Hyppää pääsisältöön

Terve puutarha torjuu tuholaisia – jos haluat auttaa, tee se ilman myrkkyjä

Kahvitauko puutarhassa.
Kahvitauko puutarhassa. Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,puutarhaviljely,samettikukat,viljely,viljelymenetelmät

Hyönteiset ja ötökät kuuluvat puutarhoihimme. Hyönteisystävällisessä puutarhassa hyönteiset hoitavat osan tuholaisten torjunnasta luonnostaan. Jos haluaa auttaa viljelystensä suojelussa, pitäisi välttää käyttämästä myrkkyjä.

On monia tapoja tuhota tuholaisia ja rikkaruohoja puutarhassa, mutta käyttämällä myrkkyjä ja torjunta-aineita vahingoittaa ei-toivottujen kasvien ja hyönteisten lisäksi myös muita. Myrkyt voivat vaikuttaa mikroeliöstöön, hyönteisiin, kasveihin, pieneläimiin ja kotieläimiin sekä jopa meihin ihmisiin.

Myrkyt eivät myöskään hajoa luonnossa helposti, minkä vuoksi pitkäaikaisvaikutuksista ei ole varmaa tietoa. Siksi meidän pitäisi välttää myrkkyjä.

Orange krasseblomma i odlingslåda
Kaaliperhonen munii mielellään krassinlehdille kaalin sijaan, jos ne kasvavat lähekkäin. Orange krasseblomma i odlingslåda Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm Koristekrassit,Koristekrassit,puutarhanhoito,puutarhaviljely,Lena Gillberg,biologinen torjunta,Biologinen tuholaistorjunta

Viljele tuholaisille isäntäkasveja

Yksi tapa ehkäistä tuholaisten hyökkäyksiä on pelotella tuholaiset pois tai tehdä viljelyksestä vähemmän viihtyisä paikka tuholaisille.

Sen voit tehdä viljelemällä isäntäkasveja tai kasveja, joiden haju karkottaa tuholaiset.

Krassia kaalikoille

Näin voi tehdä kasvattamalla krassia lähellä kaalia. Silloin kaalikoit hyökkäävät myös krassin kimppuun, mistä ne on helpompi torjua. Krassista voi poistaa kärsineet lehdet, mitä ei mielellään tehdä kaalille.

Jos kaalikoit ovat kuitenkin munineet kaalinlehtien alapinnalle, mekaaninen torjunta toimii parhaiten. Munat puristellaan rikki.

Viljelyksen voi myös peitellä, mutta se on tehtävä huolellisesti, koska tuholaiset löytävät helposti pienimmänkin reiän, ja jos viljelmä on peitetty, ne voivat herkutella huomaamatta peitteen alla.

Tagetes.
Samettikukka. Tagetes. Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Lena Gillberg

Samettikukkia porkkanakärpäselle

Toinen tavallinen ongelma on porkkanakärpäsen toukka, joka syö itsensä pääasiassa porkkanoihin mutta myös muihin sarjakukkaisiin kasveihin kuten palsternakkaan ja persiljaan.

Toukat voivat talvehtia mullassa, joten on tärkeää, ettei viljele samaa kasvia samassa paikassa seuraavana vuonna, varsinkaan jos tuholaisia on ollut.

Samettikukkien ja sipulin viljeleminen porkkanoiden kanssa voi auttaa kärpästen pelottamisessa, mutta on myös muita tehokkaita menetelmiä, esimerkiksi istutuksen peittäminen huolellisesti kuitukankaalla.

Reilulla kastelulla pienten vesitilkkasten sijaan voi saada porkkanakärpäsen maahan munitut munat hukkumaan, jolloin tuholaisia ei kuoriudu.

tagetes, morot och lök i samplantering
Istuta samettikukkia ja sipulia porkkanan kanssa torjuaksesi porkkanakärpäset. tagetes, morot och lök i samplantering Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm puutarhanhoito,puutarhaviljely,Lena Gillberg,biologinen torjunta,Biologinen tuholaistorjunta,samettikukat

Ole hyvä hyville

Kukkien ja kasvisten yhdistelmä ei ole vain kaunis, vaan se voi houkutella hyötyhyönteisiä puutarhaan. On tärkeä huolehtia siitä, että hyönteiset viihtyvät puutarhassa. Me tarvitsemme tärkeitä pölyttäjiä mutta myös petohyönteisiä, jota syövät tuholaisia. Linnut pyydystävät myös tuholaisia.

Älä siivoa puutarhaa liian tarkasti, niin hyönteisille jää luonnollisia asuinpaikkoja. Risukasat, kannot ja koloset ovat tärkeitä asuinpaikkoja pieneläimille ja pikkuötököille, ja ne toimivat luonnollisina hyönteishotelleina.

Rosa rödblära blommar i Strömsös trädgård. Strömsövillan i bakgrunden.
Ehkä luonnonkukat saavat olla puutarhassa ainakin siihen asti, että ne alkavat siementää. Rosa rödblära blommar i Strömsös trädgård. Strömsövillan i bakgrunden. Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm Puna-ailakki,rikkakasvit,Rikkakasvien torjunta,puutarhat,puutarhanhoito,puutarhaviljely,Lena Gillberg,biologinen torjunta,Strömsö

Rikkaruohot ovat luonnon nopea tapa levittäytyä sinne missä tilaa on

Ruohomatto, jossa esimerkiksi kasvaa vain hyvin vähän eri lajeja, tarkoittaa, että luonto yrittää kaikin keinon lisätä sen monimuotoisuutta. Siksi sinne ilmestyy koko ajan uusia lajeja.

Ei pidä luulla, että viljelykset ovat turvassa, vaikka on mielestään tehnyt parhaansa ennaltaehkäisyssä. Tuholaisia voi silti ilmestyä, vaikka ne tekevät vähemmän vahinkoa voimakkaille kasveille.

Rikkaruohojen torjunta on työlästä, mutta siihen on myös menetelmiä, joita käyttämällä pääsee helpommalla. Ensin on ymmärrettävä, että koskaan ei voi pidemmän päälle voittaa luontoa. Sen sijaan on hauskempaa ymmärtää luontoa ja elää sen kanssa.

Tärkein työ rikkaruohojen kitkemisessä tehdään ennen juhannusta. Keväällä käännetään pintamultakerros niin, että syksyn siemenet eivät pääse juurtumaan.

Voimakkaimman kasvukauden aikana touko-kesäkuussa poimitaan pois pienet rikkaruohontaimet, ennen kuin ne juurtuvat kunnolla, kuitenkin viimeistään ennen kuin ne kukkivat. Näin työ sujuu loppukauden paljon helpommin.

Maskrosor blommar i gräs
Luonnonkukat, joita usein rikkaruohoiksi kutsumme, ovat tärkeitä nektarin ja siitepölyn lähteitä puutarhan hyönteisille. Maskrosor blommar i gräs Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm voikukat,voikukat,rikkakasvit,Rikkakasvien torjunta,herbisidit,siitepöly,pölytys,pölyttäjät,Lena Gillberg,puutarhat,puutarhanhoito,puutarhaviljely

Myös sorakäytävien rikkaruohojen poistoon suosittelemme mekaanista torjuntaa, katso Jimin ohjeet artikkelista Tee käytävärauta ja pidä rikkaruohot loitolla lihasvoimin – hyötyliikuntaa kemikaalien sijaan.

Anna voikukkien kukkia mehiläisten vuoksi

Voikukasta tulee satoja uusia, jos sen antaa kukkia ja muodostaa siemeniä. Sama koskee monia muita kukkivia ”rikkaruohoja”. Mutta oatko voikukat nyt niin pahoja nurmikolla?

Keväällä voikukat ovat tärkeimpiä ravinnonlähteitä mehiläisillemme. Sama koskee muita villejä ja villiintyneitä kukkia. Ehkä ne voisi jättää rauhaan mehiläisten vuoksi.

Poimi sen sijaan kukat, kun ne ovat kukkineet, ennen kuin ne muodostavat siemeniä. Näin estät niitä lisääntymästä, mutta hyönteiset saavat syödä itsensä ensin kylläisiksi.

Luontohan kuitenkin ruokkii hyönteiset, joiden ansiosta saamme noin kolmasosan ravinnostamme.

Gul smörblomma blommar i Strömsös trädgård, Strömsövillan i bakgrunden
Luonnonkukilla on myös paikkansa puutarhassa. Ne ovat tärkeitä ravinnonlähteitä monille hyönteisille. Gul smörblomma blommar i Strömsös trädgård, Strömsövillan i bakgrunden Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm Niittyleinikki,rikkakasvit,Rikkakasvien torjunta,puutarhat,puutarhanhoito,puutarhaviljely,Lena Gillberg,siitepöly

Ennaltaehkäise torjunnan sijaan

Hyvinvoivat kasvit, jotka saavat riittävästi ravinteita, ovat terveempiä ja vahvempia ja kestävät siten paremmin erilaisten tuholaisten hyökkäykset. Ravinteet ja vesi ovat siis kaiken a ja o.

Luonnollisia ja tuholaisia ehkäiseviä ravinteita antavat muun muassa kultavesi (1 osa virtsaa ja 9 osaa vettä), nokkosvesi ja peltokortesuihke.

Nokkosvesi ravitsee

Poimi nokkosia sankoon, sekä varret että lehdet kelpaavat. Ennen kuin täytät sangon vedellä, voit murskata nokkosia hiukan prosessin nopeuttamiseksi. Sekoitus saa seistä pari päivää jopa viikon.

Hajusta tuntee, milloin on valmista. Haju on todella paha. Sekoitus on hyvin vahvaa tässä vaiheessa, joten on tärkeää laimentaa se vedellä suhteessa 1:10, ennen kuin kastelee kasveja.

Nässlor i hink
Nokkosperhosen toukat elättävät itsensä nokkosilla, joten jätä osa niistä pölyttäjillesi. Nässlor i hink Kuva: Yle/Strömsö/Juha Leskelä nokkoset,puutarhanhoito,puutarhaviljely,eloperäiset lannoitteet,lannoitteet,Lena Gillberg,biologinen torjunta,Biologinen tuholaistorjunta

Peltokortesuihke antaa kasveille vastustuskykyä

Sekoita litraan vettä 100 g peltokortetta, anna seistä 3 vuorokautta, siivilöi ja suihkuta useampaan otteeseen.

Peltokorte sisältää piitä, joka auttaa kasveja ottamaan talteen enemmän auringonvaloa. Sen ansiosta kasveista tulee vastustuskykyisempiä. Sama koskee merileväuutetta, jota voidaan käyttää sekä suihkeena että kasteluun.

Peltokortetta käytetään esimerkiksi sienitauteihin lähinnä ennaltaehkäisevästi, mutta myös pysäyttämään taudin leviäminen.

Tuholaiset hyökkäävät usein kasvien pehmeisiin osiin, siksi kannattaa antaa kasveille ravinteita ja vettä herkimmän kasvukauden aikana touko-kesäkuussa, jotta pehmytosakausi lyhenee ja jotta kasvit vahvistuvat ja kasvavat nopeasti voidakseen vastustaa tuholaisia paremmin.

Ennaltaehkäisy on parempi vaihtoehto, koska tuholaisten hyökkäys vie aina voimia kasvilta. Kukinta heikkenee tai jää kokonaan väliin ja sato jää pienemmäksi.

En skål full med åkerfräken och vatten
Peltokortesuihketta käytetään lähinnä torjumaan sienitauteja ja antamaan kasveille vastustuskykyä. En skål full med åkerfräken och vatten Kuva: Yle/Strömsö/Juha Leskelä puutarhanhoito,puutarhaviljely,Biologinen tuholaistorjunta,torjunta-aineet,Lena Gillberg,Strömsö,Peltokorte

Muurahaiset eivät pidä kanelista eivätkä vedestä

Muurahaiset voivat tuntua epämiellyttäviltä viljelyksillä, jos niitä on pieni yhdyskunta.

Muurahaiset eivät suoranaisesti tee vahinkoa, vaan päinvastoin voivat toimia petoina, koska ne syövät pienempiä tuholaisia. Muurahaiset voi silti saada muuttamaan tekemällä niiden elinympäristön epämukavaksi.

Muurahaiset eivät pidä vedestä, joten kastele jonkin aikaa runsaasti. Ellei se toimi, voit kokeilla kanelia, ruokasoodaa, neilikkaa tai nokkosvettä.

rosa phlox
Multaa istutukset syksyllä ja varhain keväällä, ennen kuin siemenrikkaruohot pääsevät juurtumaan, niin kitkettäviä rikkaruohoja on vähemmän. rosa phlox Kuva: Monica Storm/Yle Phlox,Syysleimu,puutarhat,perennat,Lena Gillberg,Owe Salmela,puutarhanhoito,puutarhaviljely,puutarhakasvit,lanta,monivuotinen kasvi

Myrkytön puutarha on terve puutarha

Olipa voikukkia nurmikossa tai ei, tärkeintä on, ettei käytetä myrkkyjä puutarhassa. Myrkyt jäävät luontoon ja vahingoittavat kaikkea elollista, niin kasveja, eläimiä kuin ihmisiäkin.

Hyvinvoiva puutarha on vastustuskykyinen ja terve, ja siellä on hyönteisiä, jotka hoitavat karkean työn.

Artikkelista on 19.9.2023 klo 11.43 poistettu mäntysuovan käyttöön liittyvät vinkit. Mäntysuovan käyttö tehoaineena ei ole EU:ssa hyväksytty, eikä sitä näin ollen voi suositella käytettäväksi torjunta-aineena puutarhassa.