Hyppää pääsisältöön

Vienan reitti ja kylät, Suomussalmi

Egenlandin juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén seisovat metsäisellä harjulla, taustalla näkyy polku.
Egenlandin juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén Vienan reitillä. Egenlandin juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén seisovat metsäisellä harjulla, taustalla näkyy polku. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Egenland,Vienan Karjala,Vaellusreitti,metsät,harjut,kangasmetsät,egenland_press

Kulje Elias Lönnrotin ja Kalevalan jalanjäljissä ikivanhaa vaellusreittiä upeissa harju-, niitty- ja jokimaisemissa. Vienankarjalaiseen kulttuuriin voi tutustua myös lähistön vienalaiskylissä Hietajärvellä ja Kuivajärvellä.

  • Vienan reitti Suomussalmen Vuokin alueella on ikivanha laukkukauppiaiden käyttämä kulkureitti Suomen ja Vienan Karjalan välillä. Se on osa muinaista kauppatietä Perämereltä Vienanmerelle.
  • Samoja reittejä kulkivat myös kansanperinteen keräilijät, kuten Elias Lönnrot, I. K. Inha ja Ilmari Kianto.
  • Opastettu ja kunnostettu vaellusreitti on 27 kilometriä pitkä ja sen varrelta löytyy autiotupa, muutamia laavuja ja huollettuja tulipaikkoja. Reitti päättyy Suomen puolella rajavyöhykkeeseen.
  • Vienan reitin ylläpidosta vastaa Vuokin kyläyhdistys, jolta voi myös tilata opastettuja retkiä alueelle.
  • Kuivajärvellä sijaitsee Jussi Huovisen perinnetalo. Hänen sanotaan olleen viimeinen vienalaista runonlaulua suullisena perimätietona omaksunut runonlaulaja.

Löydä perille: Reitti sijaitsee Suomussalmella, Vuokin alueella. Lähtöpiste on Kuhmontien (tie 912) varrella osoitteessa Hepola-Pehkolantie 1.
Milloin: Ympäri vuoden.

Vienan reitti on vanha kulkureitti itärajan tuntumassa Suomussalmella. Osa reitistä on Venäjän puolella. Kohteella on oma yhdistys, Vienan reitti ry. Jo se kertoo asiaan ”vihkiytymisestä”― Yleisövinkki / Egenland

Yli 100 ainutlaatuista kotimaan matkakohdetta Egenlandin kartalla


Tutustu Egenlandin muuhun sisältöön täältä. Egenland on kaksikielinen matkaopas Suomeen, joka esittelee yleisön lähettämien matkavinkkien parhaimmistoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Egenland

Uusimmat sisällöt - Egenland