Hyppää pääsisältöön

Ärjänsaari, Oulujärvi

Järvenranta, vedestä nousee korkea hiekkasärkkä, särkän päällä havumetsää
Järvenranta, vedestä nousee korkea hiekkasärkkä, särkän päällä havumetsää Kuva: Yle / Eva Pursiainen Ärjä,Oulujärvi,särkät,Egenland,egenland_ärjänsaari

Ärjänsaari eli Ärjä on kiehtova ja kaunis saari Oulujärvellä Kainuussa. Luonnonsuojelualueeksi julistetussa saaressa voi vierailla ja retkeillä sen herkkää luontoa kunnioittaen.

 • Ärjä on tunnettu pitkistä hiekkarannoistaan ja näyttävistä hiekkatörmistään. Saaressa voi retkeillä ja telttailla. Rantoja pitkin kävellen saa noin kymmenen kilometrin lenkin.
 • Saaren lounaispuolelta Lentohiekan törmältä avautuu Suomen suurin sisävesilakeus. Avarien näkymien ja vaihtuvien säiden vuoksi Oulujärveä kutsutaan Kainuun mereksi.
 • Saaren maaperä on herkkä eroosiolle. On tärkeää, että vierailijat pysyvät poluilla ja pitkospuilla.
 • Kainuulainen teatteriryhmä Vaara-kollektiivi on järjestänyt saaressa vuodesta 2019 alkaen loppukesän festivaalia. Tarkemmat tiedot Ärjän taidefestivaalin nettisivuilla.
 • Kesäisin saaressa toimii kahvila.
 • Vuonna 2016 Ärjästä uutisoitiin laajalti, sillä saarta uhkasivat metsähakkuut. Lopulta Suomen valtio osti Ärjän UPM:ltä luonnonsuojelu- ja virkistysalueeksi.
 • Saaren kiehtova historia sisältää niin muinaisten asukkaiden riittejä, järvirosvojen seikkailuja ja kätkettyjä aarteita.

Löydä perille: Ärjänsaari sijaitsee Kajaanin kaupungin alueella. Saareen pääsee sulan veden aikaan veneellä tai talvisin jäitä pitkin. Saareen liikennöi paikallisia veneyrittäjiä. Tutustu venesatamiin ja kulkuyhteyksiin: Ärjänsaari Luontoon.fi-sivustolla

Ällistyttävä saari Oulujärvellä maamme suurimman sisävesiselän kainalossa. Ärjään liittyvät tarinat kiehtovat mieltä, samoin saaren maisemat. Rantanäkymät tuovat mieleen Kalifornian legendaarisen Big Surin.― Yleisövinkki / Egenland

Yli 100 ainutlaatuista kotimaan matkakohdetta Egenlandin kartalla


Tutustu Egenlandin muuhun sisältöön täältä. Egenland on kaksikielinen matkaopas Suomeen, joka esittelee yleisön lähettämien matkavinkkien parhaimmistoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Egenland

Uusimmat sisällöt - Egenland

 • Kaapin Jounin tila, Lemmenjoki

  Kansallispuistossa on harvinainen museo, vanha porotila.

  Lemmenjoen kansallispuiston upeissa jokimaisemissa voi tutustua kuuluisaan porotilaan ja saamelaiskulttuuriin.

 • Arktinen aikavaellus, Utsjoki

  Tunturivaellus halki universumin historian.

  Yksi askel, miljoona vuotta. Vaellusreitti vie halki maailmankaikkeuden historian Utsjoen tunturimaisemissa.

 • Ärjänsaari, Oulujärvi

  Hiekkarannoistaan tunnettu upea retkeilykohde.

  Ärjänsaari eli Ärjä on kiehtova ja kaunis saari Oulujärvellä Kainuussa. Luonnonsuojelualueeksi julistetussa saaressa voi vierailla ja retkeillä sen herkkää luontoa kunnioittaen.

 • Villa Mehu, Kirkkonummi

  Elis Sinistö loi metsään rapistuvan fantasiamaailman.

  Elämäntaiteilija Elis Sinistö rakensi fantasiamaailman, joka ihastuttaa ja herättää ajatuksia rapistuvien ITE-kohteiden kohtalosta. Villa Mehu sijaitsee yksityisalueella.

 • Pertin Valinta, Helsinki

  Punk-henkinen kivijalkakauppa esittelee outsider-taidetta.

  Kun punk-yhtye Pertti Kurikan Nimipäivät lopetti, bändin jäsenet perustivat kaupan. Sekotavarakaupaksi kutsuttu erikoismyymälä esittelee outsider-taidetta ja edistää yhdenvertaisuutta.

 • Vihreä talo, Ö-talo ja Keltainen talo, Riihimäki & Janakkala

  Keikkoja ja tapahtumia puutaloissa Hämeessä.

  Vihreä talo, Ö-talo ja Keltainen talo ovat vanhoja ja tunnelmallisia puutaloja, joissa järjestetään konsertteja, keikkoja ja muita tapahtumia. Taloja pyörittää kulttuurityöstä palkittu Olli Soini yhdessä työryhmän kanssa.

 • Duodji Shop -käsityömyymälä, Inari

  Uniikkeja käsitöitä, käsityömateriaaleja ja kulttuurityötä.

  Duodji Shopissa myydään aitoja saamenkäsitöitä, käsityömateriaaleja sekä kirjoja, musiikkia ja muita saamelaiseen kulttuuriin liittyviä tuotteita. Myymälä sijaitsee Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen tiloissa.

 • Tulliniemen ranta, Hanko

  Tulliniemen ranta on hankolaisten suosikki ympäri vuoden.

  Hangosta löytyy uimarantoja joka makuun, lajiin ja keliin. Tulliniemen ranta houkuttelee surffareiden lisäksi ulkoilijoita kahvittelemaan ja ihailemaan maisemia ympäri vuoden.

 • Vienan reitti ja kylät, Suomussalmi

  Vienan reitti kulkee vaihtuvissa vaaramaisemissa Kainuussa.

  Kulje Elias Lönnrotin ja Kalevalan jalanjäljissä ikivanhaa vaellusreittiä upeissa harju-, niitty- ja jokimaisemissa. Vienankarjalaiseen kulttuuriin voi tutustua myös lähistön vienalaiskylissä Hietajärvellä ja Kuivajärvellä.

 • Paljasjalkapolku, Korppoo

  Tällä taidepolulla voi kulkea halutessaan paljasjaloin.

  Paljasjalkapolulla voi tutustua uusimpaan, ympäristön ehdoilla tehtyyn nykytaiteeseen ja nauttia ainutlaatuisesta saaristoluonnosta.