Hyppää pääsisältöön

Källskär, Kökar (Ahvenanmaa)

Ihmisiä kävelemässä pitkospuita pitkin pirunpellon yli. Taustalla näkyy kalllioita ja merta.
Pitkospuut suojelevat Källskärin ainutlaatuista luontoa. Ihmisiä kävelemässä pitkospuita pitkin pirunpellon yli. Taustalla näkyy kalllioita ja merta. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Egenland,Källskär,kalliot,Kökar,Ahvenanmaa,saaristot,pitkospuut,Pirunpelto,egenland_press

Kreivin saari kiehtoo tarinoillaan ja karun kauniilla maisemillaan.

 • Källskär on pieni omaperäinen saari Kökarin eteläisessä saaristossa, aavan Itämeren äärellä.
 • Saareen ihastui taannoin vapaaherra Göran Åkerhielm (1920-1992). Åkerhielmin isä karkotti hänet Ruotsista seksuaalisen suuntautumisen takia. Ennakkoperinnön turvin Åkerhielm muutti Suomeen.
 • Vapaaherra ihastui karuun Källskärin, osti siitä puolet ja perusti sinne kesäparatiisinsa.
 • Kökarilaiset kutsuivat Åkerhielmia kreiviksi. Kreivi rakennutti saareen hirsisen huvilan ja sen ympärille välimerellisen puutarhan kreikkalaisine patsaineen, ruusutarhoineen ja kivisine muureineen.
 • Kreivin saarella kävi paljon vieraita, muun muassa Tove Jansson. Toven lempipaikka oli kallioiden korkeimmalle kohdalle tehty huvimaja.
 • Källskärin rantakalliolla sijaitsee myös Källkärin kannu; noin kolmen metrin korkuinen jääkauden kannun muotoon muovaama kivi.

Löydä perille: Källskär sijaitsee Kökarin eteläisimmässä saaristossa.
Milloin: Veneellä sulan veden aikaan. Kesäkaudella saareen järjestetään opastettuja retkiä Kökarista hotelli Brudhällilta.

Haluan ehdottaa Källskärin saarta Kökarin saaristossa. Paikka on maaginen, kaikessa säässä, vuoden ympäri, meren ja kallioiden ympäröimänä. Monet sanovat kylläkin, että saarelle kannattaa matkata erityisesti alppiruusujen kukinta-aikaan.― Yleisövinkki / Egenland

Yli 100 ainutlaatuista kotimaan matkakohdetta Egenlandin kartalla


Tutustu Egenlandin muuhun sisältöön täältä. Egenland on kaksikielinen matkaopas Suomeen, joka esittelee yleisön lähettämien matkavinkkien parhaimmistoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Egenland

Uusimmat sisällöt - Egenland

 • Arktinen aikavaellus, Utsjoki

  Tunturivaellus halki universumin historian.

  Yksi askel, miljoona vuotta. Vaellusreitti vie halki maailmankaikkeuden historian Utsjoen tunturimaisemissa.

 • Ärjänsaari, Oulujärvi

  Hiekkarannoistaan tunnettu upea retkeilykohde.

  Ärjänsaari eli Ärjä on kiehtova ja kaunis saari Oulujärvellä Kainuussa. Luonnonsuojelualueeksi julistetussa saaressa voi vierailla ja retkeillä sen herkkää luontoa kunnioittaen.

 • Villa Mehu, Kirkkonummi

  Elis Sinistö loi metsään rapistuvan fantasiamaailman.

  Elämäntaiteilija Elis Sinistö rakensi fantasiamaailman, joka ihastuttaa ja herättää ajatuksia rapistuvien ITE-kohteiden kohtalosta. Villa Mehu sijaitsee yksityisalueella.

 • Pertin Valinta, Helsinki

  Punk-henkinen kivijalkakauppa esittelee outsider-taidetta.

  Kun punk-yhtye Pertti Kurikan Nimipäivät lopetti, bändin jäsenet perustivat kaupan. Sekotavarakaupaksi kutsuttu erikoismyymälä esittelee outsider-taidetta ja edistää yhdenvertaisuutta.

 • Vihreä talo, Ö-talo ja Keltainen talo, Riihimäki & Janakkala

  Keikkoja ja tapahtumia puutaloissa Hämeessä.

  Vihreä talo, Ö-talo ja Keltainen talo ovat vanhoja ja tunnelmallisia puutaloja, joissa järjestetään konsertteja, keikkoja ja muita tapahtumia. Taloja pyörittää kulttuurityöstä palkittu Olli Soini yhdessä työryhmän kanssa.

 • Duodji Shop -käsityömyymälä, Inari

  Uniikkeja käsitöitä, käsityömateriaaleja ja kulttuurityötä.

  Duodji Shopissa myydään aitoja saamenkäsitöitä, käsityömateriaaleja sekä kirjoja, musiikkia ja muita saamelaiseen kulttuuriin liittyviä tuotteita. Myymälä sijaitsee Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen tiloissa.

 • Kaapin Jounin tila, Lemmenjoki

  Kansallispuistossa on harvinainen museo, vanha porotila.

  Lemmenjoen kansallispuiston upeissa jokimaisemissa voi tutustua kuuluisaan porotilaan ja saamelaiskulttuuriin.

 • Tulliniemen ranta, Hanko

  Tulliniemen ranta on hankolaisten suosikki ympäri vuoden.

  Hangosta löytyy uimarantoja joka makuun, lajiin ja keliin. Tulliniemen ranta houkuttelee surffareiden lisäksi ulkoilijoita kahvittelemaan ja ihailemaan maisemia ympäri vuoden.

 • Vienan reitti ja kylät, Suomussalmi

  Vienan reitti kulkee vaihtuvissa vaaramaisemissa Kainuussa.

  Kulje Elias Lönnrotin ja Kalevalan jalanjäljissä ikivanhaa vaellusreittiä upeissa harju-, niitty- ja jokimaisemissa. Vienankarjalaiseen kulttuuriin voi tutustua myös lähistön vienalaiskylissä Hietajärvellä ja Kuivajärvellä.