Hyppää pääsisältöön

Ärjänsaari, Oulujärvi

Järvenranta, vedestä nousee korkea hiekkasärkkä, särkän päällä havumetsää
Järvenranta, vedestä nousee korkea hiekkasärkkä, särkän päällä havumetsää Kuva: Yle / Eva Pursiainen Ärjä,Oulujärvi,särkät,Egenland,egenland_ärjänsaari

Ärjänsaari eli Ärjä on kiehtova ja kaunis saari Oulujärvellä Kainuussa. Luonnonsuojelualueeksi julistetussa saaressa voi vierailla ja retkeillä sen herkkää luontoa kunnioittaen.

  • Ärjä on tunnettu pitkistä hiekkarannoistaan ja näyttävistä hiekkatörmistään. Saaressa voi retkeillä ja telttailla. Rantoja pitkin kävellen saa noin kymmenen kilometrin lenkin.
  • Saaren lounaispuolelta Lentohiekan törmältä avautuu Suomen suurin sisävesilakeus. Avarien näkymien ja vaihtuvien säiden vuoksi Oulujärveä kutsutaan Kainuun mereksi.
  • Saaren maaperä on herkkä eroosiolle. On tärkeää, että vierailijat pysyvät poluilla ja pitkospuilla.
  • Kainuulainen teatteriryhmä Vaara-kollektiivi on järjestänyt saaressa vuodesta 2019 alkaen loppukesän festivaalia. Tarkemmat tiedot Ärjän taidefestivaalin nettisivuilla.
  • Kesäisin saaressa toimii kahvila.
  • Vuonna 2016 Ärjästä uutisoitiin laajalti, sillä saarta uhkasivat metsähakkuut. Lopulta Suomen valtio osti Ärjän UPM:ltä luonnonsuojelu- ja virkistysalueeksi.
  • Saaren kiehtova historia sisältää niin muinaisten asukkaiden riittejä, järvirosvojen seikkailuja ja kätkettyjä aarteita.

Löydä perille: Ärjänsaari sijaitsee Kajaanin kaupungin alueella. Saareen pääsee sulan veden aikaan veneellä tai talvisin jäitä pitkin. Saareen liikennöi paikallisia veneyrittäjiä. Tutustu venesatamiin ja kulkuyhteyksiin: Ärjänsaari Luontoon.fi-sivustolla

Ällistyttävä saari Oulujärvellä maamme suurimman sisävesiselän kainalossa. Ärjään liittyvät tarinat kiehtovat mieltä, samoin saaren maisemat. Rantanäkymät tuovat mieleen Kalifornian legendaarisen Big Surin.― Yleisövinkki / Egenland

Yli 100 ainutlaatuista kotimaan matkakohdetta Egenlandin kartalla


Tutustu Egenlandin muuhun sisältöön täältä. Egenland on kaksikielinen matkaopas Suomeen, joka esittelee yleisön lähettämien matkavinkkien parhaimmistoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Egenland

Uusimmat sisällöt - Egenland