Hyppää pääsisältöön

Elastisen SuomiLOVE-illassa nähtiin musiikin riemua ja kuultiin koskettava esitys artistin omalle esikoiselle

Elastinen hyppää SuomiLOVElavalla pyrotehosteiden edessä.
Elastisen illassa koettiin tunteita laidasta laitaan. Elastinen hyppää SuomiLOVElavalla pyrotehosteiden edessä. Kuva: Atte Mäläskä Elastinen,SuomiLOVE

Elastisen SuomiLOVE-ilta potkaistiin käyntiin energisellä muistutuksella, ettei kannata antaa maailman lannistaa itseään. Hän esitti Tuulettaa -kappaleensa Seijalle, joka oli urhoollisesti vaikeuksien läpi taistellut itsensä tähän päivään, jolloin sai jälleen tuulettaa kädet ilmassa.

”Siinä tarinassa oli sellaista selviytymistarinaa, jota mä tolla biisillä toivoisin viestittäväni”, Elastinen lisää.

Kappale julkaistiin vuonna 2015 ilmestyneellä Iso Kuva –levyllä, jossa se jäi kuitenkin vähemmälle huomiolle.

”Upeeta huomata, että se onkin merkityksellinen biisi ihmisille. Ja myös meidän keikkasuosikki”, Ela jatkaa.

Elastinen laulaa SuomiLOVE-lavalla pyrotehosteen edessä.
Elastinen laulaa SuomiLOVE-lavalla pyrotehosteen edessä. Kuva: Atte Mäläskä Elastinen,SuomiLOVE

Ensimmäinen illassa esiintynyt yllätysartisti paljastui Anssi Kelaksi, jonka kanssa Elastisella on pitkä yhteinen taival.

”Ollaan pyöritty samoilla studioilla ja Immosen Jukka on tuottanut meidän kummankin biisejä”, Elastinen kertoo.

Esitetty kappale oli vuonna 2005 julkaistu Älä mene pois, joka on ollut Elastiselle tärkeä jo julkaisustaan lähtien. Hän on soittanut sitä huvin vuoksi kitaralla, sekä jopa vieraillut Kelan keikoilla fiittaamassa.

”Kerran ajoin Saloon, esitin Anssin kanssa ton biisin ja ajoin pois”, Elastinen naurahtaa.

Anssi Kela laulaa mikrofoniin SuomiLOVEn lavalla
Anssi Kela laulaa mikrofoniin SuomiLOVEn lavalla Kuva: Atte Mäläskä Anssi Kela,SuomiLOVE

Ilta jatkui Elastisen omalla esityksellä, jossa hän tulkitsi Apulannan Valot Pimeyksien Reunoilla –kappaletta. Kappalevalinnassa ohjasi voimakas tarina.

”Tää tarinan todella teki vaikutuksen. Yllätettävä Satu käyttää hienosti työssään räppiä ilmaisukeinona erityisnuorten kanssa. Sellaisena energianpurkamisväylänä”, Elastinen pohtii.

Versioinnille saatiin siunaus myös originaalin version tekijältä, eli Toni Wirtaselta, jolle Elastinen itse soitti ja pyysi kunniaa saada esittää kyseistä kappaletta.

”Tää biisi kääntyi aika päälaelleen. Tehtiin siitä tollainen bailuversio, johon lyötiin energiaa aika paljon enemmän. Tää on kannustusbiisi ja kiitos Sadulle”, Elastinen hehkuttaa.

Elastinen laulaa SuomiLOVE-lavalla
Elastinen laulaa SuomiLOVE-lavalla Kuva: Atte Mäläskä Elastinen,SuomiLOVE

Mukana Elastiselle tärkeitä artisteja

Egotripin mukanaolo tuntui Elastisesta luonnolliselta, sillä yhtyeen basisti Anssi Maasalo on toiminut myös keikkabasistina Elastisen omalla kiertueella.

”Siitä tuli sit sellaiset serkusvibat, kun se oli mun basistina myös. Toki tykkään myös heidän kaikkien työstä”, Elastinen kokoaa.

Suomalaisen musiikkikentän Elastinen kokee aidosti olevan avoin ja yhteistyöhaluinen, eikä tyylilajit sanele sitä, ketkä voivat tehdä yhteistyötä.

”Tärkeintä on, että suomalainen musakenttä pitää yhtä”, Elastinen lisää.

Naisräppäreille lisää jalansijaa

Räppiduo SOFA eli Sonja Kuittinen ja Fanni Noroila esiintyivät ensimmäistä kertaa SuomiLOVEssa yhdessä rap-artisti F:n eli Fanni Sjöholmin kanssa.

SOFA:n kanssa Elastinen ei ole aiemmin esiintynyt, mutta F:n kanssa hän on tehnyt yhteiskappaleen nimeltään Uusia Muistoi.

Elastinen on seuraa tarkasti suomalaista räppikulttuuria ja uusia tulokkaita ja korostaa, että on hyvin tärkeää nostaa naisräppiä esille.

”Lisää jalansijaa! Mä haluan olla mukana auttamassa”, Elastinen toteaa.

SuomiLOVE-illassa esitetetty kappale Tää kestää vaik en kestä sua, oli omistettu Kaisalta Lotalle ja sen voit katsoa tästä.

SOFA ja F esiintyvät SuomiLOVEssa.
SOFA ja F esiintyvät SuomiLOVEssa. Kuva: Atte Mäläskä SOFA,F (Fanni Sjöholm),SuomiLOVE
Tärkeintä on, että suomalainen musakenttä pitää yhtä

Lisää naisräppäreitä valikoitui mukaan, kun Mariska esiintyi myös illassa. Tosin ei räppituotannollaan, vaan koskettavalla Minä Liityin Sinuun –kappaleellaan.

Elastinen ja Mariska tuntevat toisensa vuosien takaa, sillä he ovat aloittaneet musiikkuransa samoihin aikoihin vuosituhannen vaihteessa rap-musiikin varjolla.

”Mariska on toki laajentanut ilmaisuaan ja se kyky kertoa tarinoita ja kirjoittaa lauluja on huikea”, Elastinen hehkuttaa.

Mariska laulaa SuomiLOVElavalla kimonoasussa.
Mariska laulaa SuomiLOVElavalla kimonoasussa. Kuva: Atte Mäläskä Mariska,SuomiLOVE

Elastisen illasta julkaistiin etukäteen kappale, jonka hän halusi omistaa omalle esikoispojalleen. Alkuperäinen Antti Kleemolan Sun Puolella –kappale on Elastisen perheelle tärkeä.

”Soitettiin sitä vatsalle ennen esikoisen syntymää ja oli hauska ajauts, tunnistaakohan lapsi kappaleen myöhemmin”, Elastinen kertoo.

Kappaleesta tuli perheelle niin rakas, että Elastinen pyysi silloin vielä entuudestaan tuntemattoman kappaleen esittäjän Antti Kleemolan esiintymään pojan ristiäisiin.

”Sit se soitti meidän olkkarissa tätä biisiä”, Elastinen nauraa.

Silloin jo oli hankittu lupa tehdä kappaleesta oma versio tulevaisuudessa. Nyt neljä vuotta jälkeenpäin kappale näki päivänvalon.

”Originaalisti toi biisi on vanhemmille, mutta haluisin laulaa isän perspektiivistä omalle pojalle”, Elastinen lisää.

Elastinen avaa, että kappale kertoo ikään kuin vanhemman avuttomuudesta siitä, ettei lasta voi suojella kaikelta, mutta kaikessa voi olla tukena.

”En mä voi luvata, että kaikesta tulee helppoa, mutta lupaan olla aina sun puolella. Lapselle tulee antaa kaikki tarvittava, jotta hän voi itse jatkaa”, hän muistuttaa.

Suurta yllätyksellisyyttä iltaan toi myös se, että pitkään keikkalavoilta pois pysytellyt Tehosekoitin yllätti yhdessä Teijan kanssa hänen ystävänsä Hannan.

”Ihan kreisi juttu, että ne tuli messiin!” Elastinen hihkuu.

Tehosekoitin on kulkenut yhteistä matkaan Elastisen kanssa jo Finteligenssin ajoista, sillä yhtyeet soittivat usein samoilla festarilavoilla vuosituhannen taitteessa.

”Kyllä ne on ihan järjettömän iso jälki suomalaisessa musiikissa ja niiden musa kestää aikaa. Haluisin ne kyllä takas”, Elastinen harmittelee jo lopettaneen yhtyeen perään.

Hän ei näe mahdottomana, että jonain päivänä vielä versioisi Tehosekoitinta.

”Oisin voinut tosiaan tehdä tästäkin biisistä version, mutta miksen vielä vois?”, hän lisää.

Illan kruunasi Elastisen oma kappaleEpäröimättä Hetkeekään, joka oli Essiltä suoraan Mikolle. Alun perin kappale on esitetty Jenni Vartiaisen kanssa, mutta SuomiLOVEssa Elastinen tarttui mikkiin itsekseen.

”Tää esitys ja kruunaa tän illan. Jotenkin tässä biisissä kerrotaan absoluuttisesta rakkaudesta, joka tietysti heijastelee mulla myös tähän musaan”, Elastinen kertoo.

Kappale on Elastisen uran soitetuin radiokappale, joka tuntuu Elastisesta pitkän uran jälkeen hurjalta.

”Kai se on niin, että oon joka päivä parempi tässä mitä teen”, hän lisää.

Elastinen hyppää SuomiLOVElavalla pyrotehosteiden edessä.
Elastinen hyppää SuomiLOVElavalla pyrotehosteiden edessä. Kuva: Atte Mäläskä Elastinen,SuomiLOVE

Koko jakson voit katsoa alta.