Hyppää pääsisältöön

Liikevaihtoni on pudonnut 94%, kertoo baritoni Waltteri Torikka – Taiteilija toisena koronakeväänä 2021

Baritoni Waltteri Torikka.
Baritoni Waltteri Torikka: "Surettaa." Baritoni Waltteri Torikka. Kuva: Waltteri Torikka Waltteri Torikka

Kun konserttikiertue perutaan, jäävät palkkiot saamatta paitsi solistilta ja muusikoilta, myös kaikilta kiertueen teknikoilta ja järjestäjiltä. Baritoni Waltteri Torikka kokee moraaliseksi velvollisuudekseen yrittää työllistää striimauksen avulla edes jo kertaalleen buukatut muusikot.

Keväällä 2021 elämme yhä poikkeuksellisia aikoja. Koko maailma ja sen mukana oma musiikkielämämme on ollut jo vuoden seisahtuneena koronapandemian vuoksi. Kukaan ei tiedä kuinka kauan tilanne jatkuu.

Kun koronapandemia alkoi, kysyimme suomalaisilta muusikoilta ja säveltäjiltä, miten he viettivät poikkeuksellista kevättä. Nyt kysymme, miten he ovat selvinneet jo vuoden mittaiseksi venyneestä hiljaisesta ajasta. Mitä he ajattelevat nykytilanteesta ja tulevaisuudesta.

Baritoni Waltteri Torikka vastaa

Missä olet juuri nyt?
Kotosalla ja seuraan Tampereen kaupunginvaltuuston kokousta etäyhteydellä ystävien kanssa tällä tapaa iltaa rattoisasti viettäen ja etänä ajankohtaisuuksia kommentoiden. Erikoisia uusia harrastuksia tämä aika on tuonut tullessaan...

Miten korona-pandemia on viimeisen vuoden aikana vaikuttanut elämääsi?
Hakiessani yritysten toisella kustannustukikierroksella avustusta, numeroista kävi ilmi, että liikevaihtoni oli pudonnut 94%. Se oli aika shokeeraavaa ja järkyttävää tajuta.

Onneksi takana on viisi kiireistä vuotta, jotka auttavat säästöjen osalta tämän ajan yli, mutta monella muusikkokollegalla toki ovat jo säästöt huvenneet, jos niitä on ollut.

Eräs kollegani joutui luopumaan vuokra-asunnostaan, tarinoita kuulee nyt muusikkojen ahdingosta, jotka saavat surulliseksi sekä mietteliääksi. Mutta ei mennä nyt siihen. Positiivista on se, että ulkoilu on lisääntynyt, ja on ollut aikaa olla luonnossa. Se on ihanaa!!!

Oletko pystynyt jatkamaan työtäsi? Miten?
Kansallisoopperassa teimme Covid fan Tutte -oopperan viime syksynä ja tämän jälkeen Iloisessa leskessä oli elämäni ensimmäinen operettipäärooli viime vuoden marraskuussa.

Valitettavasti operetin osalta ensi-illan jälkeen esitykset peruttiin ja esityspalkkioita jäi reilusti saamatta, harjoitusajalta kun ooppera-alalla ei korvata oikeastaan mitään. Yksittäisiä konsertteja on ollut ihan muutama viime vuonna.

Tälle keväälle kaavailtu viime syksynä ilmestyneen Toivo-albumin konserttikiertue tullaan kokonaisuudessaan perumaan ja se surettaa – itseni ja muusikoiden sekä muiden kiertuetyöntekijöiden puolesta, sillä palkat jäävät muusikoilta, tekniikalta ja kaikilta kiertueeseen osallistuvilta saamatta.

Yritämme hartiavoimin saada striimausta aikaiseksi tästä tärkeästä teemasta, mutta se ei ole automaattisesti kannattavaa, eikä kovinkaan yksinkertaista. Koen silti, että minulla on moraalinen velvollisuus itse artistina edes yrittää työllistää jo kertaalleen buukatut muusikot.

Millainen on ollut mielialasi?
Ahdistunut ja näköalaton ajoittain, kunnes otin itseäni niskasta kiinni viime vuonna ja rakensimme Toivon teemasta albumin. Olen siitä ylpeä. Kaikki mukana olleet ihmiset ovat olleet aivan supereita ja kiitos yhteistyötahojen, tästä tehtiin jopa lehti, joka päätyi lehtihyllyille cd-levyn ohella!

Sitä kautta on ainakin voinut olla luomassa toivoa suomalaisille. Myös Taideyliopistossa erilliset opettajan pedagogiset opinnot ovat olleet merkityksellisiä ja ovat tuoneet tekemistä arkeen.

Jo vuosi sitten sanottiin, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet asiasta nyt?
Mitäköhän tähän osaisi vastata... maailma muuttuu, mutta vaikea sanoa, millaisena tulemme ulos tästä ajasta. Juuri nyt jännitän oopperajuhlien toteutumista, olen optimistinen.

Millaisen viestin haluat lähettää julkisuuteen nykyisessä tilanteessa? Millaiset terveiset haluat lähettää yleisölle?
Pitäkää itsestänne ja toisistanne huolta. Vaikka etänä, soitelkaa ja kyselkää kuulumisia.

Olen erittäin huolissani ihmisten jaksamisesta ja mielenterveyspalvelujen riittävyydestä. Ihmiset ovat monella tapaa todella kuormittuneita juuri nyt, väsyneitä rajoituksiin.

Jos pystyisin osaltani olemaan jotenkin edesauttamassa tämän henkisen hyvinvoinnin huoltotyön tärkeyden näkyvyyttä, olisin erittäin mielelläni mukana siinä toiminnassa! Toivon, että osaisimme ja uskaltaisimme pyytää apua. Se ei ole häpeä.

Nyt on kevät ja kohta kesä, sydän täyttykööt ilosta ja auringosta!

Milloin pääsen seuraavan kerran esiintymään mietti baritoni Waltteri Torikka Waltteri koronapandemian puhjettua keväällä 2020.

Suomen kansallisoopperan syksyn 2020 puhutuin teos oli ajankohtainen ja satiirinen ooppera Covid fan tutte. Esitystä tähdittävät Karita Mattila, Miina-Liisa Värelä, Tommi Hakala, Johanna Rusanen, Tuomas Katajala ja Waltteri Torikka. Rajapintapäällikkönä lavalla häärää Sanna-Kaisa Palo. Musiikinjohto Esa-Pekka Salonen ja lavaohjaus Jussi Nikkilä. Libretto Minna Lindgren.

Iiro Rantalan ja Minna Lindgrenin ooppera Pikaparantola käsittelee ronskisti nykyihmistä piinaavia addiktioita, itsepetosta ia häpeää. Yhdessä päärooleista esiintyy Waltteri Torikka.

Kuuntele Spotifyssä Waltteri Torikan albumi Toivo.

Taiteilija toisena koronakeväänä 2021

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.