Hyppää pääsisältöön

Vienan reitti ja kylät, Suomussalmi

Egenlandin juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén seisovat metsäisellä harjulla, taustalla näkyy polku.
Egenlandin juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén Vienan reitillä. Egenlandin juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén seisovat metsäisellä harjulla, taustalla näkyy polku. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Egenland,Vienan Karjala,Vaellusreitti,metsät,harjut,kangasmetsät,egenland_press

Kulje Elias Lönnrotin ja Kalevalan jalanjäljissä ikivanhaa vaellusreittiä upeissa harju-, niitty- ja jokimaisemissa. Vienankarjalaiseen kulttuuriin voi tutustua myös lähistön vienalaiskylissä Hietajärvellä ja Kuivajärvellä.

 • Vienan reitti Suomussalmen Vuokin alueella on ikivanha laukkukauppiaiden käyttämä kulkureitti Suomen ja Vienan Karjalan välillä. Se on osa muinaista kauppatietä Perämereltä Vienanmerelle.
 • Samoja reittejä kulkivat myös kansanperinteen keräilijät, kuten Elias Lönnrot, I. K. Inha ja Ilmari Kianto.
 • Opastettu ja kunnostettu vaellusreitti on 27 kilometriä pitkä ja sen varrelta löytyy autiotupa, muutamia laavuja ja huollettuja tulipaikkoja. Reitti päättyy Suomen puolella rajavyöhykkeeseen.
 • Vienan reitin ylläpidosta vastaa Vuokin kyläyhdistys, jolta voi myös tilata opastettuja retkiä alueelle.
 • Kuivajärvellä sijaitsee Jussi Huovisen perinnetalo. Hänen sanotaan olleen viimeinen vienalaista runonlaulua suullisena perimätietona omaksunut runonlaulaja.

Löydä perille: Reitti sijaitsee Suomussalmella, Vuokin alueella. Lähtöpiste on Kuhmontien (tie 912) varrella osoitteessa Hepola-Pehkolantie 1.
Milloin: Ympäri vuoden.

Vienan reitti on vanha kulkureitti itärajan tuntumassa Suomussalmella. Osa reitistä on Venäjän puolella. Kohteella on oma yhdistys, Vienan reitti ry. Jo se kertoo asiaan ”vihkiytymisestä”― Yleisövinkki / Egenland

Yli 100 ainutlaatuista kotimaan matkakohdetta Egenlandin kartalla


Tutustu Egenlandin muuhun sisältöön täältä. Egenland on kaksikielinen matkaopas Suomeen, joka esittelee yleisön lähettämien matkavinkkien parhaimmistoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Egenland

Uusimmat sisällöt - Egenland

 • Arktinen aikavaellus, Utsjoki

  Tunturivaellus halki universumin historian.

  Yksi askel, miljoona vuotta. Vaellusreitti vie halki maailmankaikkeuden historian Utsjoen tunturimaisemissa.

 • Ärjänsaari, Oulujärvi

  Hiekkarannoistaan tunnettu upea retkeilykohde.

  Ärjänsaari eli Ärjä on kiehtova ja kaunis saari Oulujärvellä Kainuussa. Luonnonsuojelualueeksi julistetussa saaressa voi vierailla ja retkeillä sen herkkää luontoa kunnioittaen.

 • Villa Mehu, Kirkkonummi

  Elis Sinistö loi metsään rapistuvan fantasiamaailman.

  Elämäntaiteilija Elis Sinistö rakensi fantasiamaailman, joka ihastuttaa ja herättää ajatuksia rapistuvien ITE-kohteiden kohtalosta. Villa Mehu sijaitsee yksityisalueella.

 • Pertin Valinta, Helsinki

  Punk-henkinen kivijalkakauppa esittelee outsider-taidetta.

  Kun punk-yhtye Pertti Kurikan Nimipäivät lopetti, bändin jäsenet perustivat kaupan. Sekotavarakaupaksi kutsuttu erikoismyymälä esittelee outsider-taidetta ja edistää yhdenvertaisuutta.

 • Vihreä talo, Ö-talo ja Keltainen talo, Riihimäki & Janakkala

  Keikkoja ja tapahtumia puutaloissa Hämeessä.

  Vihreä talo, Ö-talo ja Keltainen talo ovat vanhoja ja tunnelmallisia puutaloja, joissa järjestetään konsertteja, keikkoja ja muita tapahtumia. Taloja pyörittää kulttuurityöstä palkittu Olli Soini yhdessä työryhmän kanssa.

 • Duodji Shop -käsityömyymälä, Inari

  Uniikkeja käsitöitä, käsityömateriaaleja ja kulttuurityötä.

  Duodji Shopissa myydään aitoja saamenkäsitöitä, käsityömateriaaleja sekä kirjoja, musiikkia ja muita saamelaiseen kulttuuriin liittyviä tuotteita. Myymälä sijaitsee Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen tiloissa.

 • Kaapin Jounin tila, Lemmenjoki

  Kansallispuistossa on harvinainen museo, vanha porotila.

  Lemmenjoen kansallispuiston upeissa jokimaisemissa voi tutustua kuuluisaan porotilaan ja saamelaiskulttuuriin.

 • Tulliniemen ranta, Hanko

  Tulliniemen ranta on hankolaisten suosikki ympäri vuoden.

  Hangosta löytyy uimarantoja joka makuun, lajiin ja keliin. Tulliniemen ranta houkuttelee surffareiden lisäksi ulkoilijoita kahvittelemaan ja ihailemaan maisemia ympäri vuoden.

 • Vienan reitti ja kylät, Suomussalmi

  Vienan reitti kulkee vaihtuvissa vaaramaisemissa Kainuussa.

  Kulje Elias Lönnrotin ja Kalevalan jalanjäljissä ikivanhaa vaellusreittiä upeissa harju-, niitty- ja jokimaisemissa. Vienankarjalaiseen kulttuuriin voi tutustua myös lähistön vienalaiskylissä Hietajärvellä ja Kuivajärvellä.

 • Paljasjalkapolku, Korppoo

  Tällä taidepolulla voi kulkea halutessaan paljasjaloin.

  Paljasjalkapolulla voi tutustua uusimpaan, ympäristön ehdoilla tehtyyn nykytaiteeseen ja nauttia ainutlaatuisesta saaristoluonnosta.