäätteidenkin välityksellä, kokoukseen osallistujat lämpenevät usein hyvin nopeasti. Asiat alkavat sujua kuin vettä vaan ja ideat kiteytyvät.

Kun etäpäivä on pulkassa, monelle maistuu huurteinen. Se voi muodostua ongelmaksi, vaikka toisaalta on aivan ymmärrettävää, jos joku haluaa nähdä jääsohjoa vain drinkkilasin pohjalla.

Mies seisoo jääsohjossa ja hakkaa kirveellä jäätä.
Mies seisoo jääsohjossa ja hakkaa kirveellä jäätä. Kuva: Peter Lakatos / EPA jää,Avanto,Kirves

Aristoteleen kantapäässä on aiheena kielemme runsas jääsanasto. Vieraana on Ilmatieteen laitoksen polaarioseanografia ja merijää -tutkimusryhmän päällikkö Eero Rinne. Miksi merijää voi olla hauraampaa kuin saman paksuinen järven jää? Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri