Hyppää pääsisältöön

"Tididididii, tididididii, tidintti dintti dii!" – Vaaleansiniset jäätelöautot ajoivat 1990-luvun jäätelösotaa

Vuonna 1995 suomalaiset tekivät uuden ennätyksen jäätelön syönnissä. Jäätelömarkkinat kiihtyivät ja alalle oli tunkua. Uutisissa puhuttiin jäätelösodasta. 20 vuotta myöhemmin oli jo toinen ääni kellossa ja suomalaisten jäätelönkulutus oli kääntynyt jyrkkään laskuun.

Ruotsalais-tanskalainen Kotijäätelö Oy käynnisti jäätelökauppansa Suomessa vuonna 1993. Suomen katukuvasta erottautuvilla vaaleansinisillä jäätelöautoilla ja autojen soittamalla, tarttuvalla mainosmelodialla yhtiö löysi paikkansa jäätelöä rakastavan kansan sydämissä. Kotijäätelön jätskiautojen myyntialueet kattoivat vuonna 1995 jo lähes koko Suomen.

Vain muutamat kunnat suhtautuivat jätskipyrkyreihin kielteisesti.

Jäätelöautot ovat olleet yllättävä menestys maaseudulla, jossa ei juuri muita palveluja enää olekaan.― Yle Uutisten toimittaja Hilkka Säävälä 1995

Suomessa ahmittiin 1990-luvulla muidenkin valmistajien jäätelöitä. Kansakuntamme teki vuosi toisensa perään ennätyksiä jäätelönsyönnissä. Suuret markkinat houkuttelivat monia jäätelötehtailijoita samoille apajille.

Valmistajat tekivät myös ennakkoluulottomasti yhteistyötä ja esimerkiksi Kotijäätelö Oy:n autojen valikoimissa nähtiin ajoittain mm. Ingmanin tuotteita.

Jäätelöautot lopettivat, makeisveroa syytettiin

20 vuotta myöhemmin suomalaisten jäätelönkulutus oli kääntynyt tasaiseen laskuun. Kotijäätelö Oy:n tuolloin omistanut Nestlé osoitti syyttävällä sormellaan Suomen makeisveroa. Vuonna 2011 voimaan tullut vero oli nostanut jäätelön hintaa rutkasti. Kauppa ei kannattanut ja Nestlé lakkautti jäätelöautotoimintansa Suomessa vuoden 2013 elokuussa.

Valitettavasti valtiovalta on muistanut valmisteverolla. -- Tällä hetkellä se on lähes yksi euro per kilo.― Suomen Nestlé toimitusjohtaja Sakari Kotka uutisten haastattelussa 2013.

Vastaavaa kehitys näkyi jäätelöalalla muutenkin. Suomessa hävisi muutaman vuoden aikana sata jäätelökioskia. Samalla katosi satoja kesätyöpaikkoja. Kuluttajat olivat siirtyneet hankkimaan jäätelötarpeensa ruokakauppojen kylmälaareista.

Makeisvero poistui käytöstä tammikuussa 2017. Jäätelöautot palasivat liikenteeseen vuonna 2014 Suomen Jätskiauto Oy:n autoina ja franschising-yrittäjien voimin. Aikaisemmasta poiketen Jätskiauto Oy:n autot eivät myyneet jäätelöä talvisin.