Hyppää pääsisältöön

Cunningham, Riverdance, Orwellin 1984... Teema tanssii keväällä 2021!

Viisi tanssijaa lavalla Angelin Preljocajin teoksessa. Kuva dokumentista Tanssien vapauteen.
Tanssien vapauteen Viisi tanssijaa lavalla Angelin Preljocajin teoksessa. Kuva dokumentista Tanssien vapauteen. Kuva: Chrysalide Production Angelin Preljocaj,teema tanssii

Perinteiseen tapaan Teema tanssii keväällä! Tanssin kuukausi kestää nyt kahdeksan viikkoa huhtikuulta toukokuulle, ja ennakkoa otetaan jo maaliskuun viimeisenä sunnuntaina.

Tanssin kevään kohokohtia ovat muiden muassa Angelin Preljocajin vankien kanssa toteuttama teos, uusi pitkä dokumentti Merce Cunninghamista ja Orwellin 1984 balettimuodossa.

sunnuntai 28.3. 4 koreografia,14 päivää

Teema klo 16.20. Areenassa 30 päivää
Neljä tunnettua koregrafia työstää neljä tanssiteosta neljän tunnetun säveltäjän musiikkiin. Aikaa on vain kaksi viikkoa. Dokumentissa seurataan luomisen iloa ja tuskaa eri tyylien ja lähestymistapojen kautta. Balletboyz -tanssiryhmän miestanssijat esiintyvät.
Teokset:
The Title is in the Text (Javier de Frutos, musiikki Scott Walker)
Human Animal (Iván Pérez ja Joby Talbot)
Us (Christopher Wheeldon ja Keaton Henson)
The Indicator Line (Craig Revel Horwood ja Charlotte Harding)

lauantai 10.4. Tanssien vapauteen

Teema klo 20.00. Areenassa 30.12.2022 asti
Sylvie, Lili, Sophia, Annie ja Malika. Tutustumme viiteen ranskalaiseen naiseen Marseillen vankilassa. Huippukoreografi Angelin Preljocaj tarjoaa heille mahdollisuuden löytää ja vapauttaa itsestään uusia puolia. Kukaan naisista ei ole aiemmin tanssinut, mutta Preljocaj ohjaa heille koreografian, joka vaativan neljän kuukauden harjoittelujakson jälkeen viedään yhdessä maineikkaalle festivaalille Montpellieriin. Mm. Prix Italia -palkinnon saaneen dokumentin on ohjannut Valérie Müller.
(Danser sa peine/Dancing Free, Ranska 2019)

Tanssija Merce Cunningham liikkeessä, polvet ristissä, kädet selän taakse ojennettuina, yllään neulottu asu
Merce Cunningham Tanssija Merce Cunningham liikkeessä, polvet ristissä, kädet selän taakse ojennettuina, yllään neulottu asu Kuva: Richard Rutledge Merce Cunningham,cunningham

sunnuntai 11.4. Cunningham

Teema klo 14.50. Areenassa 30.11.2022 asti
Amerikkalainen koreografi ja tanssija Merce Cunningham (1919 – 2009) oli yksi modernin tanssin huomattavimmista kehittäjistä. 70-vuotisen uransa aikana hän loi noin 180 koreografiaa. Martha Grahamin ryhmässä uransa aloittanut Cunningham perusti oman tanssiryhmänsä v. 1953. Visionäärinen Cunningham kannatti työssään vapauden filosofiaa. Hänen mukaansa tanssissa kaikki liike on mahdollista, nollasta kaikkeen ajateltavissa olevaan. Aluksi hänen teoksiaan myös vieroksuttiin.

Cunninghamin elämään kuului läheinen yhteistyö säveltäjä John Cagen ja kuvataiteilija Robert Rauschenbergin kanssa. Yhteistyökumppaneita olivat myös mm. taiteilijat Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Jasper Johns ja Frank Stella. Alla Kovganin ohjaama dokumentti piirtää vaikuttavan kuvan Cunninghamin saavutuksista mm. monien uudelleen kuvattujen koreografioiden kautta. Pääpaino on 30 vuoden ajanjaksossa 1942–1972.
(Britannia 2019)

sunnuntai 18.4. Body and Soul

Teema klo 15.05. Areenassa 30 päivää
Kanadalaisen huippukoreografin Crystal Piten moniselitteinen ja toisaalta universaali teos taltioitiin Pariisin oopperassa. Vasen, oikea, vasen, oikea... kolmesta hyvin erilaisesta osiosta koostuva teos alkaa liikettä kuvailevan naisen ohjeilla ,joita yksilöt ja ryhmät noudattavat niin taistelukohtauksissa kuin herkemmissä hetkissä, yksilöiden ja massojen, ruumiiden ja sielujen kohtaamisissa. Toista näytöstä luonnehtivat hienot pas de deux't ja Chopinin preludit Martha Argerichin soittamina. Kolmas näytös muodostuu yllättäen hyönteismäisten saksiniekkojen joukkoliikehdinnän juhlaksi. Musiikkina soi amerikkalaislaulaja Teddy Geigerin teemamusiikki.
(Ranska 2019)

Mustassa taustassa tanssivan naisen kasvot ja liikkeessä olevat kädet. Kuva elokuvasta Sokea tanssija
Mustassa taustassa tanssivan naisen kasvot ja liikkeessä olevat kädet. Kuva elokuvasta Sokea tanssija Kuva: True Fiction AS Yle Teema,teema tanssii

sunnuntai 25.4. Sokea tanssija & Näin tehtiin Sokea tanssija

Teema klo 15.00. Areenassa 30 päivää
Lisa (Hege Konstanse Finnset Eidseter) on näkövammainen amatööritanssija, joka ei ole sinut vartalonsa kanssa. Hänellä vaikeuksia pyörähdellä ja hänestä tuntuu, että hänen kätensä kuuluvat jollekin toiselle. Hän kamppailee kyvyn ja kyvyttömyyden välillä, mutta ottaa vastaan tarjouksen saada tanssia Said Gharbin kanssa. Marokkolaisyntyisen Gharbi on tanssinut vuodesta 1992 lähtien Ultima Vez -ryhmässä mm. huippukoreografi Vim Vandekeybusin ohjauksessa. Gharbin studio on Brysselin Molenbeekin alueella, joka on viime vuosina ollut otsikoissa mm. nousevan jihadismin takia. Lisan ja Saidin kohtaaminen on koskettava, mutta ei aivan helppo. Ohjaus Maria Lloyd.
(Norja/Suomi 2018).

sunnuntai 25.4. Tanssi tai kuole

Teema klo 15.30. Areenassa 30.12.20214 asti
Emmy 2019 -palkittu koskettava dokumentti syyrialaisen tanssijan Ahmad Joudehin matkasta maailman tietoisuuteen. Kotona sodan repimässä Damaskoksessa hänet uhattiin tappaa. Alankomaiden kansallisbaletti tarjosi tanssimisella kuolemaa uhmanneelle mahdollisuuden tanssia ja elää, joskin yhä monien henkisten ja fyysisten paineiden alla. O: Roozbeth Kaboly. (Uusinta)
(Dance or Die, Hollanti 2018)

sunnuntai 2.5. 1984-baletti

Teema klo 15.00. Areenassa 30 päivää
Isoveli valvoo. George Orwellin klassiseen totalitaarisen dystopian kuvaukseen perustuva palkittu tanssiteos. Jonathan Watkins on laatinut koreografian ja musiikki on Alex Baranowskin käsialaa. Totuusministeriössä työskentelevän Winston Smithin roolin tanssii Tobias Batley. Häntä rakastavaa Juliaa tulkitsee Martha Leebolt. O´Brienia esittää Javier Torres. Englantilainen Northern Ballet esiintyy.
(Britannia 2016)

sunnuntai 9.5. Chicos Mambo: Tutu

Teema klo 15.55. Areenassa 30 päivää
Rakkaudesta tanssiin, mutta pilke silmäkulmassa. Taiturimainen ranskalainen miestanssijoiden Chicos Mambo -ryhmä ilottelee – tanssihameet päällä tai ilman - niin Joutsen/Ankkalammen kuin kanankoipienkin parissa. Pina Bauschista tangoon ja Tonava kaunoiseen, maoritanssien kautta Tanssii tähtien kanssa -tunnelmiin ja kapaloikäisten Kevätuhriin. Koreografi Philippe Lafeuille kutsuu lopuksi kaikki katsojat tanssimaan ja laulamaan.
(Ranska 2018)

sunnuntai 16.5. Riverdance: 25 v. juhlashow

Teema klo 14.25.
Teema tanssii: vuoden 1994 Euroviisut Dublinissa jäivät varmaan 300 miljoonan katsojan mieleen ennen kaikkea väiaikaohjelmasta, jossa nähtiin seitsemän minuuttia huimaa irlantilaista tanssia. Siitä kehkeytyi Riverdance-lavashow, jonka ensesitys oli Dublinin Point-teatterissa 9.2.1995. Tasan 25 vuotta myöhemmin samassa paikassa toteutui uusin show jatkumossa, jota on todistanut yli 25 miljoonaa katsojaa 450 paikkakunnalla eri puolilla maailmaa.

Miestanssija kietoutuneena tanssitangon ympärille. Kuva teoksesta Bliss
Bliss Miestanssija kietoutuneena tanssitangon ympärille. Kuva teoksesta Bliss Kuva: Windrose Sas Yle Teema,teema tanssii

sunnuntai 23.5. Bliss – tanssin huumaa

Teema klo 14.55. Areenassa 31.12.2022 asti
Ranskalaisen koreografin Anthony Égéan energinen teos tuo klubien ja yökerhojen sähköisen rytmiikan, estetiikan ja sukupuolisen kanssakäymisen mukaansatempaavasti yleisön nähtäville ja tanssittavaksi. Revolution Dance Company esiintyy.
(Ranska 2015)

Huom! Kevään viimeisen teoksen lähetys on siirtynyt viikon sunnuntaihin 6.6.!

sunnuntai 6.6. Neumeier: Beethoven-projekti

Teema klo 15.10. Areenassa 30 päivää
Beethoven-juhlavuosi oli Hampurin baletin johtajan ja pääkoreografin John Neumeierin mielessä, kun hän loi teoksen, jonka pyrkimyksenä on antaa säveltäjämestarin musiikille fyysinen muoto. Neumeieria kiinnosti, kuinka erilaisia ja ristiriitaisia käsityksiä meillä on säveltäjästä suhteessa hänen musiikkinsa. Neumeierin teoksen perustana ovat Beethovenin Eroica-muunnelmat, Prometheus-baletti ja Eroica-sinfonia. Pääroolissa loistaa Aleix Martinez. Myös pianisti Michal Bialk ja hänen flyygelinsä ovat merkittävässä roolissa lavalla. Simon Hewett johtaa Deutsche Radio Philharmonie orkesteria. Esitys on kuvattu Baden-Badenissa. (Beethoven-Projekt, Saksa 2019)

Artikkelia päivitetty 15.4.: Neumeierin Beethoven-projekti siirtynyt

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa